Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ezentúl majd szúnyogok fogják seperni a kéményt, mert első a rezsicsökkentés

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ezt szeretem ebben az országban. Itt nincsenek unalmas napok, ártunk és ormányunk álló nap azon fáradozik, hogy valami meglepő, de többnyire nem igazán mulatságos dolgot találjon ki, általános tespedés ellen. Az égbekiáltó pofátlanságok mellett jól megférnek az aprónak nevezhető kis húzások. Igazából észre sem vesszük őket, pedig sok kis, senkit nem zavaró, szinte szagtalan bogyóból állnak össze a legnagyobb trágyadombok is, aztán lehet egymásra mutogatni, hogy ki volt a bűnös.

Most ilyen aprócska pottyantás a rezsicsökkentett kéményellenőrzés új nézőpontba helyezése. Az alábbi közleményt az Országos Sajtóiroda tette közzé:

„A Nemzetgazdasági Minisztérium szembe megy a rezsicsökkentéssel!
Míg a Kormány ingyenesé tette a kéményellenőrzéseket, az NGM újra fizetőssé tenné a lakosságnak egyes – zárt égésterű – kazánok kéményeinek ellenőrzését, egy rendelet módosítással. A gázos lobbi – a Kormány kedvenc szakmáját űzők – nyomására ugyanazt a terméket más néven kivonná a kéményseprő ipari közszolgáltatás alól. Az égéstermék vezető ( sic! ) nem tartozna az ingyenes közszolgáltatás alá, egyedileg kellene megrendelni több ezer, akár tízezer forintos önköltségen, a gázkészülék gyártóval leszerződött szakemberektől. Vajon kik lesznek ezek a szakemberek és vajon mit szól mindehhez a rezsi biztos, Németh Szilárd? 

Kiadó: Kéményseprők Országos Szakszervezete” 

Lefordítom. Miután a kormány rendeletben szabályozta, hogy a régi gázkazánokat kizárólag bizonyos technikával működő kazánra lehet lecserélni (ez történetesen környezetvédelmi okokból van így és nincs vele semmi baj), sőt, még támogatást is lehet igényelni a cseréhez – ugyanis elképesztően drága mutatványról van szó, mert az alapvetően is drága készülék árához még hozzá kell számítani a kémény szükséges átalakítását, bélelését és az a jobbik eset, ha csak ennyi a tennivaló és nem kell komolyabb átépítés, vagy teljes fűtésrendszer-csere – bizonyos feltételekkel, a költségek meghatározott százalékáig, most hozzáigazítják a kötelező kéményellenőrzést szabályozó törvényt a… és itt jön a kérdés. Mihez igazítják hozzá pontosan és miért?

Miután a köznyelvben kéményseprésnek nevezett, valójában többnyire ellenőrzést magában foglaló, mindenkire nézve kötelező érvényű tevékenységet a kormány a katasztrófavédelem szakembereire ruházta át és ingyenessé tette, ezzel hosszasan ünnepeltette önmagát, most suttyomban áttolja a feladatot a gázszerelők azon csoportjának, akik megfelelő engedélyekkel rendelkeznek az új típusú kazánok beszereléséhez.

Már a katasztófavédelemre áthárított feladat (pedig mennyire jó lenne a katasztrófát elhárítani, vagy még inkább megelőzni, mint védeni) is nagy ötlet volt. Majdnem akkora, mint például a szúnyoggyérítés átadása. Ameddig az önkormányzat gondoskodott erről, addig nem volt gond a szúnyogokkal. Mióta katasztrófáék, azóta meg van. Az idén egyetlen repülőgépes irtás volt, az is júniusban, amikor már magunknak gyérítettünk, esténként, kisbaltával. Azóta megint csak a szúnyogok kerültek többségbe, a hivatalos szerv pedig védi tovább a katasztrófát.

Tehát ők ellenőrizték a kéményeket is, de majd ezután nem ők fogják. Legalábbis az új kazánok esetében, ami már most is a háztartások 60 százalékában működik és ez az arány nyilván nőni fog (mert csak ilyenre lehet cserélni a régit).

Aki mostanában megpróbált gázszerelőt (fűtés, villany, víz ugyanez a kategória) hívni, az tisztában van vele, hogy nem egyszerű mutatvány. Mi éppen tavaly voltunk olyan nagyon szerencsések, hogy maga alá tojt a kazán. Ez a fűtési szezon végén, az éves ellenőrzésnél derült ki, valamikor májusban. Most nem fogom elmesélni, mekkora túlélőtábor hónapokig fazékban melegíteni a vizet mosakodáshoz, de májusban rendeltük meg a kazánt is, a cserét is és erősen szurkoltunk, hogy mire bejönnek a nagyobb hidegek, készen legyen. Szeptember végén lett kész.

Tehát egyrészről nincs elég olyan gázszerelő, akinek jogosítványa is van az ilyen kazán beszereléséhez – és ezután majd az ellenőrzéséhez is -, de ezután még többet kell majd várni a többletfeladatok miatt. Másrészt ezek magánvállalkozások – már ameddig nem államosítja a kormány és nem bízza a legeslegjobb szakemberre, akiből mindjárt lakik is egy Orbán Viktor szomszédságában -, tehát pénzt fognak kérni a kiszállásért és az ellenőrzésért.

Ebből azt feltételezem, hogy nem csupán rohadtul sokat kell majd várni egy ellenőrzésre, vagy egy szakipari munka elvégzésére, hanem az eddigi ingyenes vizsgálat elég sokba fog kerülni. Rezsicsökkentésileg. De végül is nem baj, mert esetleg meg lehetne próbálni az elszaporodott szúnyogokat rávenni a kéményseprésre és akkor Németh Szilárd megint kiállhatna ünnepelni az új vívmányt.

Lehetséges, hogy a kormány előttem jár egy lépéssel és ezért nem irtják a szúnyogokat?adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.