Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Készüljünk fel a legrosszabbra?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A lengyel kormány minden erejével azon dolgozik hogy leépítése, és lassan teljesen megszüntesse a független bíróságokat. A magyarországi példát továbbgondolva, a szenátus megszavazta, hogy az igazságügy miniszter indoklás nélkül, valamint a bírákkal való egyeztetés nélkül leválthassa bármely bíróság elnökét, majd azt nevezzen ki, akit csak akar. Ezzel a lépéssel a jogállam egy újabb fontos eszköze került leépítésre. Azonban a kormánypártnak ennyi nem elég, a későbbiekben az Országos Bírói tanács átalakítását, valamint a jelenlegi legfelsőbb bíróság felszámolását tűzte ki célként.

Az Országos Bírói Tanács felhígitása annyit jelent, ahelyett, hogy a valóban szakképzett bírákat választanák soraikba a bírói kar ajánlásával, mostantól a képviselőház lesz az, melyre ez a döntés hárul. Jelölteket pedig szakmai szervezetek mellett bármely húsz bíróból álló csoport javasolhat. Döntéseik csak akkor lesznek érvényesek, ha a bírók mellett az ott jelenlévő politikai delegáltak többsége is támogatja. Ezen intézkedések eredménye pedig borítékolhatóan a politikai döntések megszaporodása, és a független bíróságok leépítése lesz.

És itt még mindig nincs vége a rombolásnak, ugyanis a kormánypárt egy törvényjavaslatot adott be a parlamentnek, melyben a jelenlegi Legfelsőbb Bíróság feloszlatását kérik: bíráit nyugállományba küldve, csak azokat megtartva, akiket az igazságügy miniszter fontosnak gondol. Az új bírákat értelemszerűen már az új törvények szerint megválasztott Bírói Tanács adná.

Lengyelországban, Magyarországhoz hasonlóan jövőre tartják a választásokat, ezen nyilván a jelenlegi kormánypárt szeretne győzedelmeskedni. Érezve vesztét – az ellenzék erősödése, valamit a kormánypárt szavazóinak csökkenése nem jelentéktelen – a hatalmon lévő párt mindent megtesz azért, hogy akár törvényes, akár törvénytelen eszközökkel, de megnyerjék a választásokat. Az ellenzék több politikusát is vád alá helyezték, megpróbálva befolyásolni a választásokat. Az Alkotmánybíróság átvételével az utolsó akadály is elhárulna az előtt, hogy megkaparintsák a teljhatalmat. Ugyanis az Alkotmánybíróság megsemmisítheti a választási eredményeket: ha az a kormánypárt számára nem megfelelő, újabb választásokat írhatnak ki.

Az igazságügyi miniszter Zbigniew Ziobro – megvédve a kormánypárt döntését – a következőket mondta:

„Meg akarjuk szüntetni a korporativizmust, a demokrácia friss levegőjének behozatalával. Mert Lengyelország egy demokrácia, melynek alapja a jogállamiság.”

Eközben – nem volt olyan régen – Orbán Viktor Beata Szydlo oldalán vett részt a legutóbbi V4-es tárgyalásokon. Az asztal egyik felén a szlovák-francia-cseh vezetés, a másikon pedig a magyar-lengyel vezetés foglalt helyet. Sajnos a felállás nem volt véletlenszerű, Lengyelország és Magyarország kormányzása nagyban hasonló: ötleket vesznek át egymástól, annak érdekében hogy teljhatalmat szerezzenek saját országukban.

A lengyel történések hatására csak reménykedni merek abban, hogy Orbán Viktor – aki oly sok szépre és jóra tanította a lengyeleket – nem fogja most a lengyel példát követni. Azonban ha igen, akkor készüljünk fel a legrosszabbra. Jövőre választások.

Forrás: Politico,BBC,HVG

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.