Készüljünk fel a legrosszabbra?

Fotó: MTI Fotó: MTI

A lengyel kormány minden erejével azon dolgozik hogy leépítése, és lassan teljesen megszüntesse a független bíróságokat. A magyarországi példát továbbgondolva, a szenátus megszavazta, hogy az igazságügy miniszter indoklás nélkül, valamint a bírákkal való egyeztetés nélkül leválthassa bármely bíróság elnökét, majd azt nevezzen ki, akit csak akar. Ezzel a lépéssel a jogállam egy újabb fontos eszköze került leépítésre. Azonban a kormánypártnak ennyi nem elég, a későbbiekben az Országos Bírói tanács átalakítását, valamint a jelenlegi legfelsőbb bíróság felszámolását tűzte ki célként.

Az Országos Bírói Tanács felhígitása annyit jelent, ahelyett, hogy a valóban szakképzett bírákat választanák soraikba a bírói kar ajánlásával, mostantól a képviselőház lesz az, melyre ez a döntés hárul. Jelölteket pedig szakmai szervezetek mellett bármely húsz bíróból álló csoport javasolhat. Döntéseik csak akkor lesznek érvényesek, ha a bírók mellett az ott jelenlévő politikai delegáltak többsége is támogatja. Ezen intézkedések eredménye pedig borítékolhatóan a politikai döntések megszaporodása, és a független bíróságok leépítése lesz.

És itt még mindig nincs vége a rombolásnak, ugyanis a kormánypárt egy törvényjavaslatot adott be a parlamentnek, melyben a jelenlegi Legfelsőbb Bíróság feloszlatását kérik: bíráit nyugállományba küldve, csak azokat megtartva, akiket az igazságügy miniszter fontosnak gondol. Az új bírákat értelemszerűen már az új törvények szerint megválasztott Bírói Tanács adná.

Lengyelországban, Magyarországhoz hasonlóan jövőre tartják a választásokat, ezen nyilván a jelenlegi kormánypárt szeretne győzedelmeskedni. Érezve vesztét – az ellenzék erősödése, valamit a kormánypárt szavazóinak csökkenése nem jelentéktelen – a hatalmon lévő párt mindent megtesz azért, hogy akár törvényes, akár törvénytelen eszközökkel, de megnyerjék a választásokat. Az ellenzék több politikusát is vád alá helyezték, megpróbálva befolyásolni a választásokat. Az Alkotmánybíróság átvételével az utolsó akadály is elhárulna az előtt, hogy megkaparintsák a teljhatalmat. Ugyanis az Alkotmánybíróság megsemmisítheti a választási eredményeket: ha az a kormánypárt számára nem megfelelő, újabb választásokat írhatnak ki.

Az igazságügyi miniszter Zbigniew Ziobro – megvédve a kormánypárt döntését – a következőket mondta:

„Meg akarjuk szüntetni a korporativizmust, a demokrácia friss levegőjének behozatalával. Mert Lengyelország egy demokrácia, melynek alapja a jogállamiság.”

Eközben – nem volt olyan régen – Orbán Viktor Beata Szydlo oldalán vett részt a legutóbbi V4-es tárgyalásokon. Az asztal egyik felén a szlovák-francia-cseh vezetés, a másikon pedig a magyar-lengyel vezetés foglalt helyet. Sajnos a felállás nem volt véletlenszerű, Lengyelország és Magyarország kormányzása nagyban hasonló: ötleket vesznek át egymástól, annak érdekében hogy teljhatalmat szerezzenek saját országukban.

A lengyel történések hatására csak reménykedni merek abban, hogy Orbán Viktor – aki oly sok szépre és jóra tanította a lengyeleket – nem fogja most a lengyel példát követni. Azonban ha igen, akkor készüljünk fel a legrosszabbra. Jövőre választások.

Forrás: Politico,BBC,HVG

adomany-1