Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Akkor vedd úgy, Balog, hogy megdicsértelek!

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mi tagadás, így a húsvétra és a viszkető tenyerű, jóérzésű keresztény emberekre való tekintettel, vagy nélkül szeretném megdicsérni a kormányt. Szeretném megköszönni, hogy mint mindig, most, ezekben a provokátoroktól hangos, véresen zivataros időkben is a helyükön vannak és önzetlenül szolgálják a hazát.

Kivételesen nem valami baloldali párt megrendelésére gondolkodom, hanem a saját kútfejemből reflektálok és mutatom meg nagy örömmel, hogy miért vagyok kénytelen az elismerés hangján megszólalni és végre valahára nem ünnepet rontani.

A kormányzás végére minden olyan iskolának lehet pianínója, ahol még nincs ilyen hangszer, s azt ajándékba kapja a kormánytól. Kocsis Zoltán zongoraművész egyik utolsó interjújában tette szóvá, miért is nincs minden magyarországi iskolában zongora vagy legalább egy pianínó.

A Kodály-évhez kapcsolódva, Kocsis Zoltán inspirációjára fogják megvalósítani a pianínó programot, az iskolákon múlik majd, hogy élnek-e a lehetőséggel.

 

Ugyanakkor be kell tartani a lépéseket, vannak dolgok, amelyeket előbb nem kötelezővé, hanem vonzóvá kell tenni, a zenetanulás, az éneklés is ilyen.

 

A mindennapos éneklés célja, hogy az éneklés napi szinten legyen jelen az iskolák életében és lépésről lépésre alakuljon a dolog. Legyenek például kórusok, ahol eddig nincs kórus, ott kiírunk pályázatot, hogy alakítsanak. Kodály Zoltán életművének egyik legfontosabb tanulsága, hogy ne csak azok énekeljenek, akik ezt magas színvonalon tudják művelni, hanem mindenki.

Az összes idézőjel bezárva, a fenti eszmefuttatás a Balog nevű Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét juttassa eszébe mindenkinek, akinek nem hiányzott. Valahogy így szónokolt őkelme a Katolikus Rádióban szombaton egy – a hírek szerint – személyes hangú interjúban. Amit a nyuszi hozott nekünk, és amelyben az is elhangzott: zenei nagyhatalom vagyunk és az is szeretnénk maradni. Bármit is jelentsen ez, én azt hiszem, hogy a világszínvonalon teljesítő magyar oktatási rendszer számára nincs jobb hír a Minden iskola lakjon jól egy pianínóval című projektnél.

Tény, hogy mióta a tiszteletes úrból minden idők legkártékonyabb, legfeleslegesebb miniszterévé átnyergelt Balog elénekelte A csitári hegyek alatt című örökzöldet, én magam is úgy vélem (bár az intellektuális fejlődésben átmenetileg megálltam akkor), hogy az énektanulást is érdemes profikra bízni, vagy hozzá se kell látni. Ha már önértékelési zavarokkal küzdő emberekből elég sűrűn lesz miniszter, akinek nem szóltak a maga idején, hogy: tátikázzál, Zolika, mert ez kínkeserves.

Az első, amit közölni szeretnék, hogy tök jó dolognak tartom, hogy minden iskolában legyen pianínó. Fasza, ezért jár a dícséret. Azt ellenben nem tartom jó dolognak, hogy ez 2017-ben nem alapvetés. Vagyis hogy ebből hírt kell összerántani, mert Magyarországon ez ma hír lehet. Tehát nincs minden iskolában pianínó, legyen. Szerintem is rendkívül jó hatással van a gyerekek fejlődésére, a különféle készségek kialakulására a zenének.

Csakhogy Balog, te semmihez nem értő, ájtatos szolga! Arról mai napig egy hangot nem hallottam, hogy a PISA-nyomorúság utáni, miniszterelnöki szinten beígért kormányzati helyzetelemzés milyen eredményre jutott, hogy kinek a felelőssége és ki vállalta a felelősséget azért, hogy olyan gyalázatos eredményt értek el a magyar diákok a legutóbbi nemzetközi felmérésen, amilyet elértek.

