Nyuggerdedó a láthatáron

Fotó: Vajda János / MTI Fotó: Vajda János / MTI

Régen aludtam olyan nyugodtan, mint most. Végre megoldódott az ország és a társadalom minden nyűge és baja, lendülünk felfelé, mint Pistike a hintán, a munkaerőhiány megoldódik csak úgy, mint a generációs problémák. Mindez nem másnak köszönhető, mint nemzetünk két zseniális koponyájának: Kósa Lajos (Fidesz) és Harrach Péter (KDNP) honatyáknak. Köszönjük szépen a nép nevében!

Mondom, miről is van szó. A honatyák – Kósa-honatya és Harrach-honatya – összedugták a buksijukat és azon töprengtek, hogyan is oldhatnák meg az ország mindösszes kínját egyetlen huszáros rohammal. Mert egyrészről magas a munkanélküliség, másrészről viszont sok helyen munkaerőhiány van. A szakképzett munkaerő, a gyakorlat és a tapasztalat főleg hiánycikk. Sok olyan ember van az országban, akit például éppen a Fidesz-kormány kényszerített nyugdíjba, amikor el kellett dönteniük, hogy amennyiben tovább óhajtanak dolgozni, akkor a már megszerzett és nekik jogosan járó nyugdíjat szeretnék inkább kapni, vagy a fizetésüket. Mert együtt a kettőt nem lehet.

Ez a jogszabály Harrach Péterre pont nem vonatkozott, ahogy egyetlen parlamenti képviselőre sem, mert ők egyszerre kapják a nyugdíjat és a képviselői fizetésüket. Ez úgy lehetséges, hogy a képviselők fizetést nem fizetésnek hívjuk, hanem tiszteletdíjnak és ez nem tartozik a jogszabály hatálya alá. Bizony.

Tehát a Fidesz-kormány (megtámasztva külön Harrach Péter pártjával) gyakorlatilag kilökte a nyugdíjas korú munkavállalókat a munkaerőpiacról, hogy helyet csináljon a fiataloknak és így javítsa a foglalkoztatási statisztikákat. Önmagában ez helyes törekvés, de az már akkor is látható volt, hogy az idősebb generáció szakmai- és élettapasztalatát nem lenne baj átmenteni, mert az hiányozni fog.

Néhány évvel a húzzanak a francba az öregek, kivéve Harrach, Hoffmann Rózsa, Pintér Sándor vonulatot projekt szárba szökkenését követően, köszönhetően a gazdasági válság lecsengésének, a Magyarországra telepített külföldi tulajdonú összeszerelőiparra épülő gazdaságnak, valamint a fiatal és középkorú munkaerő külföldi kalandozásának, súlyos munkaerőhiány alakult ki.

A kormánypártok két gazdasági-foglalkoztatásügyi és gerontológiai nagyágyúja kidolgozta a megoldást. Közérdekű nyugdíjas szövetkezeteket kell létrehozni! Az majd segít az inaktív nyugdíjasokat visszavezetni a munka világába, mert maguktól nem találnak vissza.

Egy ilyen szövetkezet a következő módon néz ki: nyugdíjasok a tagjai, akik befizetnek egy adott összeget (tagságot vásárolnak). Aztán dolgozhatnak, mint a hétfene, fizetést viszont nem kapnak. A munkájuk ellenértéke bekerül a közös szövetkezeti alapba, majd szavazással eldöntik, hogy ebből az alapból ki mennyivel részesül. Pénzt még mindig nem kapnak, hanem élelmiszerutalványt, vagy egyenesen élelmiszert kaphatnak, de ennek értéke nem haladhatja meg a minimálbér 25 százalékát.

A szövetkezeti alapban felhalmozódott bevételt a szövetkezet tagjának, vagy vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozójának a szociális, egészségügyi, oktatási, kulturális jellegű szükségleteinek a kielégítésére kell felhasználni.

ITT megcsodálható az eredeti törvényjavaslat a maga valójában, én pedig összefoglalom a dolog velejét.

Hogy a munkaerőpiacról a kormány által elüldözött nyugdíjas, még aktív, munkaképes és dolgozni akaró emberek munkaerejéhez, tudásához és tapasztalatához hozzájusson az állam, kitalálták ezt a nyuggerdedót. Saját pénzből létrehozhatnak a nyugdíjasok maguknak egy szövetkezetet, dolgozhatnak orrvérzésig kedvükre. A gondos törvényalkotók vigyáznak, el ne rohanjon a nyuggerekkel a ló és féktelenül elkezdjenek Ferrarikat vásárolni a keresetükből, ezért pénzt nem kapnak, hanem sárgarépát, zsemlét, kajajegyet, mozijegyet, lázmérőt.

A sok jó mellett el ne feledkezzünk a kormány másik nagyszerű tervéről! Ugyanis párhuzamosan itt van az a törvényjavaslat, miszerint a szociális szövetkezeteknek kötelezően be kell vennie tagnak az önkormányzatot.

Nem csak felülről taposnak a nyakunkra, hanem alulról is be akarnak mindent szőni, mint a penész

Ez alól – gondolom, mivel a benyújtott javaslat nem említi – a nyugdíjas szövetkezet sem lesz kivétel. Tehát nem elég, hogy a megalázott, akarata ellenére is nyugdíjba kényszerített embert hülyének nézi a kormány akkor, amikor úgy gondolja, gyám nélkül képtelen visszatalálni a munkaerőpiacra (már amennyiben akar), nem elég, hogy feltételezi a törvényalkotó, hogy a nyugdíjas eszét vesztené a sok pénz láttán, ezért a jóságos honatyák majd eldöntik, mit kaphat ajiba fizetés helyett, nagy valószínűséggel a szövetkezetbe (ezzel együtt a döntéshozatalba és a teljes ellenőrzésbe) be kívánja tolni az önkormányzatot, amely önkormányzat az esetek túlnyomó többségében a Fidesz meghosszabbítása.

Hát ez nagyon ügyes. Alig várom, hogy elérjem a nyugdíjas kort és magam is beléphessek egy ilyen nyuggeróvóba. Mert alapvetően is imádom, ha debilnek néznek. adomany-1