Március 19,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mert a kábítható, beetethető hülyék körülbelül egyformán oszlanak el a térképen

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,018,900 forint, még hiányzik 1,981,100 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Azt mondta legutóbb tegnap a hét évnyi kormányzással a háta mögött, kormányon lázadó szabadságharcos, hogy Európa népei is a lázadás állapotában vannak és rezonálnak az ő nemzeti szuverenitásban gyökerező küldetésudatára. Nem, valójában gyűlöletbeszédeinek írói nem képesek ilyen nyelvi bravúrokra, viszont tényként adták a szájába, hogy ’48-as szelek fújnak Európában, értsük úgy: baj van a birodalomban.

Igaz, hogy annak idején nem éppen olcsó, egész oldalas, vagy talán kétoldalas hirdetésben kérte a briteket, hogy szavazzanak az Unióban maradásra, mivel nem jött be, a kilépésükből formált fegyvert rögtön a brexit másnapján az európai közösség, Brüsszel, azaz a gaz Európai Unió köpködésére. És mondá legutóbb tegnap is az aranyszájú: az elmúlt évben a nemzetek újra fellázadtak „a brüsszeli bürokraták, a liberális világmédia és a feneketlen bendőjű nemzetközi tőke álszent szövetsége” ellen. Először az angolok, aztán az amerikaiak, ebben az évben pedig jön a folytatás – így örömködött gúnyos vigyorral a szája sarkában az Orbán nevű ember.

A folytatást az illiberális óhajok szerint tegnap Geert Wilders, a holland Donald Trump Szabadságpártja (PVV) jelentette volna a holland választásokon (Ausztria már korábban áthúzta Orbán számításait), az euroszkeptikus, iszlámellenes felforgató választási győzelme természetesen további komoly muníciót szolgáltatott volna Európa-ellenes hadjáratához. Sajnos Soros György ebbe is beleszólt, vagy ha nem is, majd jól elmagyarázzák a szélsőséges holland győzelmére ráizgult kormányszócsövek.

Szerintem fontos lenne pár szót szentelni a holland választásoknak és néhány következtetést levonni az Orbán-féle európai nemzetállami lázadás aktuális és viszonylag látványos kudarcából. A hagyományosan sokszereplős holland politikai paletta parlamenti helyekért folyó küzdelmének győztese Mark Rutte jelenlegi miniszterelnök vezette Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) nevű jobboldali és liberális (!) párt.

Ez önmagában is szentségtörés, legalábbis a Fidesz által pejoratív kategóriává, tökéletes szitokszóvá degradált liberálisra való különös tekintettel. Hogy a francban lehet valaki egyszerre jobboldali és liberális – ezt a feloldhatatlan ellentmondást kellene valahogy elmagyarázni a híveknek. Persze nem fogják, hiszen akkor arról is kellene beszélni, hogy a liberális értékrendszerrel a világon semmi baj nincs, egy mérsékelten jobboldali párt (a Fidesz se nem mérsékelt, se nem jobboldali) lehet ugyanolyan liberális, mint egy baloldali, hogy ezek nem egymást megsemmisítő ideológiai lövészárkok. És ez akkor is így van, ha az európai jobb-bal nagymértékben értelmezhetetlen Magyarországon. Egyáltalán a jobb-bal dichotomizálás és leegyszerűsítés is egyre inkább alkalmatlan a globális, vagy akárcsak európai politikai folyamatok megértéséhez. Orbánnak meg majd újratelepítik az operációs rendszerét, megemelik a gyógyszeradagját, és holnap reggel jól elmeséli a Kossuth rádióban, hogy miért fantasztikusan csodálatos az nekünk, hogy Európa legnagyobb holland ellensége mégsem győzte le a liberális mételyt, amelybe egyébként éppen belefulladni készül az egész világ.

