Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


Köszönöm, nincs több hozzáfűznivalóm

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nem mintha kedvem lenne, de muszáj. Orbán Viktor Habony Árpád szlovéniai tévéjének nyilatkozott, ha már a hétvégén Szlovéniában ette a fene, helyi barátok és harcostársak agyát mosandó. Nem, Orbán nem beszámíthatatlan, nem igaz, hogy elveszítette a kapcsolatát a valósággal. Orbán magánál van, tudatosan beszél elképesztő stílusban fogant, vállalhatatlan tartalommal felruházott görénységeket a nemzetközi nyilvánosság előtt is. Kampány van és ki kell szolgálni a se nem túl intelligens, se nem túl tájékozott, egyre inkább csak aluliskolázott polgárokat tömörítő táborát. Ez nem minősítés, sértegetés, hanem ténymegállapítás.

Fene az áldott jó szívedet, te korrupt dakota

Szóval miután a Szlovén Demokrata Párt tizenakárhányadik kongesszusán nekiment Brüsszelnek és valami kegyetlenül szánalmas érzelmi húrokon muzsikált, a Nova 24 propagandacsatornának televíziónak adott, hétfőn este sugárzott interjúban beszélt további okosságokat (via MTI):

  1. A négy évvel ezelőtt egyszer már elindított támadás (értsd: Tavares-jelentés) ismétlődik meg Magyarország ellen, csak sokkal koncentráltabban, erőteljesebben és nagyon sok gyűlölettel tele.
  2. A politikai hivatás ma sokkal sebezhetőbb, mint évtizedekkel ezelőtt, hiszen a hosszú távú megfontolások helyett a rövidtávú médiamegfontolások kerülnek az előtérbe.
  3. Az európai gazdaság nincsen túl jó állapotban, mindenki a túlélésért küzd a következő választások előtt.
  4. A 2010-ben hatalomra került kormány „nemzetibb megközelítést” választott, ezért olyan erősen kritizáltak is minket, hogy majdnem megfulladtunk. Nem volt könnyű túlélni.
  5. Idén az első negyedévben négy százalékkal nőtt a GDP, a munkanélküliség 12-ről négy százalékra zuhant, így jövőre meg is valósulhat a teljes foglalkoztatottság, a minimálbér idén több mint 15 százalékkal nőtt. Valóban van értelme, hogy az ember több erőfeszítést tegyen, többet dolgozzon a családja érdekében. Optimisták vagyunk, „összességében jó úton” haladunk.
  6. Az elmúlt hét év alatt nem a jóléti, hanem a munkaalapú társadalom megteremtése volt a cél.
  7. A magyarok nagyra tartják a szabadságharcosokat, márpedig Janez Jansa volt szlovén kormányfőt, a Szlovén Demokrata Párt elnökét ilyennek tartja, hiszen mindig a szabadság pártján áll, nemzetéért küzd, kockázatot vállal. Ő egy lojális ember, egy jó barát, aki az elmúlt bő két évtizedben mindig megtartotta a szavát, ráadásul „ugyanazokat az értékeket osztjuk; ő hisz a szabadságban, ami fontos, hisz az érdemben, méghozzá abban, hogy a társadalomnak az érdemen és a személyes erőfeszítéseken kell alapulnia, hisz az alacsony adózásban, nem szereti a bürokráciát, ahogy mi, magyarok sem”.
  8. Soros György „elsősorban tehetséges magyar”,  de az általa képviselt társadalomkép teljesen idegen az európai felfogástól. „Mi, itt Európában (…) a szociális piacgazdaságban hiszünk, amiben ő hisz, pénzügyi manipulátorként, az egyfajta kaszinókapitalizmus”.
  9. Millióknak okoztak szenvedést Soros spekulációi, hiszen „megtámadott nemzeti valutákat, jó eredménnyel és sok profittal” önmaga számára.
  10. A kulcskérdés Soros György migrációfelfogása, amely szerint ebben a kérdésben Európának az Egyesült Államokhoz hasonlóan egy szélsőségesen liberális, identitását vesztett, többnemzetiségű multikulturális társadalommá kellene válnia.
  11. Sorosnak jelentős a személyes felelőssége Macedónia destabilizálásában, de a térség minden államában „azon dolgozik, hogy destabilizálja a konzervatív, nemzeti és keresztény kormányzatokat”; ezek ellen a demokrácia és az átláthatóság eszközeivel lehet harcolni.

Abszolút semmi kedvem orbánozni, öncélúan amúgy sem szoktam, a kolléga a minap már leírta a lényeget, ám mégis van itt pár újdonság, amire kénytelen vagyok reflektálni. Ha már a miniszterek elnöke kizárólag elméletgyártásban, sorosozásban, és a saját korruptságának elfedésére szolgáló végtelenül lebutított, hazug kommunikációban érdekelt. Miközben Magyarország sajnos kizárólag az ő tudatosan megkonstruált alternatív valóságában teljesít jól. Vegyük sorra:

