Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Vicces csávó ez a Vajna Bandi, kár, hogy semmi kedvem röhögni a poénjain

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Pedig. Pedig a kormányzati stratégián izzadó futószalag azt találta ki, hogy Enyedi Ildikó és Deák Kristóf berlini, illetve Los Angeles-i sikerei után (a törzsfőnök ugyan csak az utóbbinak gratulált azon nyomban és osztozott maradéktalanul az Oscar-díjjal járó érzelmi állapot elviselhetetlenségének terhében) Vajna András filmes gurut, média- és kaszinótulajdonost, külföldön adózó becsületes magyar állampolgárt, a parókakészítés és az unokakorú feleségek eltartásának nagymesterét belökdösik a Kossuth rádióba, hogy veregesse meg a saját és a naccerű kormány vállát a magyar filmgyártás dicsőséges mivoltára való tekintettel. Bár a Mindenki című filmhez nem sok köze van, a Saul fiához meg a Testről és lélekről című filmhez valóban van köze neki.

Najó, hazudtam. Nem ment semmilyen Kossuth rádióba, hanem az ő filmalapos irodájába fáradt be a közpénzmédia illetékes mikrofonállványa 10 perc erejéig szóra bírni a mestert, minden kaszinók és Vajna Timeák urát, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztost. És Vajna Andrew Andrásnak belefért az idejébe és mesélt nekünk, suttyóknak, hogy mi is megértsük. Igen, azzal az idegesítő, amerikás magyar kiejtéssel ecsetelte a fantasztikus teljesítményeket. Összefoglalom, pedig szívesebben dalolnék valamit az MTI kottájából, hogy például virágba borult Alcsút és idén rendezik meg először a halak napját, mert eddig méltatlanul leszartuk a halakat.

Tehát Bandi bácsi arról mesél, hogy

  • a romokból építették fel a mai filmtámogatási rendszert. A megelőző években szakma lejáratta magát, mindenki azt hitte, mondta, hogy a filmesek lopnak, csalnak, pedig nem. A rossz szájíz miatt a bizalom elveszett, ezért nem kapták meg azt a támogatást, amit megérdemelnének, vagy ami kellene, hogy legyen. Olyan sok probléma volt a filmek körül, hogy muszáj volt ezt leállítani.
  • rendbe tették a magyarországi filmfinanszírozást, amely nagyon átlátható lett, pontosan tudják, a pénz mikor, hova, kinek megy, mindent elszámolnak, és erősen ellenőrzik, hogy a támogatás mind a vászonra jusson, ne más helyekre.
  • hiányoznak neki az új magyar történelmi filmek, de csak a beérkező anyagokból tud válogatni, ő nem tud megíratni egy jó forgatókönyvet, ha a téma nem tetszik az alkotónak. (…) próbálkoznak Hunyadi-, betyár- és más történelmi témájú filmekkel is, de az eddig készült forgatókönyvek nem voltak méltóak a megfilmesítésre. Nem akarnak elpazarolni egy Hunyadit, aki fantasztikus történelmi figura, és akiről méltó filmet kell csinálni.

Mindenkit, akit bővebben érdekel Vajna András mintegy 10 perces előadása, arra bíztatok, kattintson ide és hallgasson bele. Nekem viszont lenne néhány megjegyzésem arról a tudathasadásos állapotról, ami a magyar filmgyártás terén tapasztalható kétségtelen sikerek és Vajna András oligarcha személye és fenti böffentése között feszül.

Egyáltalán megvan ez mindenkinek, hogy Bandi a lopásról tart kiselőadást? Arról a lopásról, aminek konkrétan nem ő az elkövetője? Vajna András prodjuszer (amerikai magyarul: producer) Amerikában magasról leszarta a magyar filmgyártást, de aztán feláldozta magát és hazajött rendberakni azt. Vajna András szájában a lopás szó a lehető legnagyobb cinizmus, amit el lehet képzelni és a lelkes mikrofonállvány mégis úgy térdel a lábai előtt, mintha a két Oscar-díjat és az Arany Medvét ő tojta volna a világra az utolérhetetlen zsenijéből.

Teljes mértékben elismerem, hogy Vajnának van érzéke ahhoz, amit csinál, hogy tökéletesen ráérzett Nemes Jeles László meg Enyedi Ildikó filmjére is, sőt, arra a néhány filmre is, ami szintén nemzetközi elismerést hozott Magyarországnak. De most tényleg arról beszélnek a közpénzrádióban, hogy az ország egyik leggusztustalanabb közpénz-zabálója történetesen ért ahhoz, amit csinál és csókoljunk is kezet neki? Azért, mert nem a pártközpont utasításai, hanem saját szempontjai szerint menedzseli a rá bízott területet? Vagyis azt teszi, amit mindenkinek mindenhol máshol tennie kellene azért, hogy működjön ez a szaros ország?

Tisztázzunk egy dolgot: Vajna András 2011 januárja óta filmipari kormánybiztos, és szokták döngetni a mellüket az elvtársak azzal, hogy külön juttatást nem kap ezért és mekkora nagyvonalú áldott jóember ez. Hát a kurva életbe, ezerszer jobb lenne, ha Vajna felvenné a kormánybiztosi illetményét, akárcsak a naposcsibe néni, vagy a kerékpározásügyi, kisvasútügyi droidok és egyéb díszpéldányai a pofátlanságnak. Mert amennyibe Vajna András és csatolt részei kerülnek ennek az országnak, azért minden évben három Oscar díj is csak enyhe vigasz lenne.

Az a büdös nagy helyzet, hogy nagyon szarul viselem ennek a minden hájjal megkent offshore-lovagnak a szájából az átláthatóság szót, különös tekintettel arra, hogy éppen a minap sikerült a TV2 nevű szennycsatorna reklámbevételeit eltitkolnia. Mert csak. Amit nem mellesleg közpénzből vettünk neki, és aminek a fenntartását mi fizetjük, és amely hányadék szennycsatorna a mi pénzünkön hülyít és taszít bele a primitívség mocsarába.

Nehezen viselem az ilyen öntömjénező, becsületességi ódákat egy olyan nagypályás, dörzsölt aljas gazembernek a szájából, akire nem vonatkoznak azok a törvények, amelyek ennek az országnak egyébként minden egyszerű polgárára igen. Nem felejtettem el, hogy embereket tettek tönkre azért, hogy neki legyen kaszinóbirodalma, aminek a nyereségét talicskaszámra viszi ki az országból, hogy úri kénye és kedve szerint fizet adót, miközben a keményen dolgozó kisembert meg 2000 forintért seggbe k*rja a NAV.

Nekem egy ilyen luxusgazember, akinek a feleségét is mi tartjuk el, aki képes volt a Pappa Pia című – állítólag hatalmas sikerre számot tartó – filmnek juttatott 1 milliárd forint útjába közbeékelnie kedves neje cégét is (a szereplőválogatásért tök véletlenül pont Vajna Timike akkor frissen alapított cégének, a Universe Management-nek fizettek adófizetői pénzeket) ne magyarázzon arról, hogy minden elszámolás frankó, minden tiszta és becsületes.

Egy olyan ember, aki világéletében adóelkerülő volt, aki mindenféle szégyen és lelkiismereti problémák nélkül szívja a magyarok vérét, akinek a magánzsebeiben hasznosulnak és szaporodnak azok a pénzek, amiket kihúz a közösből, akinek naponta a sokszorosát fizetjük ki az egy havi szájbakúrt kormánybiztosi illetménynek, az ne ugasson arról, hogy ő mekkora nagy erkölcsi világítótorony.

Vajna András fantasztikus teljesítménye egy pofátlanul túlárazott olimpiával mérhető (indokolatlan, igazságtalan, vérlázító) terheket ró a magyarokra, és felháborítónak tartom, hogy a propaganda és az alákérdező csinovnyik gárda egy emberként próbál úgy tenni, mintha minden pénz, amit az ő és kedves felesége zsírosodására lop el a magyar állampolgároktól, az megtérül, mert lám, micsoda kiváló munkát végez a Nemzeti Filmalap élén. Hát az a minimum, baszki, hogy látszik valami eredmény is.

De ne akarja már senki lenyomni a torkunkon, hogy mindez rendben van. Hogy miközben egy átláthatatlan céghálón és vagyonmozgásokon keresztül szivattyúzza ki a pénzt az országból, mi megköszönjük neki az Oscar díjat és az Arany Medvét és eltűrjük, hogy az átláthatóságról és a lopás fölöttébb káros hatásairól moralizáljon. A kurva életbe, abba. adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.