Amellett, hogy a mocskos, rothadó liberális nyugati fertő tehát még mindig nem omlott össze visszafordíthatatlanul, és amellett, hogy Wilders idegen- és Európa-ellenes pártja minden kétséget kizáróan erősödött az elmúlt években, a legnagyobb tanulsága ennek a történetnek mégiscsak a 80% fölötti választási részvételi arány. Amely mellbevágóan mutatja például a kelet-európai demokráciák és a hanyatló nyugatiak közötti különbséget is.

Leegyszerűsítve úgy is fogalmazhatnék, hogy miközben a Wildershez hasonlóan vérpopulista Orbán azzal kábítja a népét visszatérő motívumként, hogy a magyarok micsoda különleges teremtményei a jóistennek, valójában egyetlen nemzet/nép sem áll az összes többi felett, következésképpen a kábítható, beetethető hülyék is körülbelül egyformán oszlanak el a térképen. És általában ki szokott derülni, hogy amikor egy társadalom megmozdul, akkor a hülyék valahogy mindig kevesebben maradnak. Jellemzően ott szoktak a szélsőséges eszmékkel operáló, megélhetési gazemberek nyerő pozícióba kerülni, ahol a többség leszarja, hogy felemelkedjen a fotelekből.

Nem kell messzire menni a példákért: a kelet-európai blokk egyik legkorruptabb országában, Romániában, a tavaly decemberi választáson az országos részvételi arány nem érte el a 40%-ot (konkrétan 39,49 százalékra futotta a részvételi demokráciából), és nem véletlen, hogy a korrupcióval nyakon öntött, baloldali populizmus jutott hatalomra. Bár Magyarországon az általános apátiát és tanácstalanságot ráadásul egy torz, a Fidesz felé lejtő pályát eredményező választási törvény emeli négyzetre és köbre, a lényeg mégiscsak az, hogy ha kellő számú polgár emeli fel a seggét, akkor a pusztító ideológiáknak gátat lehet szabni.

Mivel soha nem rejtettem véka alá, hogy szerintem Európa és benne Magyarország számára kizárólag az Unió jelentheti a jövőt, mindenképpen hatalmas eredménynek értékelem, hogy Hollandiában nem söpörtek el mindent az illiberális, gyűlölködő, putyini szagot árasztó szabadcsapatok. Egyidejűleg abban is bízom, hogy Marine Le Pen Nemzeti Frontjának sem osztanak túl sok lapot Franciaországban, hiszen ez is Orbán hamis, hazug lázadását törölheti pofán, ami nem tenne túl rosszat ez európai építkezésnek.

A menekültválság kétségtelenül súlyos kihívására nem jelenthetnek megoldást azok a leegyszerűsítő, szélsőséges és kirekesztő rigmusok, amelyet Európa-szerte a Wildersek és Orbánok harsognak. Márpedig nemigen szorul bizonyításra, hogy a migrációs kérdés meglovagolásával az iszlám ellen, az idegenek ellen uszító, Putyin seggéből kikandikáló, szélsőséges politikai formációknál (igen, a Fidesz és Orbán az első sorban foglal helyet egy ilyen csoportképen) nagyobb veszélyt senki és semmi nem jelenthet Európára. Még akkor is, ha a holland Trump pártja egyébként sok más kérdésben majdhogynem liberális álláspontot képvisel a magát jobbközépen definiáló, nem ritkán szexista, rasszista nézeteket nyíltan is bevállaló Fideszhez képest.

E tekintetben átmeneti megnyugvást jelenthet, hogy az Uniót szétverni akaró Wilders nagy valószínűséggel nem fog kormányt alakítani Hollandiában, vagyis a brüsszeli bürokraták, a liberális világmédia és a feneketlen bendőjű nemzetközi tőke álszent szövetsége elleni holland lázadás megfeneklett. Nem baj, majd valami kitalálnak kommunikátorék, és készülnek a következő háborúra. Addig is a jóisten óvja a Heinekent a magyar kormány haragjától. Legalább ennyi vigaszuk legyen. Lesz is.

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!