Kettő: miközben te már megint ígérgetsz és ajándékozol abból, ami nem a tied, nem a kormányé, hanem a magyar adófizetőké, éppen tegnap olvastam (erről érdekes módon nem szónokoltál katolikuséknak), hogy akkora a pedagógushiány az oktatásban, hogy kénytelenek vagytok azon agyalni –  és erre vonatkozó törvénytervezet is készült már a vízfejű szörnyszülött-minisztériumban -,  hogy szakirányú végzettség nélkül is lehessen tanítani. Olyanoknak is, akik nem felelnek meg szigorúan a követelményeknek.

Nem csupán a gyógypedagógusok hiányoznak a rendszerből, de a javaslat szerint

az ország bizonyos régióiban, illetve meghatározott szakmai területeken tapasztalható pedagógushiány kiküszöbölésére könnyítenének a pedagógusi munkakör betöltésének feltételein. Így ha egy pedagógusi álláshely megfelelő végzettségű és szakképzettségű személlyel nem tölthető be, akkor legfeljebb öt éven át foglalkoztatható olyan személy is, aki az enyhébb követelményeknek megfelel, továbbá vállalja a szükséges tanári szakképzettség megszerzését.

Nos, drága barátom a nemzeti elhülyülésben! A pianínó csodálatos dolog, a kórus fantasztikus ötlet, de körülbelül annyira prioritás ebben a pillanatban, mint a gyászos magyar futball szempontjából minden újabb és újabb felhúzott stadion. Körülbelül olyan, mintha egy utolsó generációs laptoppal akarnád megoldani egy borsodi zsákfalu iskolájában az informatika-oktatást. Amúgy kréta, vécépapír, fűtés, vizesblokk, penészmentes tanterem, tornaterem van már mindenhol, számlák kifizetve? Mert hogy tanár nincs, azt látjuk.

És azt is látjuk, hogy még véletlenül sincs egyetlen olyan megmozdulásod (neked konkrétan, Balog), amiről nem üvölt a dilettáns balfaszság. Ez már megint nem vicces egyáltalán. És nem azért mert pár milliárdot megint agyatlanul elégettek a semmire a 68-szorosan túlárazott pianínóitokkal (Mészáros Lölö tegnaptól hangszergyártásban is utazik?), hanem mert megint ti tudjátok jobban, és ti mondjátok meg, hogy mire van szüksége egy-egy iskolának. És a nyomorultaknak esélyük nincs beleszólni abba, hogy talán előbb a falakat kellene felhúzni, mielőtt a cserepeket rábaszkodnánk a tetőre. Nem azzal kezdjük, hogy megnézzük, egyáltalán elérhető-e a diákok számára a zenetanulás/hangszerválasztás, van-e rá igény, van szakember, aki oktasson (nem, nincs szakember), hanem hozzájuk vágtok egy pianínót és ráírjátok, hogy a kormány ajándéka.

Persze, örülni kellene, hogy ezt a ránézésre is néhány milliárdot nem stadionra költitek, vagy nem létező civil szervezetekbe toljátok, vagy nem az üldözött keresztények megsegítése címszó alatt lopjátok el. De ez a jótékonyságba csomagolt újabb látszatintézkedés pontosan mutatja, mekkora tragédia, hogy egy korlátolt, hozzá nem értő senkit szabadítottak a magyar oktatási rendszerre. Amelyik ahelyett, hogy a század kihívásainak megfelelő tudással látná el a diákokat, ahelyett, hogy a tudás megszerzésének legalapvetőbb feltételeit próbálná megteremteni, ahelyett, hogy évtizedes strukturális-tartalmi problémák felszámolására fókuszálna, belök a sarokba egy pianínót és el van intézve.

Hát vedd úgy, Balog, hogy megdicsértelek! Ennél csak cifrábbak jutottak eszembe. Ennél az is jobb lenne, ha énekelnél.adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.