Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Vendégcikk: Miiiiiiiiivaaaaan? Érti ezt kend?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

[email protected]

Tárgy: a magyar-utas fejlődés

Bütyökfalva, 2017. április 4.

 

A tata szerint – tudja, akit a mama mocskos szájúnak mond, pedig a papa csak közérthető az apu szerint, ami azért nem mindig fedi a valóságot, mert én például van, amikor egy szót sem értek abból, amit beszél – tehát a tata szerint távlatosan kell nézni a dolgokat. Persze aki rövidlátó, annak ez nehéz. Bár, aki nem lát messzire az is bámulhatja hosszan a nagy semmit, hogy hátha lát valamit és ha nem lát, akkor is képzelheti, hogy látott. Például aki sok pénzt látott, az olimpiát vizionált. Eddig értem.

De. Amikor bő lére ereszti a bölcsességét, na meg mikor példálózik a történelemmel, akkor nekem lefagy a vétel. Márpedig példálózik, mint kend. Azt ismételgeti folyvást, hogy nem az a baj, hogy megöregszik az ember, hanem, hogy nem hülyül hozzá. Mindig az emlékezettel kínlódik, mint kend. Azt mondja, aki nem lett a politikai elnyomórendszer váltástól egyből, automatikusan amnéziás, annak is nagyon szelektív az emlékezete. Van, aki csak a jóra, van, aki csak a rosszra emlékezik. Mostanában mifelénk a hosszú távú memória is kevés, ha fel akarjuk idézni, hogy mikor ettünk rendesen utoljára. Mert itt karácsony táján osztanak csak ételt. Jutalomból azoknak, akik a két karácsony között önerőből se éhen nem haltak, se meg nem fagytak.  

A céltudatos világlátás egy kis országban létkérdés. Bizony. Méghozzá jólétkérdés. Ezt a fejtegetést meg se próbáltam értelmes képpel hallgatni. Látta is rajtam. Gondoltam megírom kendnek a levezetését, mert kend állítólag a felvilágosodás idején francia földön egzisztált, a művelt Nyugaton (ami most sötét bunkó liberális, de ne cikizze már a Voltaire-t, meg a Rousseau-t ezért), és többet ért a tata szó-menéséből, mint én. Kend csak türelmesebb, ideje is van, na meg, ha nekiszalad, elég szemléletesen prédikál és az idegen szavak szótárával jól olvasható a mondandója.  

Szóval, azt mondta a tata, hogy a „Szálasi csóró kisnyilas suszterének a gyereke, a Kádár érában – mint középosztálybeli nagy kommunista – ingyen diplomát adott a fiának, hogy a munkásszármazású fiatalúr dúsgazdagon a legnagyobb keresztény értelmiségi legyen az orbáni udvartartásban. Ez az érvényesülés magyarországi útja.”

Miiiiiiiiivaaaaan?  Érti ezt kend? Én leblokkoltam. A kicsodának a micsodája kicsoda? Biztos van értelme annak, amit a tata mond, mert több diktatúrát is túlélt már, ráadásul működőképes állapotban, bár a nagyi határozottan állítja, hogy bezzeg ha ő – mint háttérhatalom – nem áll esetenként a sarkára (ami alatt a tata kislábujja lapult) akkor a szegényházban kötöttek volna ki. Így viszont az ő házuk, vagyis a mi házunk igaz szegényes, de a miénk, és nem a bankoké, amiket a lakosság meg az állam nem győz feltőkésíteni, mert mindig elszegényednek, mert a nagyi nem áll a bankárok sarkára, vagy mit tudom én hogy is van ez.

Meg azt is mondta a tata, hogy a történelem nem mindig pontosan ismétli önmagát. Lehet, hogy ezt nem is ő találta ki, mert olyan hivatalosnak hangzik. Tetszik tudni az a hivatalos beszéd, amikor úgy szólnak a szerencsétlen bennszülött alattvalókhoz, hogy egy kukkot se értsenek belőle, mert akkor jól elbizonytalanodnak és nincs vita csak csendesség, márpedig tudni való, hogy a hallgatás beleegyezés, a lehallgatás pedig törvényes. Most nálunk ez a trendi.

Ja, és az ismétlődésről mondta a tata, hogy a kormánynak köszönhetően már van sok-sok kisemmizett, reményvesztett nincstelen, akiket hadra lehetne fogni. Itt van a Lőrinc barát is. Tudja kend, a Mészáros Lőrinc. Werbőczy törvényt ül éjt nappallá téve és megadóztatja nem csak az öt őselemet, hanem még a napelemet is. Itt az apu egy kicsit kekeckedett. Mire a tata pontosított; földadó tényleg nincs, mert földje csak a kegyúri famíliának és a hűbéreseknek van. De kútadó a víz, a kéményseprési díj a levegő és a tűz, négy őselem mellé az állam törvényi rangra emelte az ezotériát. Ráadásul a kormány az agymosó laborjává degradált Isten házába terelte az előbb említett szegényeket, nagy dózisban nyomják beléjük a pogányok elleni gyűlöletet. (Az egyházadót most egyházfenntartási támogatásnak hívják és önkéntesen kötelező fizetni.) Már csak a Dózsa hiányzik, de az aztán cefetül!        

Látja kend, van itt elemezni/magyarázni való elég. Küldjön kend hozzá egy kicsinyke világosságot. Mert felvilágosítás nélkül nehezen boldogulunk. (Főleg én. Valahogy, valami részinformáció mindig hiányzik a megértéshez az értelmi képességemen kívül is.) De csak szőrmentén! Nehogy már kend is kifestő könyvet küldjön, mert a nagyi biztos letöri a derekát, ha malackodik kend!

Hanem az egészségre vigyázzon kend, mert ez a hirtelen meleg előhozza a mindenfelé lappangó mindenféle nyavalyákat. Minálunk a kanyaró vendégeskedik. Kend nincs beoltva ellene, így azután jobban teszi, ha marad kend a jó dolgában és nem haza ácsingózik.

Én is maradok, ki vagyok, kezeit csókolva, a kend mérsékelten felkészült kis ükunokahúga: Mirtillke  

p.s: Persze még tudnék mást is kérdezni. Mást ne mondjak, pl. az EU után most miért kell nagy hirtelen a CEU-t is utálni? De nem kérdezem, mi ez a betűszó, és miért kell utálni, mert biztos ez is valami pénzes buli és a pénz az sosincs ott, ahol mi vagyunk, és anyukám azt mondta, hogy a más dolgába nem illik az orrunkat beleütni. Tetszik látni, mennyi képtelenséget beszélnek itthon a felnőttek. Mert annak volt értelme, hogy mikor a kismacska becsinált a sarokba, akkor a nagyi beleverte a macska orrát, hogy többé ne tegyen ilyet, de az nem létezik, hogy a mi családunkból valaha/valaki egy nagy rakás pénzbe verte volna az orrát, hogy mi szegények legyünk.

p.p.s. Jogos a kend pirongatása a múltkori levelem miatt. A vagyon/pénz istenének a nevét két n-el írtam mm helyett, és tetézve a bajt, az érsek úr vezetéknevét kisbetűvel kezdtem. Mea culpa, mea maxima culpa.    adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.