Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


A törpe fölfuvalkodása

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az érdeklődő állampolgár érdekes jelenség szemlélője lehet az elmúlt pár napban: a törpe fölfuvalkodási folyamatának. A kisállatok kedvelői előtt ismert a jelenség, ami leggyakrabban a macskáknál figyelhető meg, amikor úgy próbálnak ráijeszteni az ellenségre, hogy nagyobbnak látszanak, mint amekkorák: megvastagszik a farkuk, feláll a szőrük, és fenyegetően oldalaznak.

Valami ilyesminek lehetünk tanúi most is. Adott egy kis ország, amelynek vezető törpéje világhatalmi tényezőnek képzeli magát, de ezt talpnyalóin kívül senki nem ismeri el. Valahogy tehát nagyobbnak kell mutatnia magát, mint amekkora. Volt már néhány kísérlete, de mindhiába. A nagyobb fiúk vagy lányok észre sem veszik, pedig sokat hepciáskodik. De amikor szavaznia kell az Európai Unióban, akkor behúzza fülét-farkát, és úgy szavaz, ahogy kell. Ebből azonban senkinek nem jut eszébe semmiféle nagyság, kell hát némi fenyegető oldalazás és felálló szőr.

Persze tehet valakit naggyá az országépítés és a jó kormányzás. De ha építeni nem tud, akkor mitől fog nagy embernek látszani? Hát attól, hogy valami nála nagyobbat rombol le. Csak a kezdőlökést kell megadni, a fölfuvalkodás aztán már megy magától, le se lehet állítani.

Először tiltakozik a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és vagy száz kutatója. Siker! Lám, mekkorát nőttem, máris nagyobb vagyok a Magyar Tudományos Akadémiánál, pöffeszkedik a törpe.

Közleményt ad ki az USA magyarországi nagykövetsége: „Az Egyesült Államok nagy aggodalommal tekint a magyar kormány által tegnap benyújtott törvénymódosítási javaslatra, amely súlyosan akadályozná a Közép-Európai Egyetem (Central European University) működését Budapesten.” Újabb siker! Észrevett a világ vezető hatalma, már az USA is velem foglalkozik, túlnőttem Amerikán, döngeti mellét a törpe.

A világ minden tájáról 1061 tudós tiltakozó petíciót ír alá. Még nagyobb siker! Már a tudományos világot is lepipálom, kérkedik a törpe.

Tiltakozik tizennégy Nobel-díjas tudós. A siker csimborasszója! Tizennégy Nobel- díjas tudós sem ér föl velem. Együtt nem érnek annyit, mint én egyedül, hivalkodik a törpe.

Tízezren tüntetnek Budapesten. A tízezer sokkal kevesebb, mint én, kevélykedik a törpe.

És hogy mindenkit meggyőzzön világraszóló nagyságáról, villámgyorsan válaszol: sürgősségi eljárásban fölgyorsítja törvénygyárát, és 24 órán belül csakazértis kijön a törvény. Ráadásul még szigorít is rajta egyet menet közben. Meghosszabbítja Bicskéig.

Ha már azzal nem sikerült észrevétetnie magát, hogy adott valamit a világnak, észrevétette magát azzal, hogy elvett.adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.