Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


És akkor most nem kellene össze-vissza hazudozni a parlamentben és azon kívül

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Azt írta az újság a minap, hogy most éppen 170 millió forintot költünk Orbán Viktor Várba költözésének örömére. Holott nem költözik ő oda, mert a Cinege utcában lakik, csak majd oda jár uralkodni dolgozni. Mármint akkor, ha úgy alakul a jövő évi választás, ahogy annak a papírforma, a pártpropaganda és minden érintett szerint alakulnia kell.

Addig is, most ennyit csaptunk hozzá az eddigi 13 milliárd meg az apróhoz. Ez most a Miniszterelnökség budavári elhelyezéséhez szükséges, 3D modellezéssel készített belsőépítészeti tervezési feladatokhoz kell, ez ennyibe fog kerülni. Minden fillért megér egyébként, kétségem sincs.

Mindeközben tartott a parlament minapi plenáris ülése. Sallai R. Benedek, az LMP képviselője éppen arról beszélt, hogy elpusztul a vidék, elöregszenek, elnéptelenednek a falvak, sok régió leszakad, rossz a birtokszerkezet, visszatérnek a feudális viszonyok.

Szerencsére ott volt Csizi Péter fideszes politikus (én mondjuk még a nevét sem hallottam soha életemben, de ez az én hibám), szociálpolitikus – ez a végzettsége – egykori fidelitasos. Most pedig ő ért nagyon a vidékpolitikához, mert ő válaszolt. Innentől MTI hír jön:

„Csizi Péter (Fidesz) arról beszélt, hogy nem Budapestről akarják megmondani, mi a jó a fővároson kívüli önkormányzatoknak. A fejlesztésekről a velük való konzultációk, egyeztetések keretében döntenek. Erről szól a Modern Városok Program, s erről szólt az adósságkonszolidáció is – jegyezte meg.
Rámutatott: a szocialista kormányok legnagyobb hibája az volt, hogy belekényszerítették az önkormányzatokat a devizahitelekbe, amelyek aztán végletesen eladósodtak.
Az önkormányzatoknak számos helyen működési hiteleket vettek fel, illetve az uniós finanszírozási rendszer miatt komoly dilemma volt, hogy élnek a lehetőséggel, jelentős önerővel, vagy nem veszik igénybe a fejlesztési forrásokat.
Jelezte: 2013-ig 2082 önkormányzat adósságát fizette ki a kormány, s ezután kezdődhettek a fejlesztések.”

Én már öregszem is, hülyülök is, de tegye már fel a kezét, aki máshogy tudja: az adósságokat felhalmozó önkormányzatok szinte kivétel nélkül fideszesek voltak. Kiszivárgott hírek szerint az akkor éppen ellenzékben konstruktívan kordont bontó, tüntikéző, a parlamenti munkahelyükre be sem járó jelenlegi kormánypárt prominensei kimondottan arra biztatták az önkormányzatok – még egyszer: fideszes önkormányzatok – vezetését, hogy vegyenek fel devizahitelt. Ha kormányra kerülnek, majd rendezik.

És felvették. Például Lázár János, aki akkoriban Hódmezővásárhelyen cipelte a ridikült. Nem a sajátját. A kormány pedig egyetlen egy önkormányzat adósságát sem fizette ki, már amennyiben nem személyesen Csizi Péter dobta bele a megtakarításait a közösbe. Orbán Viktor ugye nem fizethette ki (sem be), mivel még hét év miniszterelnökösködés után is csak hétszázezer forintot tudott összespórolni. Szóval a kormány legfeljebb dönthetett arról, hogy a MI pénzünkből rendezi a fideszes önkormányzatok felhalmozott adósságát. Így már nem  hangzik olyan szépen, de attól még ez tény.

A vidéknek juttatott forrásokkal sem érdemes olyan nagyon hencegni, mivel azok szinte teljes egészében uniós támogatásokból származnak, szintén nem a nagyvonalú kormánytagok dobták össze a zsebpénzükből.

Ezzel szemben – és most jutottam vissza a miniszterek elnökének Várba nem-költözéséhez – nem kellene két kézzel szórni a pénzt ökörségekre, hanem ésszel és jó gazda módjára kellene bánni a forrásokkal. A felesleges, véletlenül sem aktuális beruházásokat el lehetett volna halasztani akkorra, amikor telik rá az országnak. Kisvasút és 3D-s tervek, meg selyemtapéta helyett infrastruktúrát kellett volna fejleszteni. Mészáros Lőrinc, Simicska Lajos és tetszőleges kormányszolga tetszőleges felesége helyett a földeket meghagyni a parasztoknál (ugye, emlékszünk? A Fidesz-kormány átjátszotta a földbérleteket a csókosoknak és ide nyugodtan számoljuk bele Csányi Sándort is, mint a piszkos tizenkettő egyik nyertesét, aztán eladta a földeket jellemzően azoknak, akik bérlik), az oligarchák és strómanok földhöz juttatása helyett meg kellett volna szervezni a vidék versenyképességét – hűtőházakkal, tárolókkal, szárítókkal, magtisztítókkal – és most nem kellene össze-vissza hazudozni a parlamentben és azon kívül.adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.