Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Részeg + külföldi = PÉNZ

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó egy évvel ezelőtt az Uber kivonult Magyarországról, mivel az ellenük hozott törvények ellehetetlenítették a működését. Az Uber nem csak idehaza, de a világ számos pontján megosztja az embereket. Na, itt ne az utasokra gondoljunk, hanem a taxitársaságokra, és azok sofőrjeire, és persze nem utolsó sorban a politikusokra. Európa több országában tiltólistára került az Uber, Amerikában és az Egyesült Királyságban azonban mégis szárnyal a mai napig.

Taxishiénák minden országban vannak, mégis a hazai állapotok európai szinten is kiemelkedőek. Soha nem vertek át, vagy próbáltak meg átverni még annyiszor külföldön, mint idehaza. Sem Spanyolországban, se Angliában nem találkoztam hasonlóval. Nem akarok naiv lenni, nyilván ott is léteznek visszaélések, mégis az árak nagyjából előre kalkulálhatóak. Ezzel szemben idehaza ugyanazt a távot 3 különböző taxiban megtéve, 3 teljesen különböző árat kapunk. És ne száz forintokban mérhető különbségekre gondoljunk.

Londonban –  ahol a taxizás már a 17. századtól létezik – is elfogadták az Uber létezését. New York, mely szintén több évszázados taxis hagyománnyal rendelkezik, szintén képes együtt élni az Uberrel. Nem az volt az első dolguk, hogy kinyírják a konkurenciát, hanem az, hogy alkalmazkodjanak hozzájuk.

Az Uber idehaza pont azoknak nyújtott alternatívát, akik ki voltak téve a taxisok visszaéléseinek. Gondoljunk csak a fesztiválokra, repterekre, vagy csak egy sima hétvégére. Olyan helyeken, ahol nem igazán van választása az embernek, használják ki ezt a legjobban. Részeg + külföldi = PÉNZ .

Az Uber sem volt tökéletes, mégis egy alternatívát nyújtott azoknak, akik már kevéssé bíznak a taxis társaságokban. A cég kivonulásával újból mindennapos lett a turisták ATM-hez kísérése, hogy a túlszámlázást megfizettessék velük. Vannak becsületes taxisok, mint azt mindenki jól tudja, célom nem is ezen taxisok becsmérlése, de ameddig maffiaszerűen, egymásnak falazva követnek el hasonló visszaéléseket, addig ne várják az emberek bizalmát.

A taxis szakma megtisztítására lenne szükség, de valahogy ez senkinek nem érdeke. Az Ubert képesek voltak kitiltani Magyarországról, de arra már nem képesek, hogy a saját munkájukban való visszaélések ellen is felemeljék szavukat.

Ha hasonló története van, vagy taxishiéna áldozata lett, bátran küldje el azt szerkesztőségünkbe.

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.