Miből tudjuk, hogy Orbán hazudik?

ov

A témát érdemes három szempontból vizsgálni.

  1. Amit mond.
  2. Ahogy mondja.
  3. És megint csak azt, amit mond.

Ad 1.:

Azt üzenem a magyaroknak, hogy soha nem hazudok nekik” – mondta Orbán Viktor a Handelsblatt német gazdasági lapban megjelent interjúban 2012. október 10-én.

Ekkor már nem először nyilatkozott a hazugságokhoz fűződő viszonyáról. Először még 2006-ban egy, a CNN-nek adott interjúban állította azt, hogy ő bizony „Soha nem hazudott az embereknek.” Még ebben az évben korrigálta önmagát, amikor a Die Weltnek megerősítette ezt úgy, hogy ekkor azt mondta: „politikusként ő még soha nem hazudott”, hiszen ebben a szakmában ez az egyetlen módja annak, hogy valaki a közéletben maradhasson.

Ennek némileg ellentmondott két pávatánc között, hogy arra kért mindenkit, hogy „ne a szavait, a tetteit figyeljék.”

Miért is kell valakinek azt bizonygatni, hogy nem hazudik? Tapasztalatok szerint azok teszik ezt, akik szavában, szavaiban nem lehet bízni, hinni. Ők maguk is érzik ezt a deficitet, tehát verbálisan akarnak erősítést adni szavaiknak. Hiszen tudjuk, hogy már a Fővárosi Törvényszék is kimondta, hogy hazudott az Altus ügyben.

De azért térjünk vissza az egyik legutóbbi posványos tusványosi, de minden valószínűség szerint nem a legutolsó orbáni hazugságokhoz és ahhoz, hogy hogyan buktatja le önmagát.

Tehát ad 2.:

Az látható a fideszes megnyilatkozókon, hogy komoly kommunikációs tréningeken vettek részt. Sok olyan elemet használnak, amiket ott megtanultak. Minden bizonnyal részt vett Orbán is ilyenen, ám a non-verbális kommunikációja lebuktatja.

A kisfilmből kivágott képen jól látható – amikor Németh Zsolt maffiózó mosollyal és napszemüveggel, Tőkés László pedig papi méltóságát levetve asszisztál a gyenge előadáshoz, amiben a menekültekről vagyis a NER szóhasználata szerint migránsokról akar beszélni – a száját takarja.tus

Nézzük kicsit közelebbről! Persze senki gyomrát nem akarom ezzel felforgatni.takar

A kommunikációval együtt járnak a non-verbális eszközök, jelek. Ilyen a spontán szájtakarás vagy más néven szájőrzés is. Ha megfigyeljük ez az egyik olyan eszköz, amit már kisgyerekek is használnak. Ebben azt látjuk, hogy a szájőrzés, vagyis amikor a kéz eltakarja a szájat, az agy tudat alatt utasítja a kezet, hogy próbálja elfojtani az elhangzó valótlan szavakat. Ebben pedig mindegy, hogy csak néhány ujj vagy akár egy egész ököl takarja a szájat.

Ez persze a kísérő jelenség. Na de mit mondott ki kicsi szájával, amikor elvette előle a kezét? Menekültek. Igen, ezt a szót ejtette ki, majd rögvest korrigált a NER-ben megfelelő szóra, a migránsokra. Szóval és hanggal: már ez is bukta.

Van még egy látható jelenség, ami fölött gyakran elsiklunk. Az asztalra támaszkodás és a bemutatott hanyag elegancia, ahogy ezt teszi.

Bizonytalan lábakon áll mindaz, amit mond, ezért szükséges megtámaszkodni. Erre jó szolgálatot tesz az asztallap, amivel meg akarja támasztani a mondandóját. Ezt pedig még leplezni kell azzal a negyedoldalas – elfordulós hanyagsággal, amit felső testével bemutat. A hazugságáradat súlya alatt felsőteste meggörnyed, vállai előre esnek.

Kiválóan látszik, hogy nincs tartás ebben az emberben.

Ad 3.:

Aztán nézzük meg a sokszor hangoztatott menekültügyet és a „betelepítést” a számok tükrében. Ha egy kicsit is számolunk, akkor nehéz elképzelni, hogy a soros nemzet- vagy országrontó ember Soros György lenne. Bármennyire gazdag is.

De elsőként azt érdemes vizsgálni, hogy az 1-1 menekültnek szánt 4,5 millió forint mekkora összeg? A magyar éves minimálbér háromszorosa, a garantált bérminimum 2,3-szorosa. Vagyis sikerült olyan egyszerű és mindenki számára felfogható, értelmezhető összeget mondani, amivel felizzítható az irigység és ezzel tovább futtatható a menekültek elleni hangolás. (Csoda, hogy Lajos, a szobatárs 2015. februárjában egy szép napon tömören megmondta a véleményét? Azóta ünnepeljük a G-napot.)

Soros úrnak évi 2-300 ezer, de akár 1 millió menekült Európába telepítését tulajdonítanak, aki vállalná a fejenként 4,5 millió forintnyi összeg kifizetését. Ez 100 ezer ember esetében több mint 2,6 vizes vb költsége, ami – tudjuk – jelenleg 170 milliárdnál tart. 300 ezer esetében már majdnem 8 vizes vb költsége is kijön. De ha dollárban szeretnénk kifejezni, akkor az 5 milliárd dollárt jelent. 1 millió emberrel számolva már 16 666 666 667 USD-ről vagyis 16 milliárd 666 millió 666 ezer 667 amerikai dollárról van szó.

Fordítsuk le ezt is. Egy vizes vb árából (170 milliárd) legalább 480 darab felsőkategóriás CT-t, egy másik árából 250 darab – ugyancsak felsőkategóriás – MR készüléket lehetett volna vásárolni.

Ha valaki a jelenlegi szakmunkás minimálbért megkapta volna 1505 óta és egy fillért sem költött volna belőle, akkor összegyűjthetett volna 1 milliárd forintot. Ugye mi ez a röpke 512 év? Persze jól el kellett volna dugni a havi járandóságot, nehogy a török migránsok a 150 éves ittlétük, a Habsburg migránsok majd 400 évük alatt, vagy az újra szeretett orosz migránsok 1849-ben vagy ’56 után elvegyék. Persze közben ki kellett bekkelni a háborúkat is, ahogy a nagy világégéseket is, a szuper- és hiperinflációt.

És akkor most lenne 1 milliárd forintos megtakarítás, 505 év alatt. Mert jól tudjuk Lézer Janitól, hogy „akinek nincs semmije, aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér”. A Pénztáros Lőrinc mennyit keres 1 nap alatt?

Czakó Péteradomany-1