Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Utálok ilyen cikket írni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ez az a cikk, amit én utálok megírni, te utálsz elolvasni. Ez van. Ezer dologról kellene most írnom, például arról, hogy a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány nem hajlandó kiadni, mire költötte a 11 milliárdnyi TAO-s összeget, mert az szerintük nem közpénz és senkinek semmi köze hozzá.

Most mégis belügyekről kell írnom. Hamarosan másfél éves szülinapunkat ünnepeljük. Egy éve annak, hogy közösségi finanszírozást kértünk tőletek, addig saját erőből működtettük a Szalonnát. Valószínűleg ez a mágikus egy év okozhatja a jelenlegi problémát. Pontosabban még nincs nagy baj, de aggodalomra azért van ok. Azok, akik rendszeresen támogatnak minket, elérték az éves küszöböt. Ha nem újítják meg a rendszeres adományt, az megszűnik. A másik ok talán az lehet, hogy megszokottá vált a Szalonna. Természetes, hogy naponta ötször publikálunk, hogy naponta van vers, van jóreggelt és jóéjt poszt. Aki követ minket – mert például kedveli, amit csinálunk – annak az élete részévé váltunk. Ez jó dolog.

Az azonban nem annyira jó, hogy szép csöndesen csökkenni kezdett a havi bevételünk. A Szalonna kizárólag a ti adományaitokból működik. Nincsen sem párt, sem cég, sem gazdag vállalkozó mögöttünk. Soha nem is volt és soha nem is lesz. Nincsenek reklámok az oldalon, semmiféle gazdasági tevékenységet nem folytatunk. Kizárólag az adományok, a néhányszáz forinttól a néhányezer forintig terjedő (nagyon ritkán többtízezer forintos adomány is előfordul) hozzájárulásaitok tartják életben a portált.

Nem költünk hülyeségekre, nem bérelünk drága irodát. Még csak nem is mindenki főállásban dolgozik nálunk és nem is mindenki pénzért. De a szervert fizetni kell, az elhasználódott számítógépeket javíttatni, vagy cserélni kell, a könyvelőt, internetet fizetni kell és elengedhetetlen, hogy néhányan főállásban csak ezzel foglalkozzanak. Máshogy nem megy.

Utálok koldulni, nem is szoktam, most sem teszem. Nem rakjuk teli a portált pénzt kérő üzenetekkel, kizárólag a cikkek alján felugró üzenet figyelmezteti az olvasót, hogy egyedül nem megy. Még ez is több, mint ami a mi ízlésünkbe belefér, de talán éppen ennek a gombnak köszönhető, hogy valaki rászánja magát egy – legyünk stílszerűek – fél kiló szalonna árának elküldésére. És lehet, hogy pont az kell a fennmaradásunkhoz.

Ha minden rendszeres olvasónk – aki hónapról hónapra követ minket és olykor neki tetsző cikkeket talál – csak havi 2 (kettő) forintot dobna be a kalapba, ezt a cikket most nem kellene megírnom. Ha minden rendszeres olvasónk most hirtelen küldene fejenként 100 (száz) forintot, akkor tudnánk fejleszteni, megélhetést tudnánk biztosítani egy, vagy akár két tehetséges szerzőnek és legalább két évig nyugodtan tudnánk működni. Abból az egyetlen százasból.

Mondom, még nincs baj, de a tendencia aggasztó, vagy azzá válhat. Ezért kérjük a támogatásotokat. Nem mindenki teheti meg, ezt tudjuk jól. Ettől teljesen függetlenül szívesen látunk mindenkit egy, két, akárhány, de legfeljebb napi öt szalonnázásra. Aki azonban teheti, méltónak és érdemesnek találja a portált, esetleg hiányozna, ha hirtelen eltűnnénk, mint vadnyom az erdőben (hirtelen biztosan nem fogunk eltűnni, ezt megígérem), annak jussunk néha eszébe. Vegye úgy, hogy meghív minket egy kávéra, vagy egy tányér levesre.

A portálon megtalálható az adományoldal, minden szükséges információval. Lehet bankkártyával utalni, éppen úgy működik, mint egy internetes vásárlás. Tudom, hogy sok információt kér a PayPal (ezt nem mi állítjuk be, hanem a rendszer ilyen), de hozzánk ezek az információk nem jutnak el. Mi nem látjuk azokat az adatokat, sem a lakcímet, sem a telefonszámot. Kizárólag csak a nevet látjuk. Ha valaki ezt sem szeretné, az pár perces mérgelődés árán létre tud hozni egy PayPal fiókot, akkor még a nevét sem látjuk. Működik a banki utalás, de akár a személyes banki befizetés is.

Gyűlölök kéregetni, most sem ezt teszem. Az első perctől nyilvánvalóvá tettük, hogy a Szalonna csak így tud működni. Ha elég ember érzi fontosnak, esetleg értékesnek a munkánkat, akkor fenn tud maradni a portál, ha nem, akkor mi csinálunk rosszul valamit. Akkor sem történik semmi, ha esetleg le kell húznunk a redőnyt. Ilyet nem fogunk tenni egyik percről a másikra, előre jelezni fogjuk a döntésünket, lezárjuk az utalási lehetőségeket és egy darabig még dolgozunk, hiszen van aki egy összegben utal több havi támogatást, ezért így korrekt.

Ez nem vészjelzés volt, csak ténymegállapítás. Hogy valami kellemes is jusson a végére: már jó ideje folynak a háttérmunkálatok annak érdekében, hogy egy kicsit megújulhasson az oldal. Szeretnénk interaktívabbá tenni a portált, ezért dolgozunk a kommentelési lehetőség dinamikusabbá tételén és az oldal átszabásán. Miután munka mellett – köszipuszi alapon – történik a fejlesztés, nyilván több időt vesz igénybe, de ez úton is köszönjük Gergőnek és Szabolcsnak a belénk fektetett munkát.

És köszönjük mindenkinek a támogatást, legyen az anyagi, erkölcsi, egy beküldött vers, vendégcikk, cuki állatos fotó, néhány kedves szó. Ígérem, nem fogok sem hetente, sem havonta, sem félévente ilyen cikket írni, éppen elég témát szolgáltat nemzetünk apraja és nagyja.adomany-1

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.