Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


Csak azért, mert Donald magasról tesz Viktorka okos fejére

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az Orbán-kormány, emberi erőforrások tekintetében számtalanszor levitézlett minisztere és elfuserált lelkésze hiába várta azt a levelet a Trump adminisztrációtól, a szerinte illetékes amerikai minisztériumtól, a levél nem gyütt. Elkeveredett valahol a postán.

Ellenben a legmagasabb világi hely közleményben újra leírta: az amerikai kormánynak sem jogköre, sem szándéka nincs a CEU-ról, vagy bármilyen oktatási intézményről szóló vitába beleállni, a magyar kormánynak közvetlenül az érintett felekkel kell tárgyalnia. Mint ahogyan – tegyük hozzá – már akkor kellett volna tárgyalniuk, amikor kitalálták, hogy mondvacsinált baromságokra (utólag hozott törvény alapján elkövetett korábbi jogsértés, állítólagos privilégiumok, stb.) hivatkozva inkább a fejük fölött hozták meg az ellehetetlenítésüket célzó jogszabályt. Csak azért, mert Donald fosik Viktorka okos fejére, illetve mert Sorosból másképp nem lehetett igazán világraszóló patás ördögöt gyártani a fogalmatlan rajongók táborának tájékozatlanságtól csillogó szemében.

Hiába Lázár János tenyérbemászóan sunyi vigyora, Kovács Nemsikerült Zoltán kioktató, cinikus arroganciája, hiába az átlátszó időhúzás és Altusz Kristóf főtárgyaló kinevezése, a megannyi sikamlós hazugság és a mi készen állunk kezdetű szándéknyilatkozatok tömkelege: a CEU-ról a szövetségi állammal nem lehet tárgyalni. Azon egyszerű oknál fogva, mert Amerikában – Trump ide vagy oda – az alkotmány és a törvények nem arra vannak, hogy azokat megkerülve, okosba’ tárgyalgassanak, hatásköröket leszarva egyezkedjenek. Lehet köpködni az Egyesült Államokat, de ott olyan nem fordulhatna elő, hogy egy miniszter egy idegen országban hozott bírósági ítéletet kommentálva fenyegetőzzön, zsarolgasson és csapkodja magát az anyaföldhöz, mint azt Lázár Sohanemiszomsört János tette a csíki sörmanufaktúra kontra Heineken romániai pere kapcsán.

Szóval semmi más nem történt, mint amit Hoyt Yee, az Egyesült Államok helyettes külügyi államtitkára már április második hetében, budapesti látogatása alkalmával világosan elmondott: a szövetségi kormány nem szokott bilaterális megállapodást kötni, a magyar kormánynak így az egyetemmel kell megállapodnia. A magyar kormány pedig ahelyett, hogy ezt tenné, és nem mellesleg komolyan venné az EU által indított kötelezettségszegési eljárást, illetve az EP, 7-es cikkelyt aktivizáló eljárását, a szokásos suttyó tempóban értetlenkedik.

Szijjártó Péter toporzékolásügyi minisztériuma szerint ezt a közleményt kenjék a hajukra az amerikaiak, ugyanis ez messze van a hivatalos diplomáciai választól. Különben is a kínai, a malajziai és a thaiföldi (!) nagykövetek és egyetemek nem kifogásolták a törvényt, tehát minden rendben van. Idézem:

A magyar kormány a megállapodásban érdekelt, sajnálatos, hogy ehhez az amerikai szövetségi kormányzattól nem érkezik támogatás. Különösen sajnálatos ez annak tudatában, hogy a magyar és az amerikai kormány az elmúlt évtizedekben háromszor kötött oktatási témájú együttműködési megállapodást.

Azt most hagyjuk is, hogy – a magyar kormány, Kováccsal az élen, a seggéből kilógó szervilis médiával együtt hülyét csinálva magából – totálisan irreleváns oktatási megállapodásokra hivatkozik, az eb karóhoz kötözése címén. Emellett viszont van még valami, amit nem értek. Eddig az volt, hogy az ügyben nyilatkozók az Obama-adminisztráció Soros-ügynökei, akiknek a megszólalásai annyit is érnek, vagyis leszarjuk őket. Csakhogy ezúttal a State Department honlapján megjelent közelményt az a Heather Nauert szóvivő jegyzi, akit egy hónappal ezelőtt neveztek ki (egyébként a Fox News műsorvezetője volt), vagyis egyértelműen Trump embere. Erre most tényleg az a válasz, hogy egy közlemény messze van a hivatalos diplomáciai választól?

