Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Kocsis Máté miatt nem hintázhat a kutya az ivókútban

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Most van az a ritka pillanat, amikor megvédem Kocsis Mátét. Nem, mintha ez őt érdekelné, vagy igénye lenne rá és nem is azért, mert most szerettem meg. Hanem azért, mert így érzem helyesnek és azért is, mert jó lenne elejét venni annak a pártprogandista-mentalitásnak, miszerint mindenbe, az élő fába is belekötünk, amennyiben a történet valamely szereplője kormánypárti. Jelen esetben Kocsis Máté.

A Kettős Mérce blog szúrta ki kezdetű nyammogás végigdurrogott a nem-kormánypárti média egy részén Index – 444.hu (lehetséges, hogy más részén is, de én nem olvastam végig a kínálatot) és most nekem, mint nem-kormánypárti szavazónak illenék felháborodnom. Kerestem én magamban a felháborodást, de nem leltem. A nagy felfedezést Jámbor András tette és írta meg.

Lényegében az adott okot a felháborodásra (amely érzésen én képtelen voltam osztozni), hogy a kerület szabályozni akarja az emberek életét. Olyan rendeletekkel, hogy például mindenki köteles kiírni az ajtajára a lakása számát, hogy nem lehet belefürdetni a kutyát az ivókútba, hogy 10 óra után csak az a vendéglátóegység, vagy üzlet tarthat nyitva, aminek a nyitvatartásába az ott lakók beleegyeztek és a fő bűn: 14 éves kor fölött nem szabad használni a játszótéri eszközöket.

Miközben elég liberálisnak érzem magam, egy percig sem gondolom, hogy ne lehetne és ne kellene szabályozni a dolgokat. Ugyanis a szabadság nem azonos a korlátlansággal, mert az már más emberek szabadságának a rovására megy.

A magam részéről az égvilágon semmi felháborítót nem bírtam felfedezni abban, hogy egy 14 év feletti kamasz, de még Jámbor András sem hintázhat a gyerekeknek, az ő igényeik és testsúlyuk figyelembevételével kialakított játszótéren. Magam is szülő lévén – bár az én gyerekeim már kinőttek ebből a korból – láttam már jónéhány szétvert, lepusztított játszóteret.

Én azt gondolom, hogy teljesen rendben van, ha a gyermekek érdekét a felnőttek érdeke elé helyezik és szabályozzák a felnőttek viselkedését, ha már maguktól nem tudják, hogy nem 70 kilós emberekre van szabva a csúszda, mászóka, hinta. Ez nyilván nem azt jelenti – amit a cikk sugall – hogy szülő ne mehetne a játszótérre a gyermekével, hanem azt jelenti, hogy nem kell beleülni a hintába, mert leszakad.

Ahogy a kutyusok ivókútba-fürdetésének tilalma sem a kutyatartók ellen, hanem a kút használóinak érdekében született. Magam is kutyás vagyok, de a szélütés kerülget, amikor a kedves honfitársaim úgy sétáltatják kis (vagy nagy) kedvencüket, hogy semmiféle felszerelés nincs náluk, amivel a sétáltatás jól látható nyomait el tudnák takarítani. Igaz, hogy nem is akarják, eszükbe sem jut. Mert az már nem az ő problémájuk, hogy másvalaki belelép a kutyaszarba. Helyeslem, ha ezért bírság jár.

Ahogy helyeslem azt is, hogy póráz nélküli sétáltatásért is bírság jár. Ugyanis bárkinek joga van megrémülni, vagy alapvetően is rettegni a kutyáktól. Akkor is, ha kis cuki és akkor is, ha szelíd, nagy mackó és csak barátkozni akar. Ne akarjon.

Azt gondolom, hogy egyáltalán nem kell mindenen felháborodni, ami korlátoz bizonyos jogokat a többi ember érdekében. Törvényekre, a közösségi lét szabályozására szükség van. Ha már magától nem tudja sok ember, hogy hol végződik az ő szabadsága és hol kezdődik a köz érdeke. És azt is gondolom, hogy nem érdemes átcsúszni a propagandamédia szintjére és felkapkodni sorra ezeket a hülyeségeket, mert az minden, csak nem egészséges.

Van éppen elég ok a felháborodásra, nem szükséges kreálni álokokat és nem is kell ész nélkül átvenni egymástól, bármennyire jó is a kapcsolat bizonyos médiumok között. Már csak azért sem, mert nem használ, ellenben árt és még nevetséges is.adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.