Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Elég lesz Németh Szilárdnak (no meg a háttérhatalomnak) a 2,4 milliárd forint erre a projektre?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nem szeretem a focit és semmilyen szempontból nem vagyok egy sportember, de arra az ötletre, hogy Kunhalmi lebirkózná Németh Szilárdot, már azért felkaptam a fejem Próbáltam magam elé képzelni a „párost”…

Aztán  a 24.hu fejti ki részletesebben cikkében, hogy miként szakadt 2 milliárd forint szegény Rezsi Rizsa (bocs, loptam) fejére, úgy hogy még a 2015-ös eredeti tervek szerint, 400 millió forintos állami támogatással épült volna meg Csepelen egy multifunkciós csarnok. Már akkor, amikor IQ-bajnokunk vagyonnyilatkozatát olvasgattam esti mese helyett, hitetlenkedve állapítottam meg, hogy ez a csóró ember kénytelen a több-kevesebb, de inkább több, mint egy milliós havi bevételeiből úgy spórolgatni, hogy félretesz havonta egy kicsit lakáskasszára, aztán ilyen-olyan életbiztosításokba fektet némi „aprópénzt”. Őszintén bevallom, kicsit sajnáltam is, hogy ha már nem is az eszéért, de legalább a párthűségéért, meg szorgalmáért, amivel mindent hajlandó bevállalni kormány- és pártszinten, igazán jutalmazhatnák többel is a mi közösünkből.

És lám-lám, aggodalmam megalapozatlan volt. Mindjárt ő is rendelkezhet pont egy pár, azaz 2 milliárd forint felett, amiről még egy 2016 decemberi kormányhatározat szerint született döntés, további 50 milliárd sportinfrastruktúra-fejlesztési és egyéb fejlesztési beruházásokra elköltendő forint mellett.

És megpróbálom összerakni a történetet úgy, hogy én is megértsem, kiindulva egy pontosan Szent Orbán napján, azaz május 25-én, a csepeli önkormányzat képviselő-testülete elé került javaslatból, miszerint létrehozzák a Kozma István Magyar Birkózó Akadémiát (ha már van mindenféle fociakadémiánk), ami a Magyar Birkózó Szövetség elnökének, Németh Szilárd korábbi polgármesternek áldásos, sportszerető tevékénységének köszönhetően Csepelen kapna helyet.

alapitvany2

alapitvany3

Tehát lesz ott minden akadémiai szinten: Multifunkciós Sportcsarnok, Birkózó Szakkollégium, Képzési Központ és Sport Rehabilitációs Központ és Vendégház. Még hogy nem költünk eleget egészségügyre… merthogy a rehabilitáció is fontos, ugyebár?

Következésképpen van nekünk:

– Magyar Birkózó Szövetségünk, amelynek elnöke Németh Szilárd volt csepeli polgármester, Fidesz-alelnök és egyik ügyeletes szülőatyánk.

– Van egy Csepel Önkormányzata, ahol már korábban tervezgették megépíteni a Csepeli Birkózó Club új csarnokát, amire már 2015-ben aláírásra került az emberminisztériummal egy támogatási szerződés 400 millió forintos összegben, úgy hogy az önkormányzat biztosítja hozzá a telket, illetve önerőként további 100 millió forint különített el a 2015. évi költségvetésében

– Magyarország Kormánya, aki/ami/amelyik/akik támogatjuk a Magyar Birkózó Szövetség által kitalált Birkózó Akadémia létrehozását nem kevesebb, mint 2 milliárd forinttal – csak úgy hirtelen, 2016 végén, karácsonyi ajándékként, és csak mert a számok úgy álltak, és mert úgy hirtelen akkor éppen semmi másra nem volt szükség kis hazánkban

– És hát kérem, lesz egy Magyar Birkózó Akadémia, mert ez történik, ha nagy szellemek találkoznak. Vagyis találkozik az önkormányzati 500 milliós elképzelés (amiből 400 millió állami pénz) a kormány 2 milliárdos elképzelésével Németh Szilárd révén és máris spórultunk 500 milliót, mivel nem épül meg a piti kis sportcsarnok. Épül viszont helyette immár egy 2 milliárd közpénzzel megtámogatott komplex sportcentrum. Vagy mégsem spóroltunk, hanem inkább ötszörösére nőtt az eredeti támogatási összeg? Van új a nap alatt?

– És hát itt van nekünk még Németh Szilárd is, aki van olyan jó fej, hogy 2017. február 15-én, egyszemélyi alapítóként – magánszemélyként megszüli a Magyar Birkózó Akadémia Alapítványt.

alapitvany

Az alapítványt kurátorként az a Gál Balázs vezeti, aki Németh polgármestersége idején (2010 és 2014 között) a polgármesteri kabinet tagja volt, jelenleg pedig az önkormányzat közrendvédelmi és közbiztonsági bizottságának tagja.alapitvany

Mivel a Magyar Birkozó Szövetség (elnök Németh Szilárd) ezt a vadiúj alapítványt (alapító Németh Szilárd) bízta meg az Akadémia beruházásainak lebonyolításával és a támogatási összeg felhasználásával, az önkormányzat is úgy dönt, hogy mindenben együttműködik a Magyar Birkózó Szövetséggel, azaz Németh Szilárddal, valamint bevonja a valamikori csarnok-projekt megvalósításába az alapítványt is, azaz Németh Szilárdot. A testületi előterjesztés szerint az önkormányzat átadja az alapítványnak az elkészült korábbi terveket, átengedi a korábban elnyert támogatási összeget. Értendő ez úgy, hogy a 400 millió forintot is megkapja az alapítvány a 2 milliárd feletti rendelkezési jog mellé? Én így értem, de lehetséges, hogy az önkormányzati 100 milliós önrészt talán nem kell majd felhasználni. Elég lesz Németh Szilárdnak (no meg a háttérhatalomnak) a 2,4 milliárd forint erre a projektre? Vannak kétségeim.

