Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Elkezd róluk szólni az életük és az ő életükről kezd szólni a politika

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az évek – vagy inkább évtizedek – óta tartó pocsékságok után mintha felcsillant volna egy aprócska fény az alagút végén. És nem, kivételesen nem a füstölő metró döcög szembe. A nagy csinnadrattával debütáló Momentum Mozgalom talált valamit, ami eddig is ott volt, bárki meglelhette volna, de senki nem találta elég értékesnek ahhoz, hogy lehajoljon érte.

A sikeres olimpiai népszavazást követően, amikor meghátrálásra kényszerítették a kormányt, ráadásul a kommunikációt is sikerült olyan mértékben összezavarni – sajnos Finkelstein úr most nem tud aktívan részt venni a stratégia kialakításában, az Ibizai Rém pedig hírvivőnek jó lehet, de az ösztönös zsenialitása hagy kívánnivalókat – megcsinálta azt, amit sem a kormánypárt, sem az ellenzék nem. Szóba állt a választókkal.

Úgy értem, hogy nem egy termékbemutató minden jellemzőjét magán viselő vidékjáró performansz keretében szóltak ők a néphez, hanem arcból-arcba, ahogy az normáliséknál lenni szokott. Beszélgettek, nem lebeszéltek hozzájuk. És megtörtént a csoda. Kiderült, hogy nincs is ellenség és hazaárulók hada, hanem megoldandó problémák vannak.

Bár előre megszervezte a kormánypárt valamelyik beosztott samesze a Momentum leordítását Győrben (is), a fiatalok jól vették az akadályt, mindenki kiordíthatta magát kedvére, aztán közös asztalhoz invitálták a helyi honvédőket, hogy akkor beszéljék meg, kinek hol fáj. És kiderült, hogy a mindennel nagyon elégedett fideszeseknek is vannak problémáik, de ami a fontosabb, vannak kérdéseik is.

Csak úgy – mintegy széljegyzetként – néhány cím a propagandamédia bugyraiból.

Origo: Sorozatos botrányok a Momentum országjárása körül

hirado.hu: Sorozatos botrányok kísérik a Momentum országjárását

888.hu: a hirado.hu-val azonos címmel jelent meg a cikk

PestiSrácok: Botrányok sorozata kíséri a Momentum országjárását

Nem is baj ez, mindenki dolgozik a fizetésért. Vagy legalábbis átveszi a másiktól a kötelezően lehozandót. Egészségükre.

A valóságban azonban az történt – és én szívből remélem, hogy nem egyszeri esetről van szó, hanem valaminek a kezdetéről – hogy a Momentum győri fórumára kivezényelt véderők képesek voltak egy asztalhoz ülni a Momentum szimpatizánsaival és a magyar politika minden szintjén szokatlan módon elkezdtek beszélgetni egymással. A kormányt tökön-babon át támogató média sajnálatos módon erről nem értesült, ezért valamennyi alegységnek sikerült hülyét csinálnia magából. Ahhoz hasonló módon, mint amikor a Jobbik rendezvényének megkezdése előtt világgá kürtölték, hogy mekkora világbotrány volt. Az előre legyártott cikket egy figyelmetlen alkalmazott idő előtt feltöltötte a világhálóra, mert talán menni kellett a gyerekért az oviba, vagy egyéb okból sietett valahová. Így aztán több dolog is bizonyossá vált. Egyrészt az, hogy maga a kormánypárt szervezi ezeket az akciókat – a jobbikos rendezvényen meg is jelent néhány ember, akik botrányt óhajtottak csinálni, de sikerült leszerelni az indulatokat, így nem lett botrány -, hiszen honnan is tudhatták volna előre, hogy cirkusz készülődik? Másrészt az is kiderült, hogy erről a baráti sajtót előre tájékoztatják, illetve kiadják a feladatot, miről kell írni, amit aztán a többiek szépen átvesznek. Kínos.

A Momentum fórumán történtekről ugyan nem írtak idő előtt, egyszerűen csak figyelmen kívül hagyták a valóságot. Azonban a valóság ettől mit sem zavartatja magát. És a valóság az, hogy ennél veszélyesebb dolog nem létezik a jelenlegi kormánypártra nézve, mint az, hogy a fanatizált híveket ráveszi valaki az önálló gondolkodásra. A betanult szlogenek és átkok kicsorbulnak, amint emberek csoportja elkezd beszélgetni arról, hogy mi nem jó, min kellene változtatni.

Ugyanis néhány nagyon súlyos esetet leszámítva ezek az emberek is látják, a maguk bőrén érzik a bajokat. Abban a pillanatban, hogy nem az egyik pártot kell védeni a másikkal szemben, hanem a saját valóságuk kerül középpontba, változnak a dolgok. Elkezd róluk szólni az életük és az ő életükről kezd szólni a politika. Szokatlan élmény.

Ez az, ami ellen a Fidesz nem igazán rendelkezik fegyverrel, mert nem őket akarja leváltani a józan ész, hanem a rossz dolgokat jobbá tenni. Ha sikerülne rávenni a választópolgárokat, hogy egy közös alapelvárás legyen attól függetlenül, hogy ki van éppen kormányon, akkor lényegében valóban mindegy lenne, ki van éppen kormányon. Mert a szavazók éppen úgy a kezére csapnának a lopós jobboldalnak, mint a lopós baloldalnak. Akkor persze, ha tisztában vannak a saját jogaikkal, a saját erejükkel és vannak elvárásaik egy kormánnyal szemben.

Ilyesmivel az elmúlt évtizedekben nem igazán találkozhatott egyik kormány sem, a Fidesz pedig célzottan azon dolgozik hosszú ideje, hogy ez elő se fordulhasson, fel se merülhessen a választói fejében. Persze korai lenne néhány, ordítási szándékkal a Momentumra küldött, majd egyfajta párbeszédre rábírt emberből messzemenő következtetéseket levonni, de a nagy dolgok apró dolgokból állnak. Ezért én örülök a kicsi változásnak is – hiszen magam és kollégáim is azért tépjük a szánkat folyamatosan, hogy akár csak egy ember is átgondolja azt, amit eddig észre sem vett -, mert az irány jó.

Itt az Index, itt pedig a 444.hu beszámolója a történtekről. Igazán szívmelengető ezen a tavaszinak látszó napon.adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.