Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Vendégírás: Hát ez van! A kecske recsegve fingik

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mert ugye nem mindegy, hogy kecsesen ringó fecske, avagy recsegve fingó kecske!

Rögtön azzal kezdeném, hogy a most felhozni kívánt események egyik érdekeltjéhez sem fűz semmilyen szimpátia, csupán rá szeretnék világítani arra, hogy mennyire ambivalens, szelektív a kormányzati hozzáállás, és mennyire ambivalens, szelektív az emberek ingerküszöbe!

Emlékszünk még mindannyian a Csíki sör versus Heineken balhéra. Tudják, amelyikbe a magyar kormány teljes mellszélességgel beleállt – miután a román bíróság a Heineken előterjesztésének adva igazat, névváltoztatásra kötelezte a csíki sör gyártóját -, olyannyira, hogy tiltott önkényuralmi jelkép használata miatt (a Heineken logója egy 5 ágú vörös csillag) betiltással és Magyarországról kiűzetéssel fenyegette meg a holland céget.

„A Heineken arra hivatkozik, hogy neki már van egy korábban bejegyzett uniós védjegye és egy korábban bejegyzett román nemzeti védjegye a »CIUC PREMIUM« szómegjelölésre, valamint több korábban bejegyzett román nemzeti védjegye a »CIUC« szómegjelölésre. Ez utóbbi védjegyek ügyében járt el nemrég egy román bíróság. A »CIUC« szó magyar megfelelője a Csík vagy Csíki, és a Heineken szerint a »Csíki Sör« és a »CIUC« szót tartalmazó említett sörvédjegyek közötti hasonlóság olyan nagymértékű, amely a fogyasztók védelme érdekében kizárja a később keletkezett szómegjelölések uniós védjegyként való bejegyzését.”

Aztán itt van ez a magyar bíróság által a minap hozott ítélet:

„A Fővárosi Törvényszék nemrég született végzésében helyt ad a Class FM tulajdonosának, Michael McNutt kérelmének, és eltiltja Sebestyén Balázst és a többi alperest a Reggeli Show elnevezés és a kapcsolódó logó használatától. Mindez azt jelenti, hogy a népszerű reggeli műsor névváltásra kényszerülhet. Fellebbezni ugyan lehet, de a végzés már így is azonnal végrehajtandó.

A felperes szerint a Reggeli Show készítői védjegybitorlást követnek el akkor, amikor a Morning Show elnevezés tükörfordítását használják a műsor megjelölésekor, sérelmezték továbbá, hogy a Morning Show logó több elemében hasonlóságot mutat a Reggeli Show logójával.”

A Class FM-en futó Morning Show külföldi érdekeltségű, míg a Rádió 1-en hallható Reggeli Show Andy Vajna tulajdona. És lám-lám, egy magyar bíróság ebben a pillanatban a Rádio 1-et tiltja el a névhasználattól, védjegy-jogokra hivatkozva, a tükörfordítás miatt.

Nem foglalkozom az előzményekkel, hogy ki kit vágott át anno, azzal sem, hogy ki védte le, pedig kinek volt joga hozzá, és afelől sincsenek kétségeim, hogy ez a per még sok lépcsős lesz, azaz akár évekig is elhúzódhat. Sőt, meggyőződésem, hogy Andy Vajna minden befolyását latba fogja vetni az ítélet megváltoztatása céljából.

Viszont szeretném, ha észrevennénk azt az anomáliát, miszerint egy egész kormány fenyegetett egy multinacionális céget egy román bírósági ítélet miatt, miközben idehaza, ugyanazon érvek és indokok alapján a magyar bíróság simán hoz egy ugyanolyan döntést, mint a román.

Miért állt bele anno a magyar kormány a román történetbe? Hát a szavazatok miatt. A nacionalista erdélyiek levélben leadható szavazataiért. Ha most a rádiós ügybe beleáll, nem nyer semmit, hiszen az itthoni szavazókat ez nem befolyásolja. Helyette inkább megvonja a frekvenciát a Class FM-től, és az emiatt úgyis tönkre fog menni. Amikor is jön Andy, az „elvesztette közpénz jellegéből” felvásárolja az egész hóbelevancot, és övé lesz a „Morning Show” védjegy is!

Hát ez van! A kecske recsegve fingik!

V. Z.

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.