Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

Egyéb


Én meg követelem, hogy a prostikra legyen kiírva: prosti

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Annyira nagyon szép dolog, amikor az MTI hírként lehoz egy rádióinterjút. Az még ennél is sokkal szebb, amikor egy ilyen komoly szervezet, mint az Alapjogokért Központ igazgatója mondja meg nekünk, tudatlan amatőröknek, hogy miről is szól az a törvényjavaslat, amelyet a fideszes szavazógépezet mindjárt áttol a parlamenten. Mert jó ez nekünk, a mi érdekünkben történik. Itt a hír. Nézzük meg, aztán – ha már – derítsük ki, mi a lópikulát takar az Alapjogokért Központ hangzatos neve. Ígérem, nem lesz olyan unalmas, mint ahogy azt az ember gondolná.

„Magyarország-civilek
Alapjogokért Központ: a külföldről finanszírozott civil szervezetek nem függetlenek
Budapest, 2017. április 10., hétfő (MTI) – Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója szerint a külföldről finanszírozott civil szervezetek értéksemlegesnek és függetlennek tüntetik fel magukat, valójában azonban érdekeket és értékeket képviselnek, amit egyértelművé kell tenni.

Szánthó Miklós a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hétfőn azt mondta, alapvetően nincs baj azzal, hogy egy civil szervezet politikai tevékenységet végez. De azt a tényt, hogy ezt külföldről finanszírozzák, világossá kell tenni, mégpedig azért, hogy a közvélemény be tudja őket azonosítani, amikor véleményt fejtenek ki – tette hozzá az igazgató.” (MTI 2017. április 10., hétfő 8:44)

Akkor nézzük szépen a szemünkkel, miféle belföldről finanszírozott, független, érték- és érdeksemleges – és itt máris elakadok, mert az Alapjogokért Központ jogi formáját nem lelem a honlapon – csoportocskák oktatják a polgárokat.

Azzal ugye nincsen baj (nekem legalábbis nincs bajom vele), hogy egy szervezetnek átlátható módon kell működnie. Sőt, az összes szervezetnek. És induljunk innen, mert nekem állampolgárként nem csak azt áll érdekemben tudni, hogy a részben, vagy egészben külföldről finanszírozott szervezetek hogyan is működnek. Ezt néhány kattintással most is képes vagyok egyébként ellenőrizni, mert minden adat nyilvános. Igaz, hogy a Fidesz szavazóbázisának jókora hányada ezt nem tudja megtenni, mert vagy nem igazán boldogul az internet ezen lehetőségeivel, vagy nem is rendelkezik számítógéppel. A kormány üzenete – bátran nevezzük mocskos lejárató-propagandának – őket célozza. Az Alapjogokért Központ pedig beleáll. De vajon miért is? Idézem az igazgató úr szavait.

De azt a tényt, hogy ezt külföldről finanszírozzák, világossá kell tenni, mégpedig azért, hogy a közvélemény be tudja őket azonosítani, amikor véleményt fejtenek ki

Így, így. De ugyanez igaz kell legyen a belföldről finanszírozott szervezetekre is, hogy a közvélemény be tudja őket azonosítani, amikor véleményt fejtenek ki. Pláne, ha befolyásolni akarják a közvéleményt. Úgyhogy nézzük, micsoda is az Alapjogokért Központ.

Az már a honlapjukról kiderül, hogy nem derül ki semmi. Nem tudni, hogy ez egy vállalkozás, civil szervezet, alapítvány, vagy micsoda is? Két név – dr. Szánthó Miklós igazgató és dr. Törcsi Péter kutatási igazgató – és ennyi. Ránézésre úgy tűnik, ők ketten egymást igazgatják. Található még egy email cím és három darab telefonszám. Van továbbá egy blogja a központnak, amit nem más támogat, mint a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA).

Ettől persze még lehet akár független is a titokzatos Központ. Úgy tűnik, nem csak engem érdekel ez a különös szervezet, az Átlátszó már évekkel ezelőtt elég komolyan megkapargatta a működésüket. ITT az erről szóló cikk. Valamint itt egy – szintén az Átlátszó által megigényelt, mert akkor még lehetett közérdekű adatokat pereskedés nélkül is beszerezni – információrészlet, a hivatkozott cikkben megtalálható a teljes dokumentum.atl

Közben azért a Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. sem tűnt el. Működik, az összes tagja és egyben ügyvezetője dr. Szánthó Miklós Géza, az Alapjogokért Központ igazgatója.

Tehát: Az Alapjogokért Központot egyrészről támogatja a Matolcsy György nevével fémjelzett Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány, valamint támogatja a Jogállam és Igazság Nonprofit Kft.

Figyelem! Bonyolódik kicsit a helyzet. Ugyanis a Jogállam és Igazság Nonprofit Kft.-t pedig támogatja a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány (tagok: Balog Zoltán, dr. Kövér László és Borbély Györgyné), mely alapítvány forrását a központi költségvetés jelenti. 2015-ben például 570 671 000 (570,6 millió forint) volt a támogatás összege, amit a költségvetés az alapítványba tolt. Közpénzből, mert mi másból? Ebből a pénzből szerencsére jutott a Jogállam és Igazság Nonprofit Kft.-nek, amely Kft. aztán támogatta belőle (nyilván, bár ezért nem fogok pereskedni, hogy kikérjem az adatokat) az Alapjogokért Központot. bz

Zömítsünk. Az állam (köz)pénzt tol egy alapítványba, az alapítvány támogatja a dr. Szánthó Miklós Géza tulajdonában és ügyvezetése alatt álló Jogállam és Igazság Nonprofit Kft.-t, ami aztán támogatja a dr. Szánthó Miklós Géza igazgatása alatt működő Alapjogokért Központot (a Századvég is támogatja egyébként), ami aztán kiáll a kormány minden hülyesége mellett (tök függetlenül) és követeli a külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóvá tételét.

Én meg követelem a kormány és a Fidesz által finanszírozott, kitartott, eltartott, prostituált szervezetek, központok, alapítványok, sajtótermékek, weboldalak, blogok címoldalán egyértelműen feltüntetni, ha közpénzből kormány és/vagy pártpropagandát folytat az illető szervezet.

Köszi.adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.