Kérdezd meg a magyar fiatalokat, nekik fontos-e még Európa

unio

A The Guardian véleménycikke Magyarországról

Az elmúlt hetekben egyre sűrűbben foglalkozik Magyarországgal a brit The Guardian magazin. Ez a tegnapi napon sem volt másként. George Szirtes, költő és fordító írt véleménycikket a brit lap hasábjain.

A cikk foglalkozik az elmúlt hetek CEU melletti megmozdulásaival, ahol fiatalok tízezrei vonultak utcára. A tömegben két jelképet fedezett fel Szirtes, a piros-fehér-zöld színű nemzeti lobogót, valamint az Európai Unió csillagos zászlaját. A szerző felteszi a kérdést, hogy a tüntetők nem félnek-e a Boris Johnson által vizionált 80 millió töröktől, akik megszállnák az Unió területét, sem pedig a Nigel Farage által említett szíriai háború elől menekülő hordáktól? Úgy tűnik, nem ez a fiatalok gondja.

Véleménye szerint az sem lehetetlen, hogy – a francia elnökválasztás végeredményének függvényében – akár búcsút is inthetünk az Unió intézményének. Kitér arra is, hogy az Orbánt mentegetők nem látnak problémát a hazai politikában, szerintük azt csak a liberálisok és maga Soros György szeretné úgy mutatni a külvilág felé, mintha Magyarországon diktatúra épülne ki. Mint mondja, a 2010-es választásokon kétharmadot megszerző Fidesz magához ragadta a sajtó és a törvénykezés irányítását, valamint az alkotmány átírásával egy illiberális hatalmat hozott létre, melyhez Putyin Oroszországa, valamint Erdogan Törökországa szolgál példaként.

A cikk felvázolja Orbán Viktor karrierjének alakulását, megemlíti az Orbán által sokat hangoztatott katolikus világ utolsó bástyája szerepet. Szirtes Orbánizmusról beszél, melynek fő irányelve a kontroll. Kontroll az ellenzéki pártok, a média, a törvényhozás, a civil szervezetek felett, hogy ne maradjon egyetlen független intézmény sem. Orbán legnagyobb ellenségének a függetlenséget tartja. Mutatóba, alibiként meghagy néhány jelentéktelen független szervezetet. Soros György és a függetlenség kombinációja Orbánnál kiverte a biztosítékot, így azt el kell törölni. Erről szól a CEU ügye.

A cikk szerzője szerint Magyarországot ugyan még nem lehet rendőrállamnak nevezni, mivel tényleges indokok nélkül a rendőrség nem fog elvinni senkit a lakásából, de ha arról van szó, a törvényeket Orbán akaratához igazítják. Példa erre, hogy a független szervezetek és a CEU elleni törvényt is áttolták a parlamenten.

Véleménye szerint Orbán nem kevésbé veszélyezteti az EU intézményét, mint Erdogan Törökországa. A különbség csupán annyi, hogy Orbán ezt belülről teszi meg. Miután a független szervezeteket és egyetemeket ellehetetlenítették, szabad a pálya előttük. Létrejön egy olyan ország, melyet az Unió soha nem vett volna fel tagjai közé, egy olyan ország, mely élhetetlen a saját fiataljai számára.

„Európa! Európa!” kiáltanak a diákok egy Európához, mely számukra továbbra is a remény és a törvényesség forrása.

Forrás: The Guardianadomany-1