Így néznek hülyének a prostik, drága olvasó

Forrás: youtube.com Forrás: youtube.com

Mindig van lejjebb. Akkor is, amikor már nincs és nem is lehetne, egyesek olyankor is találnak egy gyalogsági ásót és munkához látnak. Valahogy túl vagyunk a március 15-i cirkuszon. Nem csak most, évtizedek óta politikai rendezvényt tart minden párt a nemzeti ünnepeken. Ezt pedig mindenki a maga vérmérséklete szerint kezeli. Vagy nem kezeli.

Most ott tartunk, hogy a jelenlegi kormány tartott pártgyűlést és választási gyűlést – amennyiben az ünnep eredetéről kevés szó sem esett, Orbán Viktor vágyairól, terveiről és rögeszméiről annál több – és természetesen mindenki minden fegyvert bevet a győzelem érdekében. Nincs is ezzel semmi baj, ameddig bizonyos kereteken belül maradnak a dolgok. A közpénzből eltartott propagandamédia teszi a dolgát, ahogy teszi az ellenzéki is, bár nem igazán lehet egy erkölcsi mércével mérni. Már csak azért is, mert a sajtónak eredendően ellenzékinek kellene lennie, bárki van is kormányon. Szerintem legalábbis.

A továbbiakban nem a sajtóról fogok beszélni, hanem a PestiSrácokról. Náluk van alkalmazásban egy Jurák Kata nevű illető, saját bevallása szerint újságíró, mégpedig profi. Ő tegnap ledöntötte a műfaji korlátokat. Az összeset. Én legalábbis ilyet még életemben nem láttam, hogy egy önmagát újságírónak nevező illető bemenjen a hozzá képest feltétlenül ellenzéki tömegbe és üvöltve provokáljon. Az főleg érthetetlen volt, hogy bár jól hallhatóan stresszelt a hölgy, de az elszántság is érezhető volt. Látható módon nem vette volna rossznéven, ha valaki szájon vágja. Sőt.

Ilyesmi szerencsére nem történt, még csak hasonló sem. Viszont elhangzott – nem egy ízben – a prostisrácok szófordulat, amit Jurák Kata – ha már megveretni nem sikerült magát, pedig az lett volna az igazi nagy durranás és eléggé valószínű, hogy ez volt az eredeti cél is – felkapott, mint foxi a lábtörlőt. Ön most lekurvázott engem? – sikoltotta. Többször, egyre hangosabban, hogy meglegyen a felvételen. Igaz ugyan, hogy senki nem kurvázta le, de nem is az a lényeg.

És megszületett a történelem legócskább felvétele, amit egy újságíró eleve el sem készít, egy minimális jóérzéssel megáldott bárki más pedig pironkodva letöröl és azon sem lehetne csodálkozni, ha letagad. Én tegnap, amikor láttam a felvételt, meg voltam róla győződve, hogy ez fog történni. De nem. A PestiSrácok felrakta. Ímelám.

A videót eleve is érdemes végignézni, sajtótörténeti ritkaság. Illetve mélypont. Az ominózus rész a kilencedik perctől kezdődik. Jól hallhatóan itt bele is vágtak a videóba, nehogy kiderüljön, hogy nem a hölgyet prostizták le, bár ez mindvégig nyilvánvaló. De aki idáig eljut, annak a fejében is a felháborodott hang maradjon meg: Ön most lekurvázott engem?

ps1

Most tekintsünk el attól, hogy amennyiben Jurák Kata a két szép kezével alkotta meg ezt a cikkentyűt, akkor eléggé valószínűtlen, hogy ő önmaga kolléganője és ráadásul többen van. Ha a cím helytálló, akkor ki  írta a cikket? Illetve kik? Bár lényegében mindegy is és legkisebb probléma történetesen Jurák Kata átmeneti személyiségzavara.

A nagyobb probléma, hogy a PestiSrácok jól kalkulál, ismeri az átlagolvasót. Ha az olvasó történetesen kormánypárti, akkor már a cím alapján elkönyveli magában, hogy milyen rohadékok a juhászpéter-félék, ott rohadjanak meg, ahol vannak. Ha az olvasó ellenzéki érzelmű, akkor már a cím alapján elkönyveli magában, hogy úgy is kell az ilyen jurákkatáknak, igaza volt Juhász Péteréknek. A harmadik lehetőség, hogy az olvasó sem ide, sem oda nem döntött még. Akkor a PestiSrácoknak lényegében nyert ügye van, mert egy hölgyet lekurvázni prosztó dolog, a szimpátiája Jurák Katáé. Miután a propagandamédia láncban működik, az Origó már átvette az anyagot, nyilván a többiek is ezt teszik majd, így többszörösen hatékonyak tudnak lenni. A PestiSrácok továbbra is milliós állami reklámokat fog kapni, Jurák Kata fizetése is rendben megérkezik, a többi meg kit érdekel?

Egy dologban egyezik mindhárom olvasói magatartás: nagyon kevés kivételtől eltekintve nem olvassa végig a cikket, pláne nem néz végig egy 10 perces videót. Beleteker (hátha folyik egy kis vér), de végignézni nem fogja. Így aztán minimális kockázattal lehet ótvarnagyot hazudni. Ezért aztán remekül manipulálható.

A baj az, hogy éppen azok az olvasók nem fognak ebben a cikkben sem eljutni idáig, akiknek és akikről szól a cikk. Elolvassák a címet, megnézik a címlapfotót, esetleg az első két sorig eljutnak páran és lesz véleményük. Ezen lenne jó változtatni, csak fogalmam sincs, hogyan. Mindenesetre adok egy szemét címet a cikknek és kíváncsi vagyok, hányan jutnak el idáig. Akinek sikerült, annak gratulálok, ő a kevés kivétel egyike.

Itt szólok, hogy miután nem az önmagát újságírónak nevező hölgy minősítése okán íródott ez a cikk, hanem éppen azért, hogy mi szembesüljünk a hibáinkkal, az ide nem illő kommenteket törölni fogjuk.adomany-1