A Szalonna kísértete járja be Európát

Fotó: Alexas_Fotos Fotó: Alexas_Fotos

Hogy akkor most menjünk mi a francba is, mert majd a feldúlt honpolgár feljelent zaklatásért. Most éppen egy kedves és nagyon okos hölgy fenyegetett meg, hogy feljelenti a Szalonnát. Zaklatásért. Mert megjelenünk az oldalán. Idézem idefele:

Ismételten, sokadjára kérem ne jelenjenek meg az oldalamon. Ezt követően bejelentem önöket , mint zaklatókat.

Mit tagadjam, megrémültünk. Mert a bejelentés mégis komoly dolog, a zaklatásról nem beszélve. De a legijesztőbb az, hogy mi csak úgy megjelenünk valakinek az oldalán, mint egy kísértet. Azt el sem tudom képzelni, melyik oldalán jelenhettünk meg a néninek. Jobb? Bal?

És ha csak ez az egy ilyen lenne. Másik néni a postaládából:

Kérem többé ne kūldjék a kolozsvári.szalonna hireiket  mert nem érdekel …

Ha csak ez a kettő ilyen lenne és ha mind ennyire kulturált lenne, nem is érdemelne szót. Mert bizony ezek a kulturált, ilyen témájú levélkék. De sok van belőlük és egészen elképesztő a legtöbb.

Elmondom, mi van – hátha ez is megjelenik valaki valamelyik oldalán – már csak az általános okosodás miatt is. A Facebook egy közösségi hálózat. Ezen belül mindenki, aki csatlakozik, rendelkezik egy profillal. Dörzsöltebbek és megélhetési trollok több ilyennel is rendelkeznek, alig győzzük irtani őket. Aztán van olyan szolgáltatása a Facebooknak, ami hírfolyam néven ismert. Azt nagyjából élő ember nem tudja, hogy minek alapján kerül be a hírfolyamba valami és minek alapján nem. Az teljesen biztos, hogy mi nem tudjuk befolyásolni.

Tehát amennyiben valamelyik cikkünk megjelenik valakinek a hírfolyamában, az ne ránk haragudjon. Esküszöm, nem mi ülünk a számítógépnél napi 20 órán keresztül (vagyis de, mi ülünk, csakhogy dolgozunk. Infót gyűjtünk, ellenőrzünk, írunk, helyesírást ellenőrzünk egymás cikkeiben, megbeszélünk bizonyos témákat, adminisztrálunk, erőnkhöz mérten válaszolunk a levelekre, irtjuk a trollokat és néha táplálkozunk) és nem küldözgetünk senkinek orvul cikkeket sehová. Ugyanis nem tudjuk a kedves potenciális olvasók e-mail címét, sem a profilját nem ismerjük, de amennyiben például abc sorrendben végigmennénk a nemtudomhánymillió magyar felhasználó profilján és mindenkinek küldenénk cikket, az nem a hírfolyamban jelenne meg.

A gond azzal lehet, hogy sokaknak sokkal nagyobb az önérzetük, mint amennyi eszük van. Egyrészt nagy a valószínűsége, hogy valamelyik ismerősük, vagy ismerősük ismerőse osztotta meg az adott cikket, úgy került az ő fideszes szemük elé. Másrészt annyi agya csak lehetne bárkinek, hogy a neki nem tetsző, vagy kimondottan őt irritáló oldalakat egyszerűen letiltja, így az nem fog megjelenni többé. A másik okosság: nem kell bejelölgetni a honlapon a hírlevelet és akkor nem fog kapni ilyet az ember. Ha valamiért mégis rákattintott a kis piros harangocskára és később világosodott meg, hogy ez nem az az oldal, ahol szalonnafüstölésről cserélnek eszmét a népek, akkor ne nekünk irkáljon feldúlt, de legalább zűrzavaros levélkéket, ne tőlünk követelje, hogy vegyük le a listáról. Merthogy nincs listánk, senkit nem tudunk levenni sehonnan. Kattintson megint a harangra és le van iratkozva. És még hülyét sem csinált magából.

Célszerű lenne legalább alapfokon tájékozódni, hogy miként működnek az általunk gyakorta használt szolgáltatások. Akkor talán kevesebb bosszúság érné a felhasználókat is és nekem sem kellene ilyen kreténségekkel foglalkoznom a júliusi kánikulában.

Köszi.adomany-1