Május 1,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


Tényleg mindenütt az inkompetencia irányítja a szakadék felé az országot?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,614,500 forint, még hiányzik 385,500 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Tudom, hogy ez idő tájt Áder János dicsőséges megválasztása újabb 5 évnyi államfőségnek álcázott békés horgászásra és árnyékban maradásra elhomályosítja az érdeklődést igazán fontos dolgok iránt, úgyhogy csakazértis.

Már készülnek a tervek az önök védettségének megerősítésére, erről reményeim szerint rövid időn belül hivatalos tájékoztatást fognak kapni

– ezt préselte ki magából az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgató-főorvosa, bizonyos Oroszi Beatrix, miután a hódmezővásárhelyi kórház rezidens orvosa, Sipka Balázs levélben fordult őnagyságához a Romániából indult kanyarójárvány ügyében.

Jelezte, hogy a makói kórházat érintő járványügyi zárlat miatt náluk, a vásárhelyi kórházban látják el az előbbi intézmény betegeit. Az viszont, hogy Makóról hozzájuk irányítják a betegeket, olyan körülmények között egyáltalán nem vicces, hogy sem védőfelszerelést, sem oltást nem kaptak, hogy védve legyenek a betegség ellen.

Oroszi Beatrix, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgató-főorvosa (Fotó: Bornemissza Péter/ÁNTSZ )

Oroszi Beatrix, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgató-főorvosa (Fotó: Bornemissza Péter/ÁNTSZ )

Ez annál is inkább aggályos, hogy az országos tiszti főorvos korábbi tájékoztatása szerint veszélyeztetettek azok az egészségügyi dolgozók, akik Romániából érkező, potenciálisan kanyarós betegeket látnak el. Különösen az 1969 és 1989 között születettek esetében fontos a kétszeres oltás, aki pedig ezt nem tudja igazolni, azt feltétlenül szükséges MMR oltásban részesíteni.

Noha ez a gyakorlatban nem történt meg, Oroszi Beatrix asszonyság szerint mindenki nyugodjon meg a picsába és ne zavarja őt a kávészünetében: Csongrád megyében nincs területi járvány veszély, kanyarós megbetegedéseket eddig csak Makóról és Szegedről jelentettek, úgyhogy Hódmezővásárhelyen igazán felesleges parázni.

Jelen helyzetben az elsődleges dolgunk a járvány helyben történő elfojtása, a kanyarós betegek környezetének védelme, tehát az azonnali, közvetlen veszélynek kitettek védelme, a területi járvány kialakulásának megelőzése. A következő lépés a fontossági sorrendben az önhöz hasonló helyzetben lévő egészségügyi dolgozók védelmének megerősítése.

A fenti elképesztő közlésre a rezidens orvos annyit tudott hozzátenni: kórházukban még csak fel sem térképezték az egy oltással rendelkező munkatársakat, és nem osztottak védőfelszereléseket sem, miközben az ÁNTSZ állásfoglalása ezt előírja.

Természetesen a betegeinket ellátjuk, a feladatok elől nem bújunk el, és bízunk abban, hogy mindezt egészségben tehetjük a jövőben is.

Nem mondom, hogy nem borult el az agyam ettől az elképesztő arroganciától, amit Oroszi Beatrix megengedett magának, mert de. Soha nem lehet elégszer hangsúlyozni: ilyen ország pedig biztosan nincs. Hát nem gyönyörű? Legalább két hete felütötte a fejét a kanyaró Magyarországon, és máris a nagyívű terveknél tartanak az illetékesek. Nem oltóanyagot és védőfelszerelést küldenek kérdés és gondolkodás nélkül, hanem levelezgetnek és közlik, hogy majd hivatalosan is tájékoztatnak arról, hogy pontosan mire is jutottak hatalmas nagy hozzáértésükben.

Itt van egy konkrét probléma: a munkáját végző orvos jelzi, hogy basszátok meg, gáz van, erre picsanéni Budapesten jobban tudja, és visszalevelez. Az ő elefántcsonttornyába nem jutott el a híre annak, hogy Hódmezővásárhelyen védőfelszereléssel nem rendelkező, beoltatlan orovosok gyógyítanak fertőző betegeket.

