Április 27,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Kérdezd meg a magyar fiatalokat, nekik fontos-e még Európa

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A The Guardian véleménycikke Magyarországról

Az elmúlt hetekben egyre sűrűbben foglalkozik Magyarországgal a brit The Guardian magazin. Ez a tegnapi napon sem volt másként. George Szirtes, költő és fordító írt véleménycikket a brit lap hasábjain.

A cikk foglalkozik az elmúlt hetek CEU melletti megmozdulásaival, ahol fiatalok tízezrei vonultak utcára. A tömegben két jelképet fedezett fel Szirtes, a piros-fehér-zöld színű nemzeti lobogót, valamint az Európai Unió csillagos zászlaját. A szerző felteszi a kérdést, hogy a tüntetők nem félnek-e a Boris Johnson által vizionált 80 millió töröktől, akik megszállnák az Unió területét, sem pedig a Nigel Farage által említett szíriai háború elől menekülő hordáktól? Úgy tűnik, nem ez a fiatalok gondja.

Véleménye szerint az sem lehetetlen, hogy – a francia elnökválasztás végeredményének függvényében – akár búcsút is inthetünk az Unió intézményének. Kitér arra is, hogy az Orbánt mentegetők nem látnak problémát a hazai politikában, szerintük azt csak a liberálisok és maga Soros György szeretné úgy mutatni a külvilág felé, mintha Magyarországon diktatúra épülne ki. Mint mondja, a 2010-es választásokon kétharmadot megszerző Fidesz magához ragadta a sajtó és a törvénykezés irányítását, valamint az alkotmány átírásával egy illiberális hatalmat hozott létre, melyhez Putyin Oroszországa, valamint Erdogan Törökországa szolgál példaként.

A cikk felvázolja Orbán Viktor karrierjének alakulását, megemlíti az Orbán által sokat hangoztatott katolikus világ utolsó bástyája szerepet. Szirtes Orbánizmusról beszél, melynek fő irányelve a kontroll. Kontroll az ellenzéki pártok, a média, a törvényhozás, a civil szervezetek felett, hogy ne maradjon egyetlen független intézmény sem. Orbán legnagyobb ellenségének a függetlenséget tartja. Mutatóba, alibiként meghagy néhány jelentéktelen független szervezetet. Soros György és a függetlenség kombinációja Orbánnál kiverte a biztosítékot, így azt el kell törölni. Erről szól a CEU ügye.

A cikk szerzője szerint Magyarországot ugyan még nem lehet rendőrállamnak nevezni, mivel tényleges indokok nélkül a rendőrség nem fog elvinni senkit a lakásából, de ha arról van szó, a törvényeket Orbán akaratához igazítják. Példa erre, hogy a független szervezetek és a CEU elleni törvényt is áttolták a parlamenten.

Véleménye szerint Orbán nem kevésbé veszélyezteti az EU intézményét, mint Erdogan Törökországa. A különbség csupán annyi, hogy Orbán ezt belülről teszi meg. Miután a független szervezeteket és egyetemeket ellehetetlenítették, szabad a pálya előttük. Létrejön egy olyan ország, melyet az Unió soha nem vett volna fel tagjai közé, egy olyan ország, mely élhetetlen a saját fiataljai számára.

„Európa! Európa!” kiáltanak a diákok egy Európához, mely számukra továbbra is a remény és a törvényesség forrása.

Forrás: The Guardianadomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.