Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Kövér László szerint a nemzeti elkötelezettség nem ideológia, hanem eszköz a gyűlölködésre

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Riporter: Mik azok a liberális értékek, azok a liberális emberi tulajdonságok, liberális reflexek, ha úgy tetszik, amelyek egy valódi liberálist jellemeznek?

Kövér László: Én azt hiszem, hogy egy igazi liberális egy olyan országban szeretne élni, ahol az emberek vállalkozó, kezdeményező kedve az teret talál, tehát kibontakozhat, a személyi autonómiák adják a társadalom alapját és ezek a személyi autonómiák, ahogy itt a megnyitó beszédek egyikében is elhangzott, képesek és lehetőségük nyílik arra, hogy csoportokba szerveződve képviseltessék az érdekeiket, értékeiket, elképzeléseiket a társadalomban és ezek a különböző alapon szerveződő csoportok jól megférjenek egymás mellett, tehát a tolerancia, a türelem, a másság elviselésének képessége, az a másik alapértéke szerintem a liberalizmusnak, amelyet egy igazi liberálisnak nem szabad elfelejtenie.

Riporter: Gyakorta halljuk, hogy a népi-nemzeti elkötelezettség az egy olyan, idézőjelben, ideológia, amely nem fér össze a másik ideológiával, megint csak a liberalizmussal. Mi erről az ön véleménye?

Kövér László: Azt, hogy én ezek…ezeket nem tartom igazi ideológiáknak eee…viszont eszköznek tartom, eee… személyes ellenszenvek, sz… unszimpátiák, gyűlölségek megideologizálására. Tehát arra, hogy miért kell a másikat kirekesztenünk, miért nem szabad a másikat elfogadnunk, erre szolgálnak ezek címkéül, eee… fedő…mázul, ha úgy tetszik. És én úgy gondolom, hogy mindazok az értékek, amelyeket az egyik – tehát a magukat népnemzetieknek eee… megfogalmazó csoport vall magáról és mindazok az értékek, amelyek a magukat liberálisoknak nevezők eee… eszköztárában, fogalomtárában szerepelnek, nem eleve zárják ki egymást, hanem nagyon sok közöttük a rokon vonás, csak ugyanazokat a problémákat esetleg másképp nevezik meg. Ezzel nem akarom elmosni azokat az igenis meglévő, nagyon súlyos politikai ellentéteket és különbségeket, amelyek vannak, csak azt akarom mondani, hogy létezne, létezhetne nagyobb kompromisszum-készség, nagyobb kommunikáció-készség is ezek között a csoportok között.

Riporter: Tehát a szabadság, tehát a libertas legnagyobb híve talán Petőfi volt a múlt században, akinek a nemzeti elkötelezettsége teljesen vitán felül áll.

Kövér László: Igen, én ma Magyarországon minden politikai erőről elfogadom, feltételezem eee… semmiképpen nem zárom ki eleve azt, hogy ennek a nemzetnek az érdekeit akarja szolgálni.

Riporter: Angol nyelvű megnyitóbeszédében ön elmondta, hogy a Fidesz egy felelősségteljes politikai párt, amely mérsékelt erő a magyar politikában. Valóban azt tapasztaljuk, hogy a Fidesz kívül marad ezen az áldatlan országos anyázáson, acsarkodáson, gyűlölködésen. Mi az a politikai filozófia, amely emögött a magatartás mögött áll?

Orbán Viktor: Az elsődleges megfontolás az az, hogy ennek az országnak leginkább nyugalomra és mérsékletre lenne szüksége ebben a pillanatban, és nagyon jól érzékeljük annak a veszélyét, hogy ahogyan közelednek a választások, úgy válik egyre idegesebbé a közhangulat. Ez mindenhol a világon általában megfigyelhető jelenség, de az olyan országokban, ahol van tradíciója a választásoknak és egyébként is nyugodtabb a légkör, nincsenek olyan szociális feszültségek és gazdasági bajok, mint Magyarországon, ott ezt könnyen túl tudja élni egy-egy nemzet. Magyarország egy kicsit más ország ebből a szempontból és hát itt nagyon nagy romboló hatása is lehet egy elhibázott kampánynak, emlékezzünk csak az előző kampány néhány momentumára, amely bizony a következő parlament munkáját hosszú időn keresztül befolyásolta és a hangulatot rendkívüli mértékben lerontotta. Most ezt szeretnénk elkerülni. Tehát én azt hiszem, hogy ha Magyarországon 1994-es választásokat követően egy stabil, kiszámítható, biztos és nem mindenfélében megbukó kormányt szeretnénk látni, akkor szükség van arra, hogy lehetőleg azok az emberek, akik később partnereivé válhatnak egymásnak, függetlenül attól, hogy most éppen milyen viszonyban vannak egymással, teremtsék meg a lelki, pszichológiai előföltételét annak, hogy együtt lehessen majd működni. Ezért azt gondolom, hogy mi…, számunkra a legfontosabb jelszó az a méltányosság. A Fideszt azt egy kemény pártként ismerték meg, amely kritikus, amely nem szokta eltitkolni a véleményét, a maga nyelvén eléggé világosan és közérthetően fogalmaz, de azt a vádat soha, senki nem fogalmazhatta meg, hogy mi méltánytalanul mondtunk volna véleményt bárkitől. Keményen és méltányosan. Ez nagyjából a Fidesz-jelszó az utóbbi hónapokban. (Budapesti Liberális Világkonferencia, 1993)

„A liberális társadalomszervezési elvekkel, módszerekkel szakítani kell. Liberális állam helyett nemzeti államot kell szervezni, amely nem egyének halmaza, hanem egy közösség, amelyet fejleszteni és erősíteni kell, ilyen értelemben illiberális állam épül Magyarországon.” (Orbán Viktor, Tusnádfürdő, 2014)

Kövér Lászlóról – a mai Kövér Lászlóról – nincs mit mondanom.

Csak az az elvtelen, a saját pillanatnyi, egyéni érdekeit szolgáló, önmagát bármikor szembeköpő, mindent letagadó, hazug banda ne lenne. Vagy legalább a filmfelvételt és az internetet ne találták volna fel. adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.