Március 19,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Hát hiszen Bözsi néni is megmondta

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,018,900 forint, még hiányzik 1,981,100 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Majdnem felrobbant az agyam Schmidt nagysága NER-ideológus 5400 szavas közpénzmédiás, közpénzből fizetett blogján megjelent esszéje fölött (egy hős vagyok, elolvastam az egészet), amelyben a 888-Pestisrácok tengely színvonalán migránsozik, sorosozik és kvázi mintegy nácizza a németeket, de aztán jött a péntek délután híre balról, úgyhogy kicsit elodázom az örömöket.

A Bözsi néni fogai kerítésén nem oly régen kiugrándozott torz igazságon és szívfájdalmon felbuzdulva, Gyurcsány Ferenc atyai magyarázatai és rosszallása által kísérve, az MSZP végre benyújtotta a jövő évi költségvetéshez a 13. havi nyugdíj bevezetéséről szóló javaslatot. Botka László nem csak úgy bele a vakvilágba ígérgette két napja, hogy kormányra kerülése esetén tuti, hogy megcselekszi. Az MSZP pedig egyszerűen nem győzte kivárni, hogy kormányra kerüljenek. A Tóth Bertalan frakcióvezető által jegyzett képviselői indítványról Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának alelnöke tájékoztatta a sajtót mondván, hogy

az MSZP nem megy el szó nélkül amellett, hogy ma Magyarországon emberek százezrei élnek nyomorban.

Úgy gondoltam, Korózs Lajos iránti minden tiszteletem mellett (és ezt komolyan gondolom), én sem mehetek el szó nélkül emellett a javaslat mellett még akkor sem, ha az általa felsorolt adatokban nincs okom kételkedni:

  • több mint 71 ezer ember van, akinek az öregségi nyugdíja nem éri el az 50 ezer forintot,
  • 148 ezren vannak azok, akiknek a nyugellátása nem éri el az 50 ezer forintot,
  • 331 ezernél több ember van, akinek a különböző járadéka nem éri el az 50 ezer forintot.

Hogy van fedezet a 13. havi nyugdíjra, afelől sincs kétségem. Korózs szerint ugyanis a napokban derült ki, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 637 milliárd forint adótartozást engedett el, az Eximbanknak a keleti nyitásra több száz milliárd forintot biztosítanak, Rogán Antal minisztériuma több mint 20 milliárd forintot költhet el, tízmilliárdok jutnak kisvasútra, lőtérépítésre, a Miniszterelnökség Várba költözésére több mint 200 milliárd sem probléma.

Tehát van pénz lóvéra. Értem. Azt mondjuk kevésbé, hogy adótartozásból hogyan lehet nyugdíjakat fizetni, de ez bizonyára csak a szerencsétlen megfogalmazás miatt félreérthető. Gondolom, a képviselő úr azt szerette volna közölni, hogy ahol ekkora nagyságrendű összeget enged el a NAV, ott a 272,5 milliárdos kiadással járó 13. nyugdíjba sem halnánk bele.

Elismerem, hogy amennyi pénznek az elmúlt hét évben a seggére vertek, akár 18. havi nyugdíjra is futotta volna. Ezzel együtt ez a demagóg baromság a párját ritkítaná, ha lenne neki párja. De nincs. Ez az abszolút értékű demagógia, és elég szomorúan tapasztalom, hogy az MSZP vajmi keveset tanult az elmúlt nyolc év utáni elmúlt hét évből. És egyáltalán nem Harrach Pétertől, netán Hoffmann Rózsikától irigylem a 13. havi nyugdíjat, csak egyszerűen nem bírom felfogni, hogy soha a büdös életben nem lendülünk túl már ezen a nyugdíjasháborún? Tényleg ez az alternatíva a Fidesz országlására? Hogy demagógiában mindenáron meg kell próbálni leverni őket? Hogy ki tud a másiktól nyugdíjasokat elhódítani, mert nem fékeket és egyensúlyokat ígér nekik, nem jogállamot, meg ilyen szarokat, hanem 13. havi nyugdíjat?

