Április 27,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Kiderült: mi tartjuk hatalmon a kormányt az írásainkkal

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Már elég régen született olyan cikk, melyben egy kommentre reagáltunk. Most talán eljött az ideje, mert fontos kérdést vet fel, érdemes beszélni róla.

„Milyen alapvetesek, milyen normális viselkedés? Sokadik jó írás és sokadik semmi! Ki fog odabaszni ennek? Ért másból? Maguk meg nyomják a normális embereknek szánt szöveget. NEM FOG ELMENNI AMÍG ERŐSZAKKAL NEM KÉNYSZERITIK RÁ! Maguk meg a szoft kritikáikkal csak segítenek neki.”

Igen, ez a probléma elég rendszeresen felbukkan. Számomra logikátlan, ellenben eléggé káros gondolat. A logikátlanságát mindjárt levezetem, a káros pedig csak abban az esetben állja meg a helyét, amennyiben a hozzászólás írója nem a kormánypártnak szurkol. Amennyiben nekik, akkor meg sem szólaltam.

Nézzük a logikát. Van annak valami gyakorlati haszna, ha mondjuk mi itt maroknyian a szerkesztőségben falhoz csapkodjuk a laptopjainkat és kimegyünk ordítani az utcára? Kétségtelenül. Fél óráig arról fognak szólni a hírek, hogy néhány idióta az utcán ordított, de már elvitte őket a mentő. Megdöntöttük vele a rendszert? Azt nem, de garantáltan ellehetetlenítettük, hogy valaha is írni tudjunk. Nem nagyon használ az ihletnek ugyanis, ha rendszeresen éjjel kettőkor családlátogatást tart a rendőrség.

Tehát ha kimegyünk az utcára ordítani, változik valami? Persze. Egyel kevesebb helyen lesznek leírva a disznóságok.

Ha ennyire értelmetlen ezekről a dolgokról írni, akkor vajon a kormány miért töri kezét-lábát, hogy megfélemlítse, elhallgattassa a független sajtót és az ilyen kis véleményportálokat is, mint amilyen a Szalonna? Miért nem sajnálnak semennyi pénzt, hogy felvásárolják ezeket? Miért hoznak létre őrületes összegekből propaganda portálokat, blogokat? Miért tartják fenn mesterséges módon ezeket? Miért vannak dugig teli ezek a – sok esetben – kevesek által olvasott portálok kormányhirdetésekkel?

Vegyük például a Schmidt Mariska által gründolt Figyelő című akármit. Az online-felület olvasottsága nagyjából a tizede a Szalonnának. A reklámbevétele ránézésre havonta lehet annyi, mint a Szalonna egész éves bevétele. Igaz, mi kizárólag olvasói adományokból tartjuk fenn az oldalt, nincs reklám. De piaci körülmények között elképzelhetetlen lenne, hogy egy közepesen olvasott blog látogatottságát meg sem közelítő oldal ilyen reklámbevételekre tegyen szert és ennyi munkatársat eltartson. Most számoltam össze, 25 ember dolgozik a Figyelőnél.

Ha értelmetlen, sőt, kimondottan káros amit mi csinálunk, akkor mi értelme lenne fenntartania a kormánynak ezeket az oldalakat és milliárdokat ölni beléjük? Mi értelme lenne fizetni a trollokat (attól, hogy nem sűrűn lehet felénk találkozni velük, még vannak, csak kénytelenek voltunk egy kollégát még azzal is túlterhelni, hogy folyamatosan irtsa őket), mi értelme lenne megpróbálni lejáratni, vagy ellehetetleníteni, idegileg kikészíteni azokat, akik nem a kormány szája íze szerint írnak?

Elmondom, én mit gondolok erről. Lehetséges, hogy nem tűnik túlságosan hatékonynak az, amit mi (és még sokan) csinálunk, de jobb ötletünk nincsen. Ez lényegében a fordítottja annak, amit a kormány propagandagépezete művel. Ők helyből hülyének nézik az olvasót, lebutított üzeneteket küldenek. Mi nem nézzük hülyének az olvasót, hanem hiszünk abban, hogy igenis képes értelmezni az olvasottakat és aztán képes saját döntéseket hozni. És abban is hiszünk, hogy ha naponta csak tíz ember elgondolkodik – és egyáltalán nem kell egyetérteni velünk semmiben, csak végiggondolni a dolgokat – akkor el fog jönni az a pillanat, amikor nem öt ember megy ki az utcára óbégatni, hanem közös akarattal és sokan fogjuk leváltani az alkalmatlan és méltatlan kormányt.

És tudom, hogy van, aki szerint vulgáris, de minimum durva a stílusunk, van, aki szerint túlságosan szókimondók vagyunk és van – mint a komment szerzője -, aki túl lágynak ítéli az írásainkat. Mi ezzel nem tudunk, nem is akarunk mit kezdeni. Ilyenek vagyunk, ezt tudjuk nyújtani. Azt viszont vitatjuk, hogy értelmetlen, amit csinálunk. Azt pedig egyenesen nevetséges gondolatnak tartjuk, hogy mi tartanánk hatalomban a kormányt.

Szívesen megkérdeznénk az olvasókat, ők hogyan gondolják? Szóval – mert ilyenek vagyunk – meg is kérdezzük.

Ti hogyan gondoljátok?adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.