Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Akár határon innen, akár határon túl

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Kedves olvasók! Tudjuk, hogy nem igazán szokás más portálok cikkeit megosztani a médiában – mi speciel be szoktuk linkelni, bárhonnan van is -, mert nem csinálunk reklámot egymásnak. Vagy ilyesmi. Azonban találtunk egy nagyon-nagyon fontos írást, amiről úgy hisszük, feltétlenül érdemes mindenki figyelmére.

Annyira kristálytiszta – a szó összes értelmében – logikával vezeti le, hogy mi a probléma a kormány Erdélyben folytatott kampányával és miért kellene átgondolni ezt mind a magyarországi, mind az erdélyi magyarságnak. Már csak azért is, mert rólunk kellene, hogy szóljon az életünk és nem a politikusok érdekeiről. Akár határon innen, akár határon túl. Ha nem akarjuk, hogy végletesen szétszakadjon a –  kínosan patetikus szó, de nem lelek jobbat – nemzet, a saját eszünket kell elővennünk.

Mert ez így nem jó a határ semelyik oldalán sem. A cikk arra is bizonyságot ad, hogy egyáltalán nem csak a megvehető szavazatokkal házaló politikusok és könnyedén becsapható erdélyi magyarok léteznek, hanem a helyzetet és annak veszélyeit tisztán felismerő érintettek is. A cikkben felvázolt problémák és visszásságok érintenek mindannyiunkat, rendkívül jól feltárva azokat a konfliktushelyzeteket, amelyek a Magyarországon élők fejében talán fel sem merülnek.

Azért is nagyon fontos ez a cikk, mert az MTI-n tegnap jelent meg a következő hír:

Az Orbán-kormány újraválasztása érdekében buzdítja regisztrációra és választási részvételre az erdélyi magyarokat Tamás Sándor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) háromszéki szervezetének elnöke, a szövetség állandó tanácsának tagja, a Kovászna megyei tanács elnöke.

 „A politikus felhívása a háromszéki RMDSZ-szervezet csütörtöki közleményében jelent meg, amely egyebek mellett arról számol be, hogy a szervezet telefonos tájékoztatást indított Kovászna megye lakói számára a jövő évi magyarországi parlamenti választásokkal kapcsolatos tudnivalókról.
«Az a célunk, hogy az Orbán Viktor által vezetett kormány folytathassa a munkáját, s ehhez mi erdélyi magyarok is hozzájárulunk, úgy ahogy négy évvel ezelőtt is tettük, amikor mintegy 65 ezer szavazattal erősítettük a kétharmadot átbillentő mandátum megszerzését. Azért fontos a szavazás, mert látjuk, hogy olyan nemzeti kormány van Magyarországon, amely értünk is tesz, nemcsak politikai nyilatkozatot, hanem megmaradásunkat, fejlődésünket segítő gyakorlati programokat indított el a határon túl, és ezen belül Erdélyben is» – idézte a közlemény Tamás Sándort.
A Háromszéki RMDSZ arra figyelmezteti a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárokat, hogy csak akkor élhetnek – levélvoks révén – szavazati jogukkal, ha előzetesen felvétették magukat a választási névjegyzékbe.
A telefonos tanácsadás mellett a regisztráció feltételeiről az RMDSZ – egyszerűsített honosításban segédkező – Eurotrans alapítványa is részletes tanácsadást ad, a legfontosabb tudnivalók ismertetése érdekében pedig külön honlapot is indított a regisztracio.ro internetes címen. Az Eurotrans alapítvány egy hete indított az RMDSZ-zel közösen tájékoztató kampányt a jövő évi magyarországi parlamenti választáson szavazni óhajtó, magyar állampolgársággal rendelkező erdélyi magyarok számára”.

Ezt a közleményt bizonyára örömmel olvassák a jelenlegi kormány hívei, de attól még rendkívüli módon kártékony – ha bárki más lenne kormányon, akkor is ugyanezt mondanám, ez nem pártokról és kormányokról szól – a határon innen és határon túl élők számára. Mi ugyanis nem négyévről-négyévre létezünk.

Itt van tehát az olvasásra ajánlott cikk. Nem rövid, de annál fontosabb, hogy szó nélkül elmenjünk mellette.adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.