Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Peti csatár! Rohad minden, minden szinten

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Olvasom az újságot, meg még az MTI-t is, mert ennyire hülye vagyok én. Azt látom, hogy éppenhogy-alighogy összecimboráltunk minden fronton a derék Egyesült Államok derék kormányával, és telefonon több ízben is a meleg szarig benyaltunk az újabban barátinak kinevezett USA-nak, a washingtoni politikai korrektség kitörése ellenére az amerikai külügyminisztérium Rex Tillerson nevű illetékes hiányában is nyilvánosságra hozta szokásos emberi jogi jelentését.

Ezt a fránya értelmetlen hülyeséget egyébként 41 éve minden évben közzéteszik. Ha nem tévedek, ennyi idő alatt szép számmal váltották egymást a demokrata és republikánus kormányzatok, úgyhogy az emberi jogok világszerte tapasztalható állapota pártállástól függetlenül többé és kevésbé fontos kérdést jelent(ett) Amerikában. Még akkor is, ha a demokrácia exportja nem bocsánatos bűn.

A jelentést négy évtizede nagy volumenű kutatás előzi meg: az Egyesült Államok nagykövetségeinek, konzulátusainak és misszióinak munkatársai, valamint a helyi civil szervezetek információi alapján állítják össze. Ergo ezt a jelentést – hadd idézzem pontatlanul a random kommentelőt a Donald Trumpba szerelmes, a seggét páros nyelvvel lefetyelő Fidesz-kormány rajongói bázisának háza tájáról – le kell szarni magasról, semmi jelentősége, hiszen ezt még Soros György patásördög balliberális álciviljei lapátolták össze a magyar kormánnyal igazságtalanul ellenséges amerikai diplomáciai testületek hazánkat megszállás és terror alatt tartó képviselői számára.

És valóban, a hír nem érte el a fényesnyelvű kitartottak ingerküszöbét, pedig az MTI ezúttal viszonylag tisztességesen megdolgozott a pénzéért: a Magyarországra vonatkozó kurva hosszú részt (akinek van egy fél napnyi ideje, IDE kattintva elmerülhet a több, mint húszezer szavas összegzésben) szépen kivonatolták annak ellenére is, hogy egyáltalán nem egy kirobbanó sikertörténetről van szó.

Akiknek mégis elérte az ingerküszöbét a

  • „a jogállamiság szisztematikus eróziója”;
  • a fékek és ellensúlyok rendszerének, a demokratikus intézményeknek és az átláthatóságnak a gyengülése;
  • „a független társadalmi hangok 2010 óta tartó megfélemlítése”;
  • a médiapiaci átrendeződéssel összefüggő kormánybarát médiavállalkozások terjeszkedése és a független hangok elhallgattatása;
  • az igazságszolgáltatásra nehezedő politikai nyomásgyakorlás;
  • a magyar gazdaságnak a „barátok iránti részrehajlásban és az államkapitalizmusban” testet öltő lezüllesztése;
  • a Magyar Nemzeti Bankból a bank hat alapítványába történt közpénzátutalás gigantikus korrupciót sejtető jellege;
  • a börtönviszonyok áldatlan állapota, a családon belüli, gyermekek és nők elleni erőszak, stb.,

az is boldogan elintézte annyival a sztorit, mint a kormánypárti trollok: kijött az Obama-kormányzat utolsó emberi jogi jelentése, pont senkit nem érdekel. Tiszta szerencse, hogy jövőre már ezzel sem lesz bajunk. Bár messzemenően egyetértek azzal, hogy a jelentést nyilvánvalóan az előző adminisztráció állította össze, van itt egy jelentéktelen részlet.

Az amerikai emberi jogi szervezetek hányást tettek Trump külügyminiszterének szemére, hogy miszerint a történet ismertetésénél nem volt jelen, ráadásul a világ 199 országának emberi jogi helyzetéről szóló átfogó és részletes jelentés bemutatása nem sajtóértekezleten, hanem videokonferencián történt egy név nélkül nyilatkozó külügyminisztériumi hivatalnok révén. Az AFP francia hírügynökség egyik újságírója meg is kérdezte, hogy a külügyminiszter – a négy évtizedes szokásoktól eltérően – esetleg azért nem volt jelen, mert nem vállalja a tavalyi esztendőről szóló jelentést, ám a külügyi tisztségviselő cáfolta a felvetést: a jelentés előszavát Rex Tillerson írta.

Azt szándékosan nem emeltem ki, hogy a jelentés az országon áthaladni akaró migránsok és menedékkérők kormányzati kezelését tartja a legfontosabb emberi jogi problémának Magyarországon, ugyanis legyünk őszinték: az a lassú, de halálos pusztítás, ami a magyar állampolgárok és a demokratikus államberendezkedés ellen irányul, nem a menekültválsággal egyidőben kezdődött és sokkal erőteljesebben sújtja az országot, mint az egyébként teljesen vállalhatatlanul geci kormányzati viszonyulás a menekültekhez.

