Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Vendégírás: Az utcának ereje van

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az alábbi cikk Florina Văipan, Moldvából származó román szerző írása. Florina a Iasi-i egyetemen szerzett diplomát, tíz évig Székelyföldön tanította magyar iskolában a román nyelvet. Imádja a székelyeket és azóta is küzd a román-magyar megbékélés mellett az emberségért, demokráciáért, oktatásért. A napokban jelent meg Kolozsváron egy publicisztikai gyűjteménye. Évek óta Spanyolországban él, de az írást nem hagyta abba, céljai nem változtak.

Az alábbiakban közöljük egy néhány hónappal ezelőtti cikkét magyar fordításban és eredeti nyelven is. Köszönjük a szerző engedélyét a publikáláshoz és köszönjük kedves olvasónknak (és alkalmi szerzőnknek) a fordítást.

Mikor Spanyolországban egy állami kórházat terveztek bezárni és privatizálni, 500.000 ember vonult ki az utcára. Nem zárták be, nem privatizálták.

Mikor egy lányt megerőszakoltak, az anyja felgyújtotta az erőszaktevőt (aki szabadlábon védekezhetett), aki aztán az égések következtében meghalt, de egész Spanyolország területén több százezren tüntettek a nő védelmében.

Hasonlóan történt egy nagyon szegény anya esetében is, aki egy lopott bankkártyával vásárolt pelenkát és ennivalót a kis babájának.

Mikor Breton megölte a gyermekeit, azért, hogy „megbüntesse” a volt feleségét, aki családi erőszak miatt vált el tőle, egy évig tüntettek mindenhol az ellen a törvény ellen, amelyik nem tartalmazott megfelelő szabályozást hasonló esetekre. Módosították a büntető törvénykönyvet úgy, hogy újból létrehozták a Népi Bíróságot és bevezették az életfogytiglani elzárást.

Masszív tömegek vonulnak utcára családi erőszak miatt, így történt tavaly Madridban, ahol több mint 200 ezren tüntettek.

Emberhez méltó munkáért és fizetésért, tavaly több mint 2 millióan mozdultak meg a teljes ország területén. Megváltoztatták és aktualizálták a (kollektív) munkaszerződéseket, szigorították a büntetési tételeket a feketemunka tekintetében és a munkaidővel, valamint a fizetéssel kapcsolatos jogok megsértésével összefüggésben.

Pénzmosásért és adózás elkerüléséért (büntetlen előélettel) Isabel Pantoja, egyike a legismertebb spanyol énekeseknek, két év letöltendő börtönbüntetést és 1.147.000 eurós bírságot kapott.

Jelentős korrupciós ügyekben, mint a Barcenasé a PP-től (megj. Partido Popular – Néppárt, és érdekes, magyarul nem dobja ki ugyanezeket a Google), a bírók 42 év börtönt kértek, minden ellopott millió euróért egy-egy évet (megj. vagyis 42 millió euró, kb. 13 milliárd forint – ezzel a mércével Farkas Flórián megúszná alig csak 5 évvel).

A fenti eseteknek mindegyikét (és ezek csak azok, melyek hirtelen eszembe jutottak) a nép elítélte azzal, hogy az állampolgárok kivonultak tüntetni ellenük. Az utcának ereje van. Azért, mert a vezetők az emberek szavazatai által vannak ott, ahol vannak, az állami költségvetésből fizetve, vagyis a mi zsebünkből.

Láthatjátok a különbséget. Jó reggelt!

Vadvirág Violeta

február 9. 

Când în Spania a existat intenția de a se închide și privatiza un spital public, au ieșit în stradă 500 000 de oameni. Nu s-a închis, nici nu s-a privatizat.
Când o femeie a cărei fiică a fost violată i-a dat foc violatorului (cercetat în libertate), acesta decedând in urma arsurilor, sute de mii de persoane în toată Spania au ieșit în apărarea ei. După doi ani femeia a fost grațiată prin ordin al ministrului. La fel s-a întâmplat cu o mama foarte săracă ce a folosit un card furat sa cumpere scutece și mâncare pentru un bebeluș. 
Când Breton și-a ucis copiii ca să „o pedeapseasca” pe fosta soție care divorțase din cauza violenței domestice, s-a protestat timp de un an pe tot teritoriul împotriva legii care era insuficienta pentru un asemenea caz. S-a modificat codul penal și s-au reintrodus tribunalul popular și condamnarea pe viață. 
Împotriva violenței domestice se iese in strada masiv, unele manifestații, ca cea din Madrid de anul trecut, trecând de 200 000 de persoane. 
Pentru dreptul la muncă demnă și salarii demne, anul trecut au ieșit peste 2 milioane, pe tot teritoriul național. S-au schimbat și actualizat convențiile, s-au înăsprit pedepsele pentru munca la negru și nerespectarea orarului și drepturilor salariale. 
Pentru spălare de bani și sustragere de la plata unor impozite (fără antecedente penale), Isabel Pantoja, una dintre cele mai cunoscute artiste spaniole, a fost condamnată la doi ani de închisoare cu executare și o amenda de 1. 147. 000 de euro. 
Pentru cazuri majore de corupție, ca cel al lui Barcenas de la PP, judecătorii au cerut 42 de ani de închisoare, unul pentru fiecare milion de euro furat. 
Fiecare dintre aceste cazuri (și sunt doar cele ce mi-au venit în minte pe moment) a fost sancționat public, prin ieșirea cetățenilor la mitinguri de protest. Strada are putere. Pentru că cei ce conduc sunt acolo prin votul oamenilor, plătiți din bugetul de stat, adică din buzunarele noastre. 
Găsiți diferențele. 
Bună dimineața!adomany-1

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.