Április 16,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mielőtt még ezek az emberek királlyá koronáznának valakit, mert azt írta a megyei újság, hogy akkor olcsóbb lesz a lecsókolbász

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,290,098 forint, még hiányzik 709,902 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Olvasom az Abcúg cikkét és tépem a hajamat. Nem azért, mintha bármi új, eddig ismeretlen dolog lenne benne, mert nincs. Ismerem a vidéket, az emberek gondolkodását. Magam is falun nőttem fel és soha nem szakadtam el a vidéki Magyarországtól. Mégis, még nekem is döbbenetes ismét szembesülni azzal a feneketlen tájékozatlansággal, azzal a fogalmatlan, ám elszánt és büszkén vállalt tudatlansággal, ami bizony a magyar emberek jókora hányadát jellemzi.

Biztosan így van ez sok más országban is, de én nem sok más országban élek, hanem itt és ezek az emberek befolyásolják az én életemet, a gyerekeim jövőjét. Azok az emberek, akiknek halványlila fogalmuk nincs semmiről és akik talán név szerint fel tudják sorolni az aktuális szappanopera összes szereplőjét, vagy az éppen futó ál-valóságsók történéseit, de lövésük nincs arról, hogyan működik az ország, amelyben élnek és azt sem tudják, mekkora hatalmuk lenne, ha akarnák.

Ezen a falként működő sötét tudatlanságon csak az egyszerű, erős üzenetek mennek át, semmi más. A Fidesz éppen ezt használja ki, erre építi a hatalmát, de erre építi a jövőjét is. A vidéki ember semmivel nem hülyébb, mint a városi értelmiség, ahogy a városi nem-értelmiség sem hülyébb. Alapvetően, születése okán nem hülyébb. De a tudás hiánya egy idő után érdektelenné teszi, mert képtelen koherens módon átlátni az őt körülvevő történéseket. Márpedig aki nem ért valamit, az nem válik számára fontossá.

Ez nem csak a jelenlegi kormány hibája, hanem a rendszerváltás óta kivétel nélkül minden egyes kormány hibája. Soha nem érezte egyik sem fontosnak azt, hogy az oktatás szerves részévé tegye az alapvető megismertetését annak, hogyan is működik a politika. Egyetlen kormánynak sem volt célja az, hogy a polgárait egyenrangú félként kezelje és hogy megadja számukra a döntés szabadságát.

Márpedig dönteni csak az képes valóban szabadon, aki érti, hogy miről dönt. Az az ember, aki nem tudja, miben különbözik a baloldali politika a jobboldalitól, aki nem tudja nagy vonalakban sem, hogy mit képvisel egy zöld párt, mit a liberálisok és mit képviselnek a szélsőjobbosok, vagy szélsőbalosok, az soha nem fog tudni felelősséggel szavazni. Egyszerűen azért, mert sejtelme sincs, miről szavaz.

Az iskolában, már egészen kicsi kortól kezdve el kellene kezdeni azt a politikai oktatást, ami nem arról szól, hogy szavazzafideszre, hanem arról, hogy ki mindenkire szavazhatsz és ezek miben azonosak és miben mások. Meg kellene tanítani, hogy mit jelent a demokrácia, mi a sajtószabadság, a szólás szabadsága, mik egy polgár jogai és mik a kötelezettségei. Ezt sok országban tanítják, nálunk nem.

Nálunk évszámokat kell bemagolni, kötelező hittant, vagy erkölcstant kell tanulni, énekelni kell és tornázni, miközben a nyelvoktatás sok helyen a béka segge alatt sincs (márpedig a nyelvtudás sokkal szélesebbre nyitja a világot), az informatikáról már esetleg hallottak valamit harangozni, de számítógépet nem, vagy csak hetente egyszer látnak, az internet nyújtotta lehetőségeket pedig nem tudják használni.

Még arra is felesleges várni, hogy kihal ez a generáció és aztán egy jobb lesz, mert nem lesz jobb. A tudatlanság, tanulatlanság, a politikai, társadalmi folyamatokra való rálátás teljes hiánya, az ebből fakadó érdektelenség és az erre épülő befolyásolhatóság, akár fanatizálhatóság öröklődik. Nem csupán öröklődik, hanem szélesedik is, mert a kormány abban érdekelt, hogy az önálló gondolkodás fel se merülhessen.

Egyáltalán nem véletlen az, hogy a kormánypártot foggal-körömmel védő, Orbán Viktort rajongva istenítő híveket már a helyesírásukról, pontosabban annak tökéletes hiányáról fel lehet ismerni. Érvelni nem tudnak (tudás hiányában azt senki sem tud), az előre megemésztett propagandát böfögik fel újra és újra. Éppen ezért meggyőzni sem lehet őket, mert nem érveik és elveik vannak, hanem hitük és dogmáik.

Ezek az emberek semmivel nem butábbak, nem értéktelenebbek, mint bármelyik MTA doktor, vagy parlamentben melegedő politikus. Egyszerűen ők olyan helyen születtek, ahol nem kapták meg azt az alapvető oktatást, nem fértek hozzá úgy a tudáshoz, hogy képesek legyenek kivergődni az éjjelnappalbudapest-szulejmán-barátokközt mindent beszippantó hazug valóságából. És nem, nem kell nekik folyamatosan politikával foglalkozniuk, de azt feltétlenül tudniuk kell, hogy mire voksolnak, miért arra és a döntésüknek mik lesznek a következményei.

Az az én, de mindenki más tragédiája is, hogy ezek az emberek azok, akik elmennek szavazni, mert négyévente legalább a voksolás megtöri a tökegyforma hétköznapok végtelen sorát. És nem az a bajom, hogy a Fideszre szavaznak (vagy bárki másra), hanem az, hogy ez nem tudatos, átgondolt döntés eredménye. Kizárólag attól függ, melyik banda rendelkezik annyi anyagi forrással, hogy túlordítsa-túlhazudja a másikat a tévében, rádióban és azokban a lapokban, amelyek ezekhez az emberekhez eljutnak.

Ez halálosan ijesztő és egyáltalán semmi jót nem jelent a jövőre nézve. Fogalmam sincs, hol és hogyan kellene elkezdeni megváltoztatni ezt, de el kellene kezdeni, mielőtt még ezek az emberek királlyá koronáznának valakit, mert azt írta a megyei újság, hogy akkor olcsóbb lesz a lecsókolbász.adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.