Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


Orbán Viktor szabadidejében nyírná a gyepet a felcsúti libalegelőből focipályává alakított grundon

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Újabb sikertörténet. Az Origó hosszasan lelkendezik, amiért nagyon bejött a diákhitel. Viszik, mint a cukrot. Az Orbán-kormány találta fel 2001-ben, azóta 378 ezer fiatal vette igénybe. Ebből 210 ezer olyan hiteles, aki jelenleg egyetemere, főiskolára jár. Hát mit lehet erre mondani? Azon kívül, hogy aztakurvaszarokbele? Tényleg, mennyire jó dolog már, hogy ártunk és ormányunk ennyire rohadtul jófej!

Figyelj, keményen hülyének nézett egészen kicsi kisember! 2016-ban a felsőoktatásban összesen 295 316 diák tanult. És ugyanekkor 210 ezer diák igénybe vette a diákhitelt. Mit jelent ez, aranybogár? Azt, hogy a szülők rohadtul elsöprő hányada nem képes finanszírozni a gyereke tanulmányait. Mert nem keres annyit. És kurvára nem lehet ezen csodálkozni, amikor – köszi, Vitya! – a három igenes népszavazással lényegében kormánypuccsot végrehajtó Fideszes bűnbanda először utcára vitte az embereket azzal, hogy nehogy már havi párezer forint tandíj legyen. És nem lett havi párezer, mert szemeszterenként 250 ezer és 1,5 millió közötti tandíj lett. Csóri istenbarma, ezért nem ment utcára. Mert ezt nem tandíjnak hívják. Elég is ennyi a nagy nemzeti boldogsághoz.

És sikertörténet lett, sőt! Csókdossuk szépen a vezér lába nyomát, amiért lehetővé tette, hogy úgy induljon az életbe egy fiatal, hogy már eleve sokmilliós adósság nyomja a vállát. Éljenhurrá! Viszik, mint a cukrot, lelkendezik a kormányszócsővé züllött weboldal. Ja, viszik. Pont, mint az útdíj matricát, az is mekkora kurvanagy sikertörténet volt. El is dicsekedtek vele rendesen. Hogy szeretik az  emberek, mert veszik. Azért veszik, te szellemi mélyszántás, mert nincs választásuk. Mert kénytelenek venni. Mert a mi adónkból felépített utakon csak úgy tudunk közlekedni, ha váltságdíjat fizetünk a maffiának.

A diákhitel csak egy kicsit gecibb dolog. Ugyanis a diákhitel ellenére is az van, hogy hiába okos és szorgalmas egy fiatal, ha a család nem tud beszállni a taníttatásába és nem tudja legalább részben támogatni az egyetemi évek alatt (öt kibaszottul hosszú évről beszélünk), akkor a diákhitellel együtt is kitörölheti a seggét a tudásával és a szorgalmával. Mert a hitelből fizeti a nemtandíjat, ha mindkét hitelt felveszi (ezt az önköltséges diákok tudják megtenni), akkor is éhendöglik és a híd alatt kell laknia.

Márpedig állami finanszírozású helyekre az fog tudni bejutni, akinek a szülei meg tudják fizetni a magántanárt, a különórákat, a nyelvoktatást, plusz olyan elit középiskolába jár a gyerek, ahol eleve magasabb az oktatási színvonal. Ezek az elit gimik pedig nem Ludányhalásziban vannak. Ha az okos és szorgalmas gyerek meg éppen Ludányhalásziba bírt születni, akkor vagy tudják a szülők finanszírozni – már a középiskola alatt is – a budapesti albérletet és/vagy útiköltséget, megélhetést és pluszban a szükséges különórákat, vagy nem. Ha vagy nem, mert mondjuk apu minimálbéres, anyu meg közmunkás, akkor a gyereknek reszeltek. Már 6 éves korában. És egy életre.

Marhára jól hangzik ugyan, hogy léteznek államilag finanszírozott helyek és akkor mit sír a szánk, de az államilag finanszírozott helyre is csak az tud bejutni, aki okos, szorgalmas ÉS a szülők képesek támogatni anyagilag. Önköltségesre meg elég, ha van pénze a szülőknek.

Tehát mostanra eljutottunk oda, hogy vagy eleve jó anyagi helyzetben lévő gyerek juthat be a felsőoktatásba, vagy belerokkan a család, mire megszerzi a diplomát és még ezzel párhuzamosan a fiatal is eladósodik évtizedekre, vagy egyáltalán nem tud továbbtanulni.

És igen, más országokban is van tandíj, de ilyen geci magas kevés helyen van. És máshol is van diákhitel, de abból meg is lehet élni a tandíj kifizetése mellett. És igen, a más országokban meglévő tandíjat a szülők képesek kigazdálkodni, a magyar átlagkeresetből ez megoldhatatlan feladat. És igen, sok fiatalnak dolgoznia kell az egyetem mellett és meg is teszik, de mindezek ellenére szar a rendszer. Igazságtalan és embertelen is. Az pedig mindennek a teteje, vagy inkább legalja, hogy ezt megpróbálja a propaganda sikersztoriként eladni a keményen idiótának nézett kisembernek.

Semmi gond, egyre kevesebben jutnak diplomához, lassan a csókosok kiváltsága lesz a továbbtanulás. Megtörténik az elitcsere, akkor meg már oly mindegy lesz Ludányhalásziban az okos és tehetséges gyereknek, mert vagy a gimnáziumig sem fog eljutni és nem is nagyon fogja érteni, hogyan működik körülötte a világ, vagy elhúz ebből az országból és akkor leszarja, hogyan működik az Orbán-rezsim. Mi addig is örüljünk nagyon a diákhitel szárnyalásának, mert ez sem jöhetett volna létre, ha annak idején azok a kollégista srácok nem tanulhattak volna tovább a mindenki pénzéből. Akkor most Orbán Viktor talán egy gyárban dolgozna, szabadidejében pedig nyírná a gyepet a felcsúti libalegelőből focipályává alakított grundon. Ő nem, de mi jobban jártunk volna, az hétszentség.adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.