Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A kultúrátok csúcsa, az: birkapörköltet zabálni 38 fokban

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nem, ezt úgyse hiszi el senki, hogy az alábbi szöveg elhangozhatott ebben az országban bárhol, egy tetszőleges miniszter pofájából. Pedig de, íme:

Hogyha valakinek kérdése lenne afelől, hogy a gasztronómia, a főzés, a birkafőzés része a kultúrának vagy nem, az jöjjön el Karcagra és nézze meg. Ez egy mélyen és magasan kulturális dolog, többszáz éves hagyomány, és tulajdonképpen benne van minden, ami a kultúrához tartozik, hiszen benne van a… ugye előtte egy pálinkát illik meginni, úgyhogy benne van a… utána meg egy pohár bort, vagy kettőt, vagy hármat… úgyhogy benne van a borkultúra is. Tulajdonképpen ha továbbmegyünk, akkor az emberi erőforrások minisztériumának az egész portfóliója benne van, hiszen azt a vaslábast emelgetni, úgy 40 kiló, az sport. Az is benne van, aztán mi is van még nálunk? Oktatásügy. Az oktatásügy is benne van, me’ há tovább kell adni a receptet a következő generációnak, évszázadokon keresztül. Mi maradt még? Egészségügy. Hát ugye aki jól étkezik, az nem lesz beteg. Aki rosszul étkezik, az meg beteg lesz, azt meg kell gyógyítani. Úgyhogy az egészség is része a birkafőzőfesztiválnak. Akko’ maradtak még az egyházi ügyek: a papok jól imádkoztak, mert szép idő van, úgyhogy körülbelül meg is van az emberi erőforrásoknak a minisztériumának a portfóliója…

Be kell mutatni ki szónokolt ilyen fantasztikusat? Nem kell bemutatni. Ez itt a XIX. karcagi birkafőző fesztivál megnyitóján elhangzott jópofaság volt. A szóban forgó népnemzeti gasztronómiai-kulturális izére három darab miniszter jutott Balog Erőforrás Zoltán, Varga Nemzetgazdasági Mihály és Fazekas Földművelésügyi Sándor személyében.

 

Franc tudja, hogy a közel 40 fokos tikkasztó kánikulában ki az a nem normális, aki birkapölkötre vágyik (én ha szeretném is netán, eszembe nem jutna), de ez az abszurdum durván eltörpül amellett a sok veretes, ócska és idegesítő közhely és arcpirító szóvirág mellett, amit ezek itt a nagy fennforgásban összehordtak.

Hogy a magyar népi kultúra egyik fontos értékeket hordozó ünnepe, hogy hungarikum, hogy legalább annyira népszerű és elismert, mint a magyar íjászat, vagy a solymászat, hogy a magyar népi hagyományok egyik jeles eseménye, hogy több száz éves, a kultúrához tartozó hagyomány. Lehetett volna még fokozni a hablatyot? Ezt a falon túltolt főzőfesztiválosdit? Nem tudom, mert Tállai nem volt jelen, Benke Laci bácsi pedig az ő vegetával és C-vitaminnal körített sült fagyijával egy ártalmatlan vicc ahhoz képest, amit őminiszterségeik – kiemelten az ájtatos, elcseszett papot – megengedtek maguknak.

Az ember agya megáll és molekuláira bomlik ettől a túllihegett, nyáladzó pótcselekvéstől, amit egy rohadt birkapörkölt köré képesek voltak összehordani. Élen Balog lelkésszel, a minden hozzáértést és empátiát nélkülöző díszfasszal, aki – valószínűleg akarata ellenére – sikerrel definiálta a magyar kormány és azon belül saját minisztériuma pusztítását. Miközben kórházi osztályokat zárnak be, mert nincs elég ápoló, miközben a mai nap egyik híre szerint olyannyira nincs orvos a jászberényi kórházban a belgyógyászaton, a krónikus- és a rehabilitációs osztályokon, hogy több tucat ágyat kellett kivonni az ellátásból, hogy az egész kóceráj csökkentett üzemmódban lesz képes csak működni a nyáron, ezek ünneplik a birkapörköltbe csomagolt kultúrájukat.

Ilyen a világon nincs, hogy lassan egy kolbásztöltő- és főzőfesztválra, pálinka és sörmaratonra, tetszőleges gasztronómiai bohózatra több miniszter jut, mint sebészorvos, altatóorvos, nővér és ápoló a magasról leszart magyar kórházak bármelyikében. És üvöltik, döngetik a mellüket, hogy nekik ez a kultúra. Ja, az ő kultúrájuk csúcsa és legfontosabb eleme a birka. Meg az ő megfőzése. Az előtte megivott pálinka és az utána küldött pohár borok.

Nem a kibaszott siralmas kórházi koszt javításán dolgoznak, hanem vicceskednek Karcagon a 40 kilós vaslábas mellett, mert nekik ez jelenti a sportot. A karcagi birkapörkölt receptjének bebiflázása az oktatást, az egészségügy meg annyit tesz, hogy aki jól étkezik, az nem lesz beteg, aki meg nem étkezik jól, mert nincs miből, az rohadjon is meg. A pofámról az összes bőr lejön, hogy hol tart ez az ország, amelyet ilyen embernek vezetnek állítólag. Akiknek az ősi, a magyar, a hungarikum, a hagyomány, a népi, a zabálás, a pörkölt, a pálinka, a bor jelentik a kultúrát, miközben minden omlik össze körülöttük.

Ez az ócska hungarikumozás, ez megy. Miközben félanalfabéta alattvalókat bocsát ki az oktatási rendszer, miközben a kórházak bezárnak, mert nincs humánerőforrás, aki gyógyítani tudna, ezek az elvetemültek annak örülnek, hogy birkapörköltet zabálhatnak 38 fokban, mert attól a haza fényre derül. És miközben gyerekek százezrei éheznek és a közösből kell etetni őket, ez az ocsmány pap azzal vicceskedik, hogy aki nem jól étkezik, az beteg lesz. Van még pofájuk fokozni ezt a lánctalpas menetelést? Még meddig?

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.