Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Álmodsz, királylány

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nézem a Vajna Tímeával készült rövidke interjút és megsajnálom a riportalanyt. Úgy tűnik, komolyan hisz abban, hogy minden rendben van így, ahogy van. Felépített magának egy szép kis álomvilágot és úgy gondolja, hogy vele tulajdonképpen egy tündérmese vált valóra. Ami bárkivel megtörténhet, persze nem árt, ha a bárki szép annyira, hogy megakadjon rajta egy saját jogon dúsgazdag üzletember szeme.

Tímea ott tart 35 éves korában, ahol többnyire 12 éves kislányok szoktak tartani, amikor elképzelik az életüket, amikor még hisznek abban, hogy ők tündérkirálylányok, az élet lényegében egy csodaszép mese, ahol a királyfiak fehér lovon járnak, a királylányok pedig bilikék luxusautóval. Arról álmodoznak, hogy egyszer majd lesz gyerekük, de az még messze van, mert előtte még ott a csodaszép, vattacukorral kibélelt élet, még rengeteg gyönyörű ruhát kell felvenniük és végig kell vonulniuk a csodálóik előtt, férfiszíveket kell porrá zúzniuk.

Tímea nem érti a felé áradó rosszindulatot. Azt gondolja, irigységről van szó. Arra nem gondol, hogy ugyanez az irigység miért nem veszi körbe mondjuk Gattyán Györgyöt, aki lényegesen gazdagabb, mint a nagyon sikeres producer Andy. Miért nem kap senki a szívéhez azért, mert Havas Henriknek drága órája van, mert Kelemen Annának akármilyen ékszer csillan a fülében, mert Ördög Nóra annyit keres. Még Győzikét sem lengi körül olyan ellenszenv, mint a Vajna házaspárt, pedig van ott is adócsalás, rongyrázás bőven.

Mert ezek az emberek a valamiféle tehetségükkel, üzleti érzékükkel, vagy akár a tulajdon testükkel alapozták meg a vagyonukat. Néha nem éppen ízlésesen, de biztosan nem családokon, életeken átgázolva. Andy Vajna pedig igen. Nem arról van szó, hogy az idős, magyar származású üzletemberben fellángolt a hazaszeretet, visszatért a szülőföldjére az évtizedek alatt gyűjtögetett vagyonával és itthon új vállalkozásba kezdett.

Andy Vajna alkut kötött a hatalommal, beszállt a számára kitalált és legalizált kaszinóbizniszbe, miközben pontosan tudta, hogy a játékgépek piacát kinyíró és az ő kaszinópápaságát megalapozó törvény családok ezreit teszi tönkre, emberek tízezreinek megélhetését veszi el. Miután én nem hiszem és szerintem még a meggyőződéses fideszesek sem hiszik, hogy azért írták át a szerencsejáték-törvényt, hogy az agg hazánkfia boldog legyen, hanem azért, hogy a szektorból kiszivattyúzott pénzen osztozzanak (igen, ezt nevezik strómannak) és miután Andy kaszinóssága azzal jár, hogy az államkincstár bevétele a töredékére zuhant vissza – miközben a bevétel megtöbbszöröződött – pontosan lehet tudni, hogy mi történik.

Az így be nem fizetett adó nem kerül be a gazdaságba, nem teremt munkahelyeket, nem épül belőle semmi, hanem láthatatlan csatornákon szétfolyik a megfelelő zsebekbe, abból a töredékből pedig, ami Vajna bére, bilikék luxusautó lesz.

Andy Vajna nem egy ügyes vállalkozó, hanem egy elvtelen élősködő, aki pontosan tudja, hogy mi az ára Timike milliós ruhakollekcióinak. És ezt az árat nem Vajna, nem is Vajnáné fizeti meg, hanem Kovácsék Kishartyánban, Szabóék Békéscsabán és Nagyék Putnokon. A minimálbérükkel, a közmunkájukkal, a továbbtanulásról csak álmodozó gyerekükkel, a másik országba menekülő unokájukkal.

Tímea álomvilágában egy jóságos, figyelmes, gazdag, jó üzleti érzékkel megáldott, kissé koros királyfi létezik és azok az emberek – Cannesban és az Egyesült Államokban – akikhez képest ők szinte nincstelenek. Timike úgy hiszi, hogy ők a felső-középosztályhoz tartoznak, miközben a valódi felső-középosztály ott tart, hogy még meg tudja venni a gyerekének a gyümölcsöt és nem kell télen fáznia, de egy fogbeültetésre évekig spórol. Ha elromlik a hűtőszekrény, akkor ki tudja cserélni különösebb gond nélkül, de az idős, ápolásra szoruló szüleit már nem tudja egy drága magánotthonban biztonságba helyezni. A felső-középosztály ott tart, hogy el tud menni nyaralni, de ha beüt egy súlyos betegség, vagy baleset, akkor vége a világnak.

Tímea-királylány rosszul tudja. Az ő luxusautója, milliós ruhái, amerikai életvitele, a cannes-i pezsgőzések, a tengerparti vonaglások nem a sajátbejáratú királyfi szorgos munkájának és üzleti érzékének a gyümölcse. Az a pénz tönkretett életek, meg nem épült óvodák, évekig műtétre váró emberek fájdalmának, létre nem jött munkahelyek ára. A be nem fizetett adókkal mi fizetjük annak a pezsgőnek minden cseppjét, amiről Tímea úgy hiszi, hogy jár neki.

És akkor még nem beszéltünk a Vajna TV-ről és nem beszéltünk annyi mindenről, amiről egyszer majd beszélni kell. Amikor véget ér Tímea rózsaszínű pihepuha álma, ami mindenki más számára egy végtelenített rémálom. Nem lesz kellemes az ébredés. Senkinek sem.adomany-1