Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ahol egy Kocsis Máté gyáva és hazug nyálverése felülírja 266 ezer ember akaratát

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Végighallgattam (e sorok írása közben zajlott az egész országhoz méltatlan, vitának alig nevezhető verbális öldöklés) a fővárosi közgyűlésben (majd legközelebb nagybetűvel írom) elhangzó könnyfakasztó beszédeket a kormánypárt képviselőinek szájából (Borkai Zsolt, MOB-elnök és Fürjes