Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


Világszínvonalra fejlesztett digitális ribanckodás

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az történik most éppen, hogy miután titokban súlyos milliárdokat fordítottak a világszínvonalú, minden idők legnagyobb magyar sporteseményének informatikai aládúcolására, mégiscsak kiderült, hogy egy olyan azeri cég szolgáltatja az ingyen wifit a vizes vébére, amely minden más mellett adatokat gyűjt azokról, akik fellépnek a hálózatra.

Vagyis legalább olyan profi munkát végeznek ők is, mint amit a magyar kormány nemzeti inzultációs oldalán száguldó orosz kód nem olyan régen, és amit aztán hirtelen gyorsasággal eltávolítottak. Nem elég, hogy oda sem kerülhetett volna, de sajnos az is kiderült. Következmény? Nulla.

Ezzel szemben most az történik, hogy miután a gyanútlan felhasználó elvileg Facebook- vagy Instagram profillal léphet be ebbe a sokmilliárdos nyilvános hálózatba, az azeri cég szoftvere rácuppan, beszívja, és kielemzi a profilon található adatokat. Mivel tehát a világraszóló disznóság kiderült, Lázár János hadrendbe állította cinikus vérgeciségét és volt pofája egy nappal a kezdés előtt azt mondani:

Az ingyenes wifi tartogat kockázatokat annak, aki azt használja. Erre az a megoldás, hogy nem használja (…) Talán kibírnak egy délutánt wifi nélkül, akik esetleg elmennek egy úszóversenyt, vagy vízilabdameccset megnézni.

 

Vagyis, értsük jól, amit Lázár böfög: a szervezők azért égettek el összesen nettó 30 milliárd forint közpénzt a rendszer működtetéséhez szükséges szoftveres háttér – beleértve a wifihálózat – kiépítésére, hogy aztán ne használja senki. Mert a világ tele van kockázatokkal. Természetesen a szervezők szerint a sajtó álhíreket terjeszt (Balog Zoltán is megnyalja az összes ujját), a hálózat igenis biztonságos, oszoljunk. Kár, hogy azt sértett felháborodásukban nem pontosították: vajon a disznóság sajtónyilvánosságra kerülése miatt álltak el (ha egyáltalán elálltak) az adatgyűjtő szoftverek alkalmazásától, vagy egyáltalán szó sem volt ilyesmiről. Meg aztán három nappal később cáfolni valamit, amit azonnal is késő lett volna… najó, inkább hagyjuk.

Mivel minden okunk megvan rá, hogy becsületszóra elhiggyük a Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nkft-nek, amit mondanak (ja, nem), jegyezzük meg itt ennek a történetnek a Lázár János aljas cinizmusán is túlmutató, egyik legocsmányabb szálát. Szél Bernadett, az LMP társelnöke levélben kérte a parlament Nemzetbiztonsági Bizottságának MSZP-s elnökét, Molnár Zsoltot, azonnal hívjon össze rendkívüli ülést, ahol meghallgathatják a szakszolgálatok vezetőit arról, vizsgálták-e, miért ezt a „kiemelt kockázatot jelentő” céget bízták meg wifiszolgáltatással.

Válasz: Molnár Zsolt támogatja a kezdeményezést olyannyira, hogy a testület következő ülésén már napirendre is kerül. Hogy mikor lesz a következő ülés? Ha minden jól megy, még a szeptemberi ülésszak kezdete előtt. Ámazonban a nyári szünet miatt így is leghamarabb augusztus elején tudják meghallgatni a szakszolgálatok vezetőit. Miért? Mert hamarabb nem lehet úgy összehívni a bizottságot, hogy az határozatképes is legyen. Addig nem marad más lehetőség, mint az olajszőkített Pintértől írásban tájékoztatást kérni, milyen biztosítékok vannak arra, hogy nem élnek vissza a wifit használók adataival.

Hát ha van nevetséges, szánalmas, egetverő, felháborító vonatkozása ennek a történetnek, akkor ez tökéletesen az. Ráadásul a kevésbé súlyos magyarázat lenne, hogy azért volt szükség az azeri cégre, mert rajtuk keresztül egyszerűbben, kvázi nyomtalanul el lehetett tüntetni a sokszorosan túlárazott projektből kifacsart korrupciós pénzeket, nevezzük alkotmányos költségnek.

Ennél nagyságrendekkel durvább, hogy miután a polgárokat éjt-nappallá téve a terrorfenyegetettséggel paráztatja a megélhetési kormány, miután Budapest két hétig egy világversenynek központja lesz a terrorfenyegetettséggel sújtott Európa peremén, miután rommá szívatták az embereket a terroristák által nagyipari mértékben felvásárolt SIM-kártyák miatt, miután kizárólag arról dübörög a propaganda, hogy mind megdöglünk, egy nemzetbiztonsági bizottsági ülést nem lehet összehívni, mert az elvtársak áztatják az alsó felüket valahol.

Ilyen a világon nincs. A rohadt plakáttörvény megszavazására össze bírták trombitálni a mélyen megvetett házat seperc alatt, minden, amit Orbán reggel a vécén ülve kitalál, és amiből négy óra múlva törvény lesz, ahhoz sikerül összerántani a szükséges mennyiségű gombnyomogató droidot, de ilyen esetekben csak hónapok múltán van esély arra, hogy a Kanári-szigetekről hazacsődítsék a tisztelt honanyákat, honatyákat. Beszarás.

Érdemes elmerengeni azon teljes joggal (már akinek van agya hozzá), hogy mi a gyász került ezen a Lázár szerint bevallottan kockázatos rendszeren annyiba, amennyi az egész vébé kezdeti költségvetésén is túltesz (és ami a piaci ár ki tudja hányszorosa); hogy a legnemzetibb magyar kormány miért nem egy hazai céget bízott meg ennek a rendszernek a kiépítésével, és hogy ennek fényében valójában ki jelenti a legnagyobb nemzetbiztonsági kockázatot – Pharaon professzor, Yandex, letelepedési kötvények – erre az országra. De rohadjak meg, ha arra van épeszű magyarázat, hogy egy világméretű rendezvényre kiépített informatikai rendszer biztonságosságát a rendezvény vége után hetekkel, hónapokkal vizsgálják. Mert éppen parlamenti szünet van.

Sokadszorra írom le: ne adja a jóistenük – akinek nevét naponta méltatlanul a szájukra veszik -, hogy valami komoly nemzetbiztonsági incidens történjen ebben az országban. Akkor vajon mennyi időbe telne, ameddig összekapirgálnák magukat, hogy úgynevezett határozatképesek legyenek? Ha akkor sincsenek a helyzet magaslatán, amikor éppen történik valami kivételes, semmihez nem hasonlító, Budapestet a világtérképre felhelyező esemény, akkor mikor? Majd a nemzetbiztonságilag kockázatot jelentő elemek tekintettel lesznek arra, hogy az urak a nyári szabadságukat töltik? Akkor jó. Hátha a teli tüdőből sorosozás segít. Vagy az, hogy kikapcsoljuk a wifit. Nehogy már ilyen aprócseprő, szánalmasan jelentéktelen ügyecskékkel foglalkozzanak ők a júliusi verőfényben. Nem? De.

*A címet olvasónk levele ihlette. A hazaárulást kihagytam belőle. Pedig… Köszi, T. Á.!

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.