Akár határon innen, akár határon túl

MTI Fotó: Veres Nándor MTI Fotó: Veres Nándor

Kedves olvasók! Tudjuk, hogy nem igazán szokás más portálok cikkeit megosztani a médiában – mi speciel be szoktuk linkelni, bárhonnan van is -, mert nem csinálunk reklámot egymásnak. Vagy ilyesmi. Azonban találtunk egy nagyon-nagyon fontos írást, amiről úgy hisszük, feltétlenül érdemes mindenki figyelmére.

Annyira kristálytiszta – a szó összes értelmében – logikával vezeti le, hogy mi a probléma a kormány Erdélyben folytatott kampányával és miért kellene átgondolni ezt mind a magyarországi, mind az erdélyi magyarságnak. Már csak azért is, mert rólunk kellene, hogy szóljon az életünk és nem a politikusok érdekeiről. Akár határon innen, akár határon túl. Ha nem akarjuk, hogy végletesen szétszakadjon a –  kínosan patetikus szó, de nem lelek jobbat – nemzet, a saját eszünket kell elővennünk.

Mert ez így nem jó a határ semelyik oldalán sem. A cikk arra is bizonyságot ad, hogy egyáltalán nem csak a megvehető szavazatokkal házaló politikusok és könnyedén becsapható erdélyi magyarok léteznek, hanem a helyzetet és annak veszélyeit tisztán felismerő érintettek is. A cikkben felvázolt problémák és visszásságok érintenek mindannyiunkat, rendkívül jól feltárva azokat a konfliktushelyzeteket, amelyek a Magyarországon élők fejében talán fel sem merülnek.

Azért is nagyon fontos ez a cikk, mert az MTI-n tegnap jelent meg a következő hír:

Az Orbán-kormány újraválasztása érdekében buzdítja regisztrációra és választási részvételre az erdélyi magyarokat Tamás Sándor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) háromszéki szervezetének elnöke, a szövetség állandó tanácsának tagja, a Kovászna megyei tanács elnöke.

 „A politikus felhívása a háromszéki RMDSZ-szervezet csütörtöki közleményében jelent meg, amely egyebek mellett arról számol be, hogy a szervezet telefonos tájékoztatást indított Kovászna megye lakói számára a jövő évi magyarországi parlamenti választásokkal kapcsolatos tudnivalókról.
«Az a célunk, hogy az Orbán Viktor által vezetett kormány folytathassa a munkáját, s ehhez mi erdélyi magyarok is hozzájárulunk, úgy ahogy négy évvel ezelőtt is tettük, amikor mintegy 65 ezer szavazattal erősítettük a kétharmadot átbillentő mandátum megszerzését. Azért fontos a szavazás, mert látjuk, hogy olyan nemzeti kormány van Magyarországon, amely értünk is tesz, nemcsak politikai nyilatkozatot, hanem megmaradásunkat, fejlődésünket segítő gyakorlati programokat indított el a határon túl, és ezen belül Erdélyben is» – idézte a közlemény Tamás Sándort.
A Háromszéki RMDSZ arra figyelmezteti a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárokat, hogy csak akkor élhetnek – levélvoks révén – szavazati jogukkal, ha előzetesen felvétették magukat a választási névjegyzékbe.
A telefonos tanácsadás mellett a regisztráció feltételeiről az RMDSZ – egyszerűsített honosításban segédkező – Eurotrans alapítványa is részletes tanácsadást ad, a legfontosabb tudnivalók ismertetése érdekében pedig külön honlapot is indított a regisztracio.ro internetes címen. Az Eurotrans alapítvány egy hete indított az RMDSZ-zel közösen tájékoztató kampányt a jövő évi magyarországi parlamenti választáson szavazni óhajtó, magyar állampolgársággal rendelkező erdélyi magyarok számára”.

Ezt a közleményt bizonyára örömmel olvassák a jelenlegi kormány hívei, de attól még rendkívüli módon kártékony – ha bárki más lenne kormányon, akkor is ugyanezt mondanám, ez nem pártokról és kormányokról szól – a határon innen és határon túl élők számára. Mi ugyanis nem négyévről-négyévre létezünk.

Itt van tehát az olvasásra ajánlott cikk. Nem rövid, de annál fontosabb, hogy szó nélkül elmenjünk mellette.adomany-1