– A korábban felajánlott csepeli telket továbbra is az önkormányzat biztosítja, ezúttal már az alapítvány számára egy szerződés alapján, miszerint az alapítvány ráépítési jogot kap. Az már biztos csak az én rosszindulatú feltételezésem, hogy esetleg majd valamikor a 28.813 m² alapterületű ingatlan átmegy a Németh Szilárdnyi egyszemélyes alapítvány tulajdonába (egyelőre csak egyszeri és végleges ellenértékként 35 millió + ÁFA forintnyi  födhasználati jogban állapodtak meg).

És van képük ezt az előterjesztést ezzel a Szent-Györgyi Albert idézettel zárni:

„A sport a játék alatt tanítja meg az embert rövid idő alatt a legfontosabb polgári erényekre: az összetartásra, az önfeláldozásra, az egyéni érdek teljes alárendelésére, a kitartásra, a tettrekészségre, a gyors elhatározásra, az önálló megítélésre, az abszolút tisztességre, és mindenekelőtt a »fair play«, a nemes küzdelem szabályaira.”

És akkor, és továbbá, a felvázoltak szerint megkérdőjelezhető vajon az, hogy

 „az adófizetők kétmilliárd forintja végleg elveszítheti közpénz jellegét, és egy az egyben Németh Szilárd Fidesz-alelnök markába kerülhet” ? (24.hu)

Nos, ezek után, mivel semelyik sportot sem szeretem jobban a birkózásnál, már csak pár szót abban a bizonyos kormányhatározatban foglaltakról, a birkózásra szánt 2 milliárd forinton túlmenően, avagy hogy osztogatták szét a mi pénzünket – több mint 50 milliárd forintot – karácsonyi ajándékként:

Magyar Kajak-Kenu Szövetség       2.730 millió

Magyar Kézilabda Szövetség            14.650 millió

Magyar Tenisz Szövetség                  1.250 millió

Magyar Birkózó Szövetség                2.000 millió

Vasas Sportklub                                  5.400 millió

Ferencvárosi Tornaklub                    10.000 millió

Magyar Labdarúgó Szövetség          16.538 millió

És akkor a fociról már csak annyit, hogy ez utóbbinak, a TAO-támogatásokon kívüli focipénznek közel a fele, pontosan 8 milliárd  (8.000 millió) forint megy/ment határon túlra, éspedig így:

  • Munkácsi Sport Akadémia:  1 milliárd (szoros együttműködésben a kisvárdai Seszták Miklós-féle futballakadémiával)
  • Csíkszereda Sport Akadémia: 1 milliárd (Mészáros érdekeltség)
  • Sepsiszentgyörgy Sport Akadémia: 1 milliárd
  • Eszék Sport Akadémia: 1 milliárd (Mészáros érdekeltség)
  • Dunaszerdahely Sport Akadémia: 1 milliárd (Orbán Viktor egyik kedvenc csapata)
  • Délvidék Sport Akadémia: 3 milliárd (ez egy Topolya nevű 14 ezres vajdasági kisvároshoz köthető, amint azt sikerült a 444.hu-nak kikutakodnia).

Továbbá Szijjártó Petike is kilobbizott magának Dunakeszin egy futsal csarnok építésére szűk egy milliárd (900 millió) forintot.

Összesen 52.568.000.000 forint ment el így „halaszthatatlan és iszonyatosan létfontosságú” dolgokra az elmúlt év utolsó napjaiban – és mint tudjuk, ez csupán töredéke a sportra szétosztogatott, túlározott vizes vb-, olimpiai és TAO-pénzeknek.

Mindezek mellé téve, legyen ismét, és csak kórház:

A Szent János Kórház 2016-ra tervezett kiadásai alig haladták meg a 10 milliárd forintot, vagyis több mint 5 évre lett volna elegendő ez az egyszeri, sportra elosztogatott pénz, de akkor ebből „csak” a betegeskedő magyar állampolgárok profitáltak volna.

Beteg gyermekeink kezelésére a Heim Pál Kórház 2016-ban tervezett kiadásainak összege nem érte el a 7 milliárd forintos összeget sem. Azonos szinten számítva, 7-8 évnyi egészségügyi kiadásra futotta volna a közel 53 milliárdból.

Egy közel 30 ezer lakosú város és körzetét ellátó kórház kiadásaihoz 2016-ban az állam 3,4 milliárd forintot „igyekezett” pótolni a 3,8 milliárdra tervezett kiadásaiból.

Lehet mérlegelni, hogy kinek mi térül meg jobban.

Róza néni

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.