Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ha a vidék elpusztul, elpusztul Budapest is

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Folytatódjon a pártok üzengetős-sajtónyilatkozatos bohóckodás-sorozatának bemutatása. Most az LMP gurított nagyot. Nézzük.

„A Lehet Más a Politika párt (LMP) közleménye

A vizes vb költségeinek elszállása a fideszes oligarchák gazdagodását szolgálta, miközben a budapestiek hosszú távon vesztettek a beruházásokkal járó rombolás miatt.

A 2013-as kormányhatározatban foglaltakhoz képest majdnem tízszeresére, a 2015-ös becsléshez képest bő ötszörösére nőttek a vizes vb költségei. 133 milliárdot már egészen biztosan elköltöttünk. Ekkora költségnövekedést sem a piaci folyamatok, sem időközben felmerült bonyodalmak nem igazolhatnak.

Mit kaptak ezért a pénzért a budapestiek? Elvették tőlük a Dagály strandfürdőt, és egy bevásárlóközpont-szerű monstrum foglalja el, maradék részen az árnyékot adó fasort vágták ki. A vizes vb-hez kapcsolódóan fákat vágtak a Moszkva sétánynak nevezett térkőfolyosó kedvéért. A Városligetben a városligeti tóba álmodott lelátók kedvéért költési és vegetációs időszakban csonkították meg a Liget legöregebb, komoly természeti és történelmi értékeket képviselő platánjait. 

A fideszes oligarchák, Garancsi Istvánnal az élükön, nagyot nyertek az elmúlt években az állami tendereken, a budapestiek sokat veszítettek. Ez a vizes vb mérlege, ez a kormány Budapest-politikája.

Csárdi Antal,
az LMP fővárosi képviselője

Kiadó: Lehet Más a Politika párt (LMP)” (MTI-OS)

No. Itt most nem az a bajom, hogy valami félanalfabéta, debilis, a nyári szünetben némi zsebpénzre vágyó rokongyerekkel íratta meg a közleményt az LMP, mint ahogy – gyanúm szerint – a kormánypártok szokták. A tartalmával sincsen nagyobb bajom, mert magam is úgy gondolom (sőt, a legtöbb kormánypárti szavazó is úgy gondolja és marhára nem ok nélkül), hogy az állami tendereket – ahogy az uniós tendereket is – saját gazdagodására használja az a szűk réteg, akik a húsosfazék körül keringenek, mint a döglegyek.

A probléma ennél sokkal alapvetőbb és jól mutatja, miért nem képes az LMP túllépni a néhány százalékos támogatottságon és jól rávilágít az összes ellenzéki párt elbaltázott gondolkodására is. Mondom, mi a gondom.

Budapest, budapestiek, Budapest, budapestiek.

Az ország háromnegyed része NEM budapesti. A vizes vb-t és bármelyik más beruházást NEM a budapestiek finanszírozzák. NEM csak Budapest bukik minden szétlopott beruházással. És – ezt nagyon jó lenne megtanulnia az LMP-nek is, a többi ellenzéki pártnak is – NEM lehet kizárólag Budapesttel megnyerni a választást.

A parlamenti küszöbön átvergődni lehet Budapestre támaszkodva. Ha az LMP-nek és a többi pártnak annyi az ambíciója, hogy megkapják a pártoknak járó támogatást, néhányan tuti fizetést húzzanak még négy évig és legyen ingyen laptop, akkor nem szóltam. Akkor jól csinálják.

Ha azonban ennél többet akarnak, ha az országot akarják szolgálni, jobb hellyé tenni, akkor ideje lenne – bár már tegnap is késő lett volna – felfedezni, megérteni és megbecsülni a vidéket. Ugyanis az ország lakosságának háromnegyede NEM Budapesten él. Ennek ellenére az ország háromnegyede sokkal jobban megsínyli Orbán ámokfutását, mint éppen a budapestiek. A vidék, a falvak alapvető problémákkal küzdenek. Nincs infrastruktúra, nincsenek munkahelyek, nincs megfelelő oktatás, sok helyen még háziorvos sincs, nemhogy színvonalas egészségügy.

Ameddig egy budapestivel az nem fordulhat elő, hogy ne lenne megközelíthető távolságban orvos, iskola, múzeum, színház, könyvtár, akár ingyenesen hozzáférhető wifi, addig ez a vidék túlnyomó részén legfeljebb csak álom. A Dagályt, vagy bármelyik strandfürdőt, uszodát a vidékiek döntő hányada legfeljebb fotókon láthatta.

A Fidesz pontosan látja a vidék problémáit és gyakorlatilag ebből él nyolc éve. A Fideszre döntő részben vidékiek szavaznak. Nem azért, mert alapvetően hülyébbek lennének, mint egy Kőbányán lakó melós, vagy egy bárhol élő értelmiségi. Azért, mert a vidéket rendkívül könnyű elszigetelni a valóságtól. Ahová csak a Mészáros Lölö lapjai járnak, ahol csak a közpénzmédia elérhető, ahol csak a bilikék gyűlöletplakátok vannak jelen, ott azt hitetnek el az emberekkel, amit akarnak.

A Fidesz behúzta a vidéki Magyarország megvezethető részét és ez elég is választási győzelemhez. A külhoni magyarok – hasonló módon a tájékozatlanságra épített – szavazataival akár a kétharmadot is. Miközben a Fidesz ívesen tesz a vidékiekre is, a külhoniakra is.

Az LMP és a többi ellenzéki párt hihetetlenül nagy hibát követ el, ha lustaságból, vagy ostobaságból leírja azokat a polgárokat, akik nem a fővárosban élnek. Ha a vidék elpusztul, elpusztul Budapest is. Akkor is, ha a vizes vb-t nem Pusztaszabolcson rendezik. Mert abban – és minden másban is – benne van a pusztaszabolcsiak adója éppen úgy, mint a budapestiek adója. Semmiről, ami ebben az országban történik, nem lehet és nem is szabad úgy beszélni, mintha az nem érintené a legkisebb zsákfalu legutolsó házában lakó családot is. Mert érinti. Szerintem.adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.