Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Vendégírás: Fut a gyáva?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a napokban, egy halom kiöltözött végzős diák mögött kocogott a vancouveri parton.

Fotó: Twitter/Adam Scotti

Fotó: Twitter/Adam Scotti

Az ember először nem is nagyon figyel oda, mit is olvas. De azután leesik neki.

Hogy micsoda? Egyedül? Egy miniszterelnök? Sem testőrök, sem golyóálló mellény? És megáll az emberekkel beszélgetni? Még fotót is csinál velük?

A Trudeau vezette Liberális Párt munkáját 2015-ös kormányra kerülésük óta jelentős nemzetközi várakozás övezte, főleg mert 31 tagja közül 15 nő, ezen kívül pedig soraikban számos különböző etnikum, vallás, valamint majdnem minden tartomány is képviselteti magát. Különösen nagy visszhangja volt továbbá annak, hogy a kormány tagjai közül többen is jelentős tudományos háttérrel rendelkeznek, ami a tudomány támogatásának, valamint a politikai döntéshozatali folyamatoknak új irányt szabhat. Amikor az új miniszterelnököt megkérdezték arról, miért fontos neki a nemek kiegyenlítettsége, annyit válaszolt: mert 2015 van. Azaz: ma már ez nem lehet(ne) kérdés.

Trudeau erős vezető egyéniség, de nem kemény akarnok. Elfogadó, családcentrikus és rendszeresen sportol. Egy Ember (nagy E-vel), aki hisz abban, hogy a politikát lehet tisztességesen is gyakorolni. Ahol a nők nem csak szülni jók. Ahol a diverzifikált kormány több oldalról is képes látni egy adott problémát. Ahol a tudományt is bevonják a döntéshozatali folyamatokba. Ahol segítik az elesetteket. Ahol princípium, hogy a 21-dik század a megújuló energiaforrásoké. Ahol a testedzés nem csak buziknak való elfoglaltság.

Fotó: AFP/Geoff Robins

A kanadai kormány (Fotó: AFP/Geoff Robins)

Hát nem ez lenne a természetes?

Hová tűntek a nők a kormány soraiból? Hol vannak a tudományos munkájukért ismert és elismert tudósok a „szakértő” kormánytagok között? Ha Paks2-ről esetleg nem németh szilárd próbálna meggyőzni minket, talán még el is hinnénk neki.

Göncz Árpádnak nem kellettek testőrök. Neki nem kellett tartania attól, hogy valaki megkínálja egy kilenc milliméteressel március 15-én. Trudeau miért nem fél? Neki miért nem kell a golyóálló mellény?

Akkor ez azt jelenti, hogy a miszterek elnöke tart valamitől? A mi miniszterelnökünk miért nem megy futni egyedül a Margit-szigetre? Bár a belügyminiszterünk szerint határozottan javult a közbiztonság az országban, én azért neki is szívesen befizetnék egy kis kocogásra a nyóckerben.

Testőrök nélkül.

Jáger Tamás

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.