Mindenki hibás, csak én nem, bebebe

Napok óta az internetes fórumok egyik vezető témája, a július 14.-étől már online is kapható BKK jegyek vásárlása. Az ok nem a rendszer hibátlan működése, hanem a számos biztonsági rés felfedése. A vásárlók által használt jelszavak feltörése pofon egyszerű, amivel személyes adatokhoz juthat bárki. Az internetes fórumok, majd később a nagyobb lapok is átvették a hírt,  melyet teszteltek is később. Bizonyították hogy a BKK új rendszere több ponton is hibás, könnyen feltörhető, valamint annyiért vehetünk napi,heti vagy havi jegyet, amennyiért csak szeretnénk.

A biztonsági réseket felfedő online felhasználók megkeresték a BKK-t, hogy állítsák le a rendszert és javítsák ki azt, azonban ahelyett, hogy a cég vezetése megköszönte volna azt, hogy a hibára felhívták a figyelmüket, egy igen undorító válasszal reagáltak. Ez pedig tökéletes képe annak, ahogyan a mai magyar kormány, és annak szervezetei működnek, hülyének nézve a saját polgárait.

Ma délelőtt Dabóczi Kálmán a BKK vezérigazgatója, valamint Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes tartott sajtótájékoztatót az ügyben. A sajtótájékoztatót így kezdték: „Nem kívánok úgy tenni, mintha nem érzékeltük volna, milyen kibertámadásoknak volt kitéve a rendszer”. Tehát a rendszer amúgy tökéletesen működött volna, ha a gaz felhasználók nem kibertámadják meg a BKK technikailag kifogásolhatatlan oldalát. Teljesen érthető.

Később kitértek azon felhasználókra is, akik felhívták a BKK figyelmét a biztonsági résekre, köszönet helyett azonban gyerekes kioktatást kaptak. „Lehet visszaélni a bérlethamisítással és erre büszkének lenni, viszont a következményeket is kell viselni.” Majd Dabóczinak még ezt is sikerült alulmúlnia a következővel:

„Az okos megoldások az okos embereknek való. Aki nem érte el azt a szintet, hogy okostelefont tudjon kezelni, annak ez nem egy kényelmes megoldás”

A főpolgármester helyettes tovább folytatta kitűnő gondolatmenetét. „ Ez a webshop semmivel nem gagyibb, mint az itthon működő hasonló szolgáltatások. Kíváncsi lennék, ha mást támadnának be, mennyi idő alatt rogyna térdre. Tudom, hogy sokaknak fáj, hogy ez a projekt megvalósult – ilyen világban élünk – nem meglepetés, de nem örülünk neki.” Tehát ahelyett hogy a BKK elismerte volna, hogy az elektronikus rendszere tele van technikai hibákkal, megköszönte volna azoknak, akik erre felhívták a figyelmet, elküldte őket a fenébe.

A BKK kommunikációja egy 6 éves gyermek szintjén van, aki megsértődik bármit is mondanak neki, majd a másikat hibáztatva beárulja őket anyucinak, akik ez esetben az újságírók. Ahelyett, hogy egyszer az életben elismernék, hogy a rendszer hibás, és javításra szorul, mindenki mást hülyének néznek. Nem ártana szólni nekik, aki ebből a hercehurcából rosszul jött ki, azok pont ők, ugyanis az emberek nem hülyék, akármit is szeretnének ők gondolni.

Webropi, egy Tumblr felhasználó levelének utolsó bekezdésével fejezném be a gondolatmenetemet. Ő volt az, aki elsők között lelt a biztonsági résre.

„Számíthatok feljelentésre? :)”

Igen kedves webropi, a BKK már megtette a büntetőfeljelentéseket a „hackerekkel” szemben, bizonyítva, hogy nem az a hibás aki egy rossz rendszert hozott össze, hanem az, aki erre felhívta a figyelmet. Csak így tovább, kedves BKK.

adomany-1