Ebben az országban nem emberek százezrei, hanem milliós nagyságrendben nélkülöznek és élnek szegénységben, nyomorban. Megjegyzem, ezek közül olyanok is bőven, akik aktívak, dolgoznak (=dolgozói szegénység), akik kvázi az adójukból tartják fenn a nyugdíjrendszert, és akikről már minden lehetséges bőrt lehúzott a kormányzat. Nem lehetne legalább egyszer, hogy ne a rövidtávú, zavazatvásárlási szándéktól messzire bűzlő javaslatokon mesterkedjenek, amelyek álságosságban le akarják körözni a Fideszt, hanem mondjuk tényleg alternatívát kínáló megoldások kidolgozásán fáradozzanak?

Értem én, hogy a nyugdíjasok képezik a legaktívabb szavazóréteget, ezért a Fideszhez hasonlóan az MSZP is úgy gondolja, hogy a feneketlen primitivizmus terepén érdemes tapogatózni, hát hiszen Bözsi néni is megmondta, hogy lehetne minden évben miniszterelnökválasztás, mert akkor emelik a nyugdíjakat. A 13. havi nyugdíj az alternatíva a Fidesz pusztítására? Biztos, hogy nem felül kellene emelkedni a mocsáron, mindenáron meg kell mártózni benne? Mi lenne, ha mondjuk valami életképes javaslattal állnának elő esetleg a munkából, bérből élők jövedelmeinek felzárkóztatására, és ha ez a réteg többé-kevésbé élvezi a létbiztonság örömeit, akkor emeljük a szociális juttatásokat? Mert így van értelme.

De ha már szociális juttatások: mi lenne, ha első körben azokról az idős emberekről gondoskodnának, akiknek senkijük nincs, akiknek jövedelmük sincs, akik a saját mocskukban fetrengve halnak éhen vagy fagynak meg télvíz idején? Vagy ők az MSZP számára sem jelentenek szavazóbázist, pont úgy, mint a Fidesznek?

De ha már mindenképpen a nyugdíjasok feje fölött kell szembeszállni a Fidesszel: mit old meg a 13. nyugdíj tekintettel arra, hogy nálunk jelen állás szerint még mindig 12 hónapból áll egy év?

Vagy megint nem valós problémák hosszútávú, kiszámítható orvoslása a cél, hanem az aktív befizetők szembeállítása a nyugdíjasokkal?

Miért nem lehet méltányos, akár differenciált nyugdíjemelésben gondolkodni, ahelyett, hogy ezt a szavazatvásárlás-ízű demagóg húrt pengetnék?

Mi indokolja ezt az egy havi plusz juttatást, amikor egész évben kell élni, enni, számlákat befizetni, fűteni, gyógyszereket megvenni?

Hogy a havi X százalékos nyugdíjemelés nem hangzik olyan jól, mint az egy plusz nyugdíj? (Pedig dehogynem: a 10 ezer forintos Bözsi-utalvány is csodákra volt képes.)

Vagy ezt aztán nem lehet tetszőlegesen elvenni, meg visszaadogatni, mintha csak Orbán Viktor vagy Botka László úri kényén és kedvén múló nagylelkűségről lenne szó?

És nem az a kérdés, hogy a Fidesz leszavazza-e ezt a javaslatot, mert nyilván. Legfeljebb majd fél év múlva újra benyújtja Kósa Lajos, csak három vesszőt átraknak máshova. De hogy szűk egy évvel a választások előtt még mindig a Fidesz – Bözsi nénik által diktált – tempójában csordogál az ellenzéki politizálás (akinek nem inge, ugye), az egészen döbbenetes.

És ezzel nem a 13. havi nyugdíj létjogosultságát vitattam el azért, mert szándékosan bele akartam kötni a nyugdíjasokba, hanem ötleteket próbáltam adni egy konstruktív, élhetőbb ország építésének fáradságos munkájához. Hogy lehetne ezt másképp is, okosabban is, anélkül, hogy abban próbálná bárki megverni a Fideszt, amiben a legjobb: az ostoba, sehova nem vezető, pillanatnyi demagógiában.

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!