Milyen istentől megáldott tervekre van szükség, amik járvány esetén nem állnak rendelkezésre? Mi az, hogy miközben az orvosok maximális veszélynek kitéve dolgoznak, az ilyen fogalmam nincs mihez értő szakemberek sajtót tájékoztatnak és leveleznek? Aztán vajon mennyire rövid időn belül készülnek el azok a tervek? A járványveszély végére már kézhez kaphatjuk őket? Egyáltalán van még olyan intézmény, ami rendeltetésszerűen működik és azt csinálja, amiért a vezérigazgatók hadát fizetik, vagy már mindenütt az inkompetencia irányítja a szakadék felé az országot?

Mi a feladata ennek az Országos Epidemiológiai Központnak azon kívül, hogy Oroszi Beatrix onnan veszi fel a fizetését? Nem azért van ilyen nevű intézmény, hogy felkészült legyen bármilyen típusú járvány esetén? Hogy pofázás, elméleti prioritási sorrendek felállítása és közleményben ígérgetések helyett magától értetődő védettséget biztosítson azoknak, akik próbálják megállítani a kór terjedését? És persze most sem az van, hogy az intézmény igazgatója kiborul és az asztalra csap, hanem a rezidens orvos kér segítséget. Mi az, hogy ha picsanéninek a budapesti irodában lövése nincs arról, hogy mi folyik Csongrádban, akkor az nem prioritás? Meddig megy ez, hogy dilettáns senkik látnak el a legkisebb hozzáértés nélkül olyan feladatokat, amelyekhez maximális felelősségre van szükség? Emberi életekről van szó, mi folyik ebben a tetves országban?

Ebbe a kanyarónak nevezett betegségbe már belehaltak emberek a határ túloldalán, folyamatosan jöttek a hírek arról, hogy növekszik a potenciális fertőzöttek száma, de szerencsére az epidemiológiai központban nem aggódnak semmiért. És ameddig nem követel emberi életeket az inkompetencia, addig ez így is marad. Sőt, valószínűleg mindenképpen így marad.

Pedig már nagyítóval nem találni olyan társadalmi csoportot, akibe ne rúgott volna bele páros lábbal ez a semmihez nem értő országvezetés, nincs olyan csoport, akit egyáltalán még emberszámba vesznek. Ha a betegekre, idősekre, egészségügyi ellátásra szorulókra amúgy is magasról szarnak, minek költenének azokra, akik gyógyítanak, nemde? Hát, íme, akkor is végzik a munkájukat, ha közben veszélyben forog a saját egészségük. Akkor meg minek oltóanyag, minek védőfelszerelés? És igen, ezek az orvosok, rezidensek működtetik a rendszert, ezért nem dőlt össze.

A kormány és az állami intézmények meg köszönik szépen, jól vannak. Imitálják a munkát, kommunikálnak, terveket szőnek, kampányolnak, kampányolnak és megint kampányolnak. Az éles helyzetekben sajtót tájékoztatnak, közölnek, leveleznek, de alapvetően beleszarnak mindenbe. Megtehetik, mert még mindig vannak elhivatott emberek, akik nem adták fel és működtetik a kuplerájt. A hölgyeknek-uraknak pedig van idejük nem létező problémákat kitalálni, amiket aztán propagandává lehet alakítani a rivaldafényben. Ha a kanyarót történetesen a migránsok hozták volna be, már hősi halált haltak volna naponta nyolcvanháromszor a hódmezővásárhelyi kórházban és tömött sorokban védenék a magyar embereket. Jelen estben viszont egy rezidens orvos szava kit érdekel.

Hát nem tudom. Lehet, hogy nem ártott volna odaállni Sándor Mária mellé. Ha már a Magyar Orvosi Kamara elnöke is levélben fordul Orbánhoz, akkor azt hiszem nincs több kérdésem. És igen, lehet demagógozni annak, aki még mindig úgy érzi.

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.