  1. Orbán tudatos EU-ellenessége nem tegnap óta téma az európai grémiumokban. Érdekes módon, Brüsszelben általában földig lehajlik az ága, ígérget és biztosít mindenkit arról, amit hallani akarnak, aztán ahogy kilép az ajtón elkezdi mocskolni azokat, akiknek azelőtt a hátsóját fényesítette. Magyarországot továbbra sem támadja senki, a magyar kormány álláspontját tartják elfogadhatatlannak. Apropó gyűlölet: véren és taknyon csúszás, vérgőz, géppisztoly, viszkető tenyér.
  2. Rövidtávú médiamegfontolások: a Népszabadság kinyírása, a vidéki megyei lapok felvásárlása, állami hitelből, milliárdos adósságokat görgető szennykanálisok megkaparintása, a független sajtó kormányzati bojkottja, újságírók kitiltása a parlamentből, lépcsőn lerángatása, reklámadó.
  3. A túlélésért küzdő, hanyatló Nyugat (értsd: uniós támogatások) nélkül a magyar gazdaság sérülékeny, bár egy ideig működni fog, de valódi, fenntartható építkezés akkor sem észlelhető, ha az idei első negyedév kedvezően alakult. Ezzel szemben a sokat szidott Németország, ugye, ahol Merkel kancellár pártja jogos optimizmussal nézhet szembe az őszi parlamenti választással.
  4. Nemzetibb megközelítés: 3000 milliárd magánnyugdíj-vagyon ellopása, sokszorosan szétfércelt, kirekesztő Alaptörvény, a média-einstand elindítása, a bíróságok igazgatási rendszerének átalakítása, a független ellenőrző szervezetek legyűrése/pártkatonák általi megszállása, a civilek üldözése, a közpénzek szervezett lenyúlása, stb-stb-stb.
  5. Van értelme, hogy az ember többet dolgozzon a családja érdekében. Tény és való. A Mészáros, Orbán, Garancsi, Tiborcz, Vajna és valamennyi udvari seggnyaló családja kifejezetten elégedett lehet.
  6. Tényszerűen igaz, hogy a jóléti társadalomnak a közelébe se kerültünk (kivéve a fent idézett luxusoligarchákat). Nulla jólét mellett a munkaalapú agybaj sem sikerült tökéletesre: menekül a munkaerő, már az Orbán családnak sincs aki lángost süssön a Balaton partján.
  7. A magyarok által állítólag nagyra tartott, kiváló szabadságharcos, Janez Jansa jóbarát és lojális ember Európa egyik simlis politikusa: első kormányfői mandátuma (2004–2008) után vádolták meg egy olyan jelentős fegyverszerződés ügyében, amelyet 2006-ban írt alá a finn Patria céggel. A 278 millió euró értékű, 2006-ban aláírt szerződés tárgyát 135 páncélozott jármű megvásárlása képezte. Jansa állítólag közvetítőkön keresztül, pénzügyi támogatást alkudott ki pártja számára. 2014 júniusában – orbáni léptékkel mérve persze nevetséges – kétszázezer eurós kenőpénz miatt a Ljubljanai Bíróság két év börtönre és 37.000 euró bírságra ítélte.
  8. A klasszikus szociális piacgazdaság ismérvei lebutítva: a magántulajdon támogatása (fideszül: Mészáros-Orbán-klán), a teljesítmények tisztességes és szabad versenye (fideszül: Tiborcz-Csetényi-Orbán-Mészáros-Kuna-Garancsi), a piacnak megfelelő árak (fideszül: túlárazott közbeszerzések+meghívásos pályázatok), a tervgazdaság elutasítása, a monopóliumok független ellenőrzése, a túlságosan magas jövedelem-adókulcsok csökkentése, a gazdaságilag gyengék szociális biztonsága (fideszül: árokba taszítása), bérmegállapodás, a vállalatok közötti verseny fenntartása (lásd: fent). A kaszinókapitalizmus (by Keynes) mai használatát Susan Strange angol közgazdász vezette be és konkretizálta. Megfogalmazása szerint a pénzvilág egy része sajátos globális kaszinóként működik, s ennek fő résztvevői, a bankok/pénzügyi intézetek nem a saját pénzükkel, hanem mások pénzével játszanak. Jut is eszembe rögtön: Buda-Cash, Quaestor, Brókermarcsika és társaik, valamint a bennfentes információkkal üzérkedő fideszes minisztériumok/önkormányzatok.
  9. A híresen hírhedt Soros spekuláció(k)ról ajánlom mindenkinek egy nem populista politikus, hanem egy közgazdász érvelését, hátha megnyugszanak a kedélyek a gonosz spekulánsok és a jó befektetők ügyében. Orbánnak is ajánlanám, de ő pontosan tisztában van vele, ennek ellenére hazudik.
  10. Úgy tűnik, a megvilágosodott, a rabigáját levetett amerikai néppel és dicső államelnökével álmodott barátság hamar dugába dőlt, most megint lehet az Egyesült Államokat a homogén nemzetállam alapkövein állva ostorozni (nekünk nem az amerikai néppel volt konfliktusunk, ugye). A szánalmas kisember, aki novemberben jól felvilágosított minket, hogy Trump megválasztásásával győzött az igazság, és él a demokrácia Amerikában, most prüszkölve csahol, mert a nagy példakép le se szarja az ő illiberális fejét.
  11. Macedónia destabilizálása: a konzervatív, nemzeti és keresztény kormányzat vezetői az ügyészség gyanúja szerint 2009 és 2015 között 4,9 millió euró értékben folytattak illegális pártfinanszírozást. Egy másik ügy, amelyben szintén nemzeti izé feje a fő gyanúsított, egy kínai cég által elnyert autópálya-építésről szól: a 155 millió eurós megbízás annak ellenére lett az övék, hogy volt egy kedvezőbb ajánlat is. Demokrácia és átláthatóság: hatszáz évre titkosított szerződések és gyanús ügyletek (olajszőkített Pintér, MET, Paks, MNB-alapítványok, jellegét elveszített közpénzcsilliárdok), közérdekű adatok nyilvánosságra hozásának megtagadása.

Köszönöm, nincs több hozzáfűznivalóm.

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.