Vendégcikk: Miiiiiiiiivaaaaan? Érti ezt kend?

Kép: LisaBMarshall Kép: LisaBMarshall

kelemen.mikes@netkavezoabujdosokhoz.tekirdag.tr

Tárgy: a magyar-utas fejlődés

Bütyökfalva, 2017. április 4.

 

A tata szerint – tudja, akit a mama mocskos szájúnak mond, pedig a papa csak közérthető az apu szerint, ami azért nem mindig fedi a valóságot, mert én például van, amikor egy szót sem értek abból, amit beszél – tehát a tata szerint távlatosan kell nézni a dolgokat. Persze aki rövidlátó, annak ez nehéz. Bár, aki nem lát messzire az is bámulhatja hosszan a nagy semmit, hogy hátha lát valamit és ha nem lát, akkor is képzelheti, hogy látott. Például aki sok pénzt látott, az olimpiát vizionált. Eddig értem.

De. Amikor bő lére ereszti a bölcsességét, na meg mikor példálózik a történelemmel, akkor nekem lefagy a vétel. Márpedig példálózik, mint kend. Azt ismételgeti folyvást, hogy nem az a baj, hogy megöregszik az ember, hanem, hogy nem hülyül hozzá. Mindig az emlékezettel kínlódik, mint kend. Azt mondja, aki nem lett a politikai elnyomórendszer váltástól egyből, automatikusan amnéziás, annak is nagyon szelektív az emlékezete. Van, aki csak a jóra, van, aki csak a rosszra emlékezik. Mostanában mifelénk a hosszú távú memória is kevés, ha fel akarjuk idézni, hogy mikor ettünk rendesen utoljára. Mert itt karácsony táján osztanak csak ételt. Jutalomból azoknak, akik a két karácsony között önerőből se éhen nem haltak, se meg nem fagytak.  

A céltudatos világlátás egy kis országban létkérdés. Bizony. Méghozzá jólétkérdés. Ezt a fejtegetést meg se próbáltam értelmes képpel hallgatni. Látta is rajtam. Gondoltam megírom kendnek a levezetését, mert kend állítólag a felvilágosodás idején francia földön egzisztált, a művelt Nyugaton (ami most sötét bunkó liberális, de ne cikizze már a Voltaire-t, meg a Rousseau-t ezért), és többet ért a tata szó-menéséből, mint én. Kend csak türelmesebb, ideje is van, na meg, ha nekiszalad, elég szemléletesen prédikál és az idegen szavak szótárával jól olvasható a mondandója.  

Szóval, azt mondta a tata, hogy a „Szálasi csóró kisnyilas suszterének a gyereke, a Kádár érában – mint középosztálybeli nagy kommunista – ingyen diplomát adott a fiának, hogy a munkásszármazású fiatalúr dúsgazdagon a legnagyobb keresztény értelmiségi legyen az orbáni udvartartásban. Ez az érvényesülés magyarországi útja.”

Miiiiiiiiivaaaaan?  Érti ezt kend? Én leblokkoltam. A kicsodának a micsodája kicsoda? Biztos van értelme annak, amit a tata mond, mert több diktatúrát is túlélt már, ráadásul működőképes állapotban, bár a nagyi határozottan állítja, hogy bezzeg ha ő – mint háttérhatalom – nem áll esetenként a sarkára (ami alatt a tata kislábujja lapult) akkor a szegényházban kötöttek volna ki. Így viszont az ő házuk, vagyis a mi házunk igaz szegényes, de a miénk, és nem a bankoké, amiket a lakosság meg az állam nem győz feltőkésíteni, mert mindig elszegényednek, mert a nagyi nem áll a bankárok sarkára, vagy mit tudom én hogy is van ez.

Meg azt is mondta a tata, hogy a történelem nem mindig pontosan ismétli önmagát. Lehet, hogy ezt nem is ő találta ki, mert olyan hivatalosnak hangzik. Tetszik tudni az a hivatalos beszéd, amikor úgy szólnak a szerencsétlen bennszülött alattvalókhoz, hogy egy kukkot se értsenek belőle, mert akkor jól elbizonytalanodnak és nincs vita csak csendesség, márpedig tudni való, hogy a hallgatás beleegyezés, a lehallgatás pedig törvényes. Most nálunk ez a trendi.

Ja, és az ismétlődésről mondta a tata, hogy a kormánynak köszönhetően már van sok-sok kisemmizett, reményvesztett nincstelen, akiket hadra lehetne fogni. Itt van a Lőrinc barát is. Tudja kend, a Mészáros Lőrinc. Werbőczy törvényt ül éjt nappallá téve és megadóztatja nem csak az öt őselemet, hanem még a napelemet is. Itt az apu egy kicsit kekeckedett. Mire a tata pontosított; földadó tényleg nincs, mert földje csak a kegyúri famíliának és a hűbéreseknek van. De kútadó a víz, a kéményseprési díj a levegő és a tűz, négy őselem mellé az állam törvényi rangra emelte az ezotériát. Ráadásul a kormány az agymosó laborjává degradált Isten házába terelte az előbb említett szegényeket, nagy dózisban nyomják beléjük a pogányok elleni gyűlöletet. (Az egyházadót most egyházfenntartási támogatásnak hívják és önkéntesen kötelező fizetni.) Már csak a Dózsa hiányzik, de az aztán cefetül!        

Látja kend, van itt elemezni/magyarázni való elég. Küldjön kend hozzá egy kicsinyke világosságot. Mert felvilágosítás nélkül nehezen boldogulunk. (Főleg én. Valahogy, valami részinformáció mindig hiányzik a megértéshez az értelmi képességemen kívül is.) De csak szőrmentén! Nehogy már kend is kifestő könyvet küldjön, mert a nagyi biztos letöri a derekát, ha malackodik kend!

Hanem az egészségre vigyázzon kend, mert ez a hirtelen meleg előhozza a mindenfelé lappangó mindenféle nyavalyákat. Minálunk a kanyaró vendégeskedik. Kend nincs beoltva ellene, így azután jobban teszi, ha marad kend a jó dolgában és nem haza ácsingózik.

Én is maradok, ki vagyok, kezeit csókolva, a kend mérsékelten felkészült kis ükunokahúga: Mirtillke  

p.s: Persze még tudnék mást is kérdezni. Mást ne mondjak, pl. az EU után most miért kell nagy hirtelen a CEU-t is utálni? De nem kérdezem, mi ez a betűszó, és miért kell utálni, mert biztos ez is valami pénzes buli és a pénz az sosincs ott, ahol mi vagyunk, és anyukám azt mondta, hogy a más dolgába nem illik az orrunkat beleütni. Tetszik látni, mennyi képtelenséget beszélnek itthon a felnőttek. Mert annak volt értelme, hogy mikor a kismacska becsinált a sarokba, akkor a nagyi beleverte a macska orrát, hogy többé ne tegyen ilyet, de az nem létezik, hogy a mi családunkból valaha/valaki egy nagy rakás pénzbe verte volna az orrát, hogy mi szegények legyünk.

p.p.s. Jogos a kend pirongatása a múltkori levelem miatt. A vagyon/pénz istenének a nevét két n-el írtam mm helyett, és tetézve a bajt, az érsek úr vezetéknevét kisbetűvel kezdtem. Mea culpa, mea maxima culpa.    adomany-1