Mert mit kellene még tenniük az amerikaiaknak? Utasítani Trumpot, hogy van itt egy értetlen, eszelős banda, amelyik nem beszéli a jogállam nyelvét és ragaszkodnak a piros szalaggal átkötött távirathoz, amelyhez mellékelni kellene Orbán Viktor meghívóját, hogy szeretettel várják a Fehér Házban egy villásreggelire? Vagy hogyan kellene még szájbarágni, hogy bármilyen kretén szabályokat és teljesíthetetlen feltételeket is írnak bele a CEU kinyírására kitalált törvénybe, az Egyesült Államok alkotmánya akkor is ugyanúgy rendelkezik erről a kérdésről, mint azelőtt?

Tehát ameddig Balog várja a levelét, és válogatott dilettáns, orbáni rögeszméket gondolkodás nélkül szajkózó, magukból csörgősipkás bolondot csináló közpénzszolgák értetlenkednek még három kört, írjuk le utoljára: az USA szövetségi kormánya nem hogy Orbánnal nem fog tárgyalni, de senki mással sem fog, akárhány főtárgyaló balfaszt is neveznek ki futószalagon. Nem azért, mert ellenszenves a pofánk nekik, hanem egyszerűen azért, mert nem illetékesek az ügyben. Hiába hoztunk törvényt arra, hogy tárgyaljanak velünk, nem fognak tárgyalni.

De ami a legnagyobb baj: nem Soros szívja meg, nem a liberális Amerika szívja meg, hanem az egész ország szívja meg. Azt, hogy a magyar kormány ahelyett, az illetékes tárcával az élen azon dolgozna, hogy minél inkább helyzetbe hozza a (felső)oktatási intézményeket, azon ügyködik, hogy a világviszonylatban legerősebbet, legsikeresebbet kinyírja. Mert Soros. És mert nem a kiművelt emberfők, hanem a szotyolaköpködő, frusztrált kisemberek országa vagyunk.

És szó nincs arról, hogy ez szuverenitási kérdés lenne, hogy senki ne ugasson a belügyeinkbe. Arról van szó, hogy a tudás minél szélesebb körben való hozzáférhetővé tételének elemi érdekét a suttyókormány pillanatnyi politikai érdekei írják felül. Normális, épeszű ember számára nincs magyarázat arra, hogy legjobban jegyzett magyarországi egyetemet egy kormányzat (amelynek konkrétan 0 forintjába kerül az intézmény fenntartása) még annak árán is szét akarjon verni, hogy ezzel nyilvánvalóan nemzetközi egyezményeket/szerződéseket sért.

Mert az Magyarország belügye és szíve joga, sőt kötelessége, hogy a CEU-val betartassa a törvényeket (nem állította senki az ellenkezőjét, Schmidt Mária nagyasszony is nyugodjon meg és fejezze be a félretájákoztatást), az viszont az ország nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettsége, hogy nem hozhat olyan törvényt, amely alkotmányellenessége mellett korlátozza például a Világkereskedelmi Szervezet szolgáltatások kereskedelméről szóló általános egyezményét.

Hazugság, hogy a CEU privilégiumokat élvez, miután amerikai diplomát is ad, hiszen ezt tetszőleges magyar egyetem is megtehetné, amennyiben akkreditáltatná a képzését valamelyik USA tagállamban. Ergo a törvénymódosítás szükségessége indokolatlan, ráadásul védhetetlen is, de legalább nyilvánvalóan jogsértésre épül. Kijelenthetjük, hogy az idő múlása, a nemzetközi közösség felháborodása, a kilátásba helyezett eljárások nem tántorították el a kormányt eszelős baromságától, viszont egyre mélyebbre süllyednek saját mocskukban. Ez pedig azért van így, mert – az eredeti célnak megfelelően – igenis kinyírni akarják a CEU-t, nem pedig az állítólagos kiváltságaitól megfosztani. Minthogy ilyenek nincsenek.

Amellett, hogy már így is iszonyú károkat okozott az intézménynek a kormány, teljesen nyilvánvaló, hogy Orbán a falig megy ebben a szégyenteljes vergődésben. Is. Nincs más választása, elszámította magát. Annyira, hogy most a teljesíthetetlen feltételből sem egyszerű kihátrálni, ezért kell teleóbégatni az univerzumot azzal, hogy szeretnének ők igen nagyon megegyezni, de sajnos nincs kivel. Külön szar ügy, hogy a megszállott sorosozás kormányprogrammá fejlesztése Trump kollégát nem hatotta meg annyira, hogy randevúra hívja őfényességét. Hát ezért kell lemenni kutyába, és további égetni az országot az összes lehetséges formában. De legalább Moszkvában piros pont jár ezért.

Frissítés: New York állam kormányzója közleményben üzent Orbánéknak. Kész tárgyalásokba kezdeni a magyar kormánnyal annak érdekében, hogy a CEU folytathassa működését Budapesten. Kérdés, hogy ez vajon mennyire van messze a hivatalos diplomáciai választól?

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.