Tiszteletet a kifütyülteknek

Fotó:MTI Fotó:MTI

Áder János minapi kifütyülése – a köztársasági elnök a Déli pályaudvaron várakozott és megpróbált szóba elegyedni az utasokkal, de nem aratott osztatlan sikert – nem az egyetlen olyan eset volt, amikor elviekben köztekintélynek örvendő államférfit spontán kritikával illetnek a polgárok.

Noha az államelnök hivatalán keresztül, hihetetlen közleményben cáfolta, hogy a sajtóhír igaz, jó alkalom ez arra, hogy továbbgondoljuk a dolgot. Nemzetközi szinten semmi tekintélye nincs a hazánkat oly büszkén képviselőknek. Magyarország megítélése még a negatívnál is negatívabb, és ezt az utóbbi pár évben sikerült elérni. Magyarország soha nem volt bezzeg-ország, mint mondjuk Ausztria, de megítélésünk a világban a rendszerváltás óta soha nem volt ilyen rossz. A nyugati országok külképviseletei az utóbbi években messziről kerülik hazánkat, miközben a szomszédos Románia vagy éppen Csehország sorra fogadja a világ vezető politikusait.

Orbán Viktor a keleti nyitást erőlteti, de mi ennek a tényleges oka? Vajon látva, hogy a nyugati világ vezetői egytől egyig elfordultak tőlünk – határkerítés, bevándorlók konténerekbe terelése, egyetem bezárása, a civil szervezetek vegzálása, sajtótörvény, alapvető jogok megnyirbálása – ezt az utat választotta? Nyugaton nem kíváncsiak Orbán Viktor véleményére, az évtizedek alatt felépített nemzetközi kapcsolatok romokban hevernek. Lássuk tehát a hazai „méltóságok” honi és nemzetközi megítélését.

Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere szerint 1960 óta nem volt ilyen rossz Magyarország nemzetközi elfogadottsága, mint most. A Világgazdasági fórum versenyképességi rangsorában Magyarország 144 ország közül csupán a 63. a 2001-es 29. helyhez képest.

Azonban nem csak a számok mutatják, hogy – noha Európa szívében vagyunk -, mégis egyre távolodunk attól. Mind gazdaságilag, mind társadalmilag. Az ország vezetőit a teljes nyugati világ mellett már a saját polgárainak jókora hányada sem veszi semmibe. Ez a tekintély nélküli hazug kormány bukásra van ítélve, a kérdés már csak az, mikor.adomany-1