Túl azon, hogy a világhír a szárnyára kapta a kopaszbarát népszavazási Erdösiné mamát és az érdemei elismeréseképpen kormányzatilag meglovagkeresztesített Bayer Hivatalosanisgyűlölködő Zsoltot is (mindössze kilencszer nevezik nevén a jelentésben), tisztában vagyok azzal, hogy – ahogy eddig – úgy most sincs és nem is lesz semmilyen hatással ez a jelentés semmire. Sőt. Azt is pontosan tudom, hogy simán benne van a pakliban az is, hogy ettől arrafalé már egyáltalán semmilyen jelentés nem készül, amiből a világ számára összeszedetten kiderülne, hogy milyen fantasztikusan jó hely ez az ország a civilizált Európa közepén. Hülye vagyok én? Hát ha azokat sem érdekli, azok is tagadják, akik benne élnek, akkor nem tökmindegy mit gondol a világ?

Márpedig ez itt a kulcskérdés: hogy a drágajó magyar polgárok tömegének szignifikáns része azt sem tudja, enni, vagy inni kell az emberi jogokat, a demokráciát. A mimagyarok el nem hanyagolható részének egyáltalán nem tűnik fel, hogy amikor a sokak jogai egyre kisebb területre szorulnak vissza, mert a kevesek előjogai ezzel arányosan növekednek, abból hosszú távon semmi jó nem származik. Márpedig az életet lecsókolbászban, kenyérben, sörben, rezsicsökkentésben és Bözsi-utalványokban mérő kisember számára – akit évek óta azzal etetnek, hogy a biztonság felülírhatja a szabadságot és az egzisztenciális boldogulást, mert azt mondta az Orbán-Lázár-Pintér-Rogán&Co. nevű bűnszervezet – a saját jogairól szóló amerikai jelentést ugyanúgy telibeszarja, mint azt, hogy fillérenként lopják a jövőjét.

Legalább ekkora baj, hogy a politikai inkorrektség útját járó, dilettáns, de legalább az emberek legmocskosabb ösztöneit meglovagoló, vérpopulista Trump-kormány alig két hónapos ámokfutását elnézve, még az is elképzelhető, hogy a jövő évi jelentésben a korrupció burjánzása, a nem kormánypárti sajtó kivégzése, az emberi szabadságjogok széleskörű kiröhögése pozitív előjellel szerepel majd a Magyarországról szóló alfejezetben.

Most viszont elégedjünk meg annyival, hogy a kölcsönös seggnyalás ellenére mégiscsak nyilvánosságra hozták a jelentést azokkal a megállapításokkal, amelyekkel. Ezt a jelentést mégiscsak a Trump-kormány látta el kézjegyével és állítólag a külügyminiszter úr írt előszót a műhöz, még akkor is, ha valószínűleg fingja nem volt arról, hogy mit ír (alá). Orbán, Szijjártó és a komplett magyar kormány maximális behódolása ellenére is kiadták az anyagot. Pedig – miként számos Obama által hozott törvényt zsigerből visszavontak – ezt is módosíthatták volna, mert természetesen nettó hazugságok vannak benne leírva Trump kolléga illiberális barátairól. De nem, ez nem történt meg, ezért tényszerűen kijelenthető, hogy még az emberi jogokra magasról szaró Trump-adminisztráció is lesújtó jelentést adott ki Magyarországról. Tökmindegy, hogy ki állította össze, annak ebben az összefüggésben semmi jelentősége.

Nem vigasz, egy frászt vigasz, csak szeretnék hallani egy hiteles toporzékolást és felháborodást. Az a maszatolás ugyanis, amit Szijjártóék kiadtak – a migrációs kérdésre és 3,3 millió ember egy irányba mutató akaratára kihegyezve a dolgot -, amiben természetesen egyetértenek Donald Trump elnökkel, de nem értenek egyet „az amerikai külügyminisztérium régi demokrata érzelmű apparátusával”, és amelyben elengedik a fülük mellett a legsúlyosabb állításokat, olyan mélysége és legalja mindennek, hogy még a szokásos kocsmadiplomáciát is alulról súrolja.

A kozmetikázott, sikertörténetet sejtető gazdasági mutatók és a migrációba való nevetséges kapaszkodás sajnos nem változtat a fenti tényálláson, Peti csatár! Rohad minden, minden szinten. Jegyezzük meg jól, mert a következő egy évben ennél csak rosszabb lesz.

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.