Elkezd róluk szólni az életük és az ő életükről kezd szólni a politika

Fotó: Lázár Gergő Fotó: Lázár Gergő

Az évek – vagy inkább évtizedek – óta tartó pocsékságok után mintha felcsillant volna egy aprócska fény az alagút végén. És nem, kivételesen nem a füstölő metró döcög szembe. A nagy csinnadrattával debütáló Momentum Mozgalom talált valamit, ami eddig is ott volt, bárki meglelhette volna, de senki nem találta elég értékesnek ahhoz, hogy lehajoljon érte.

A sikeres olimpiai népszavazást követően, amikor meghátrálásra kényszerítették a kormányt, ráadásul a kommunikációt is sikerült olyan mértékben összezavarni – sajnos Finkelstein úr most nem tud aktívan részt venni a stratégia kialakításában, az Ibizai Rém pedig hírvivőnek jó lehet, de az ösztönös zsenialitása hagy kívánnivalókat – megcsinálta azt, amit sem a kormánypárt, sem az ellenzék nem. Szóba állt a választókkal.

Úgy értem, hogy nem egy termékbemutató minden jellemzőjét magán viselő vidékjáró performansz keretében szóltak ők a néphez, hanem arcból-arcba, ahogy az normáliséknál lenni szokott. Beszélgettek, nem lebeszéltek hozzájuk. És megtörtént a csoda. Kiderült, hogy nincs is ellenség és hazaárulók hada, hanem megoldandó problémák vannak.

Bár előre megszervezte a kormánypárt valamelyik beosztott samesze a Momentum leordítását Győrben (is), a fiatalok jól vették az akadályt, mindenki kiordíthatta magát kedvére, aztán közös asztalhoz invitálták a helyi honvédőket, hogy akkor beszéljék meg, kinek hol fáj. És kiderült, hogy a mindennel nagyon elégedett fideszeseknek is vannak problémáik, de ami a fontosabb, vannak kérdéseik is.

Csak úgy – mintegy széljegyzetként – néhány cím a propagandamédia bugyraiból.

Origo: Sorozatos botrányok a Momentum országjárása körül

hirado.hu: Sorozatos botrányok kísérik a Momentum országjárását

888.hu: a hirado.hu-val azonos címmel jelent meg a cikk

PestiSrácok: Botrányok sorozata kíséri a Momentum országjárását

Nem is baj ez, mindenki dolgozik a fizetésért. Vagy legalábbis átveszi a másiktól a kötelezően lehozandót. Egészségükre.

A valóságban azonban az történt – és én szívből remélem, hogy nem egyszeri esetről van szó, hanem valaminek a kezdetéről – hogy a Momentum győri fórumára kivezényelt véderők képesek voltak egy asztalhoz ülni a Momentum szimpatizánsaival és a magyar politika minden szintjén szokatlan módon elkezdtek beszélgetni egymással. A kormányt tökön-babon át támogató média sajnálatos módon erről nem értesült, ezért valamennyi alegységnek sikerült hülyét csinálnia magából. Ahhoz hasonló módon, mint amikor a Jobbik rendezvényének megkezdése előtt világgá kürtölték, hogy mekkora világbotrány volt. Az előre legyártott cikket egy figyelmetlen alkalmazott idő előtt feltöltötte a világhálóra, mert talán menni kellett a gyerekért az oviba, vagy egyéb okból sietett valahová. Így aztán több dolog is bizonyossá vált. Egyrészt az, hogy maga a kormánypárt szervezi ezeket az akciókat – a jobbikos rendezvényen meg is jelent néhány ember, akik botrányt óhajtottak csinálni, de sikerült leszerelni az indulatokat, így nem lett botrány -, hiszen honnan is tudhatták volna előre, hogy cirkusz készülődik? Másrészt az is kiderült, hogy erről a baráti sajtót előre tájékoztatják, illetve kiadják a feladatot, miről kell írni, amit aztán a többiek szépen átvesznek. Kínos.

A Momentum fórumán történtekről ugyan nem írtak idő előtt, egyszerűen csak figyelmen kívül hagyták a valóságot. Azonban a valóság ettől mit sem zavartatja magát. És a valóság az, hogy ennél veszélyesebb dolog nem létezik a jelenlegi kormánypártra nézve, mint az, hogy a fanatizált híveket ráveszi valaki az önálló gondolkodásra. A betanult szlogenek és átkok kicsorbulnak, amint emberek csoportja elkezd beszélgetni arról, hogy mi nem jó, min kellene változtatni.

Ugyanis néhány nagyon súlyos esetet leszámítva ezek az emberek is látják, a maguk bőrén érzik a bajokat. Abban a pillanatban, hogy nem az egyik pártot kell védeni a másikkal szemben, hanem a saját valóságuk kerül középpontba, változnak a dolgok. Elkezd róluk szólni az életük és az ő életükről kezd szólni a politika. Szokatlan élmény.

Ez az, ami ellen a Fidesz nem igazán rendelkezik fegyverrel, mert nem őket akarja leváltani a józan ész, hanem a rossz dolgokat jobbá tenni. Ha sikerülne rávenni a választópolgárokat, hogy egy közös alapelvárás legyen attól függetlenül, hogy ki van éppen kormányon, akkor lényegében valóban mindegy lenne, ki van éppen kormányon. Mert a szavazók éppen úgy a kezére csapnának a lopós jobboldalnak, mint a lopós baloldalnak. Akkor persze, ha tisztában vannak a saját jogaikkal, a saját erejükkel és vannak elvárásaik egy kormánnyal szemben.

Ilyesmivel az elmúlt évtizedekben nem igazán találkozhatott egyik kormány sem, a Fidesz pedig célzottan azon dolgozik hosszú ideje, hogy ez elő se fordulhasson, fel se merülhessen a választói fejében. Persze korai lenne néhány, ordítási szándékkal a Momentumra küldött, majd egyfajta párbeszédre rábírt emberből messzemenő következtetéseket levonni, de a nagy dolgok apró dolgokból állnak. Ezért én örülök a kicsi változásnak is – hiszen magam és kollégáim is azért tépjük a szánkat folyamatosan, hogy akár csak egy ember is átgondolja azt, amit eddig észre sem vett -, mert az irány jó.

Itt az Index, itt pedig a 444.hu beszámolója a történtekről. Igazán szívmelengető ezen a tavaszinak látszó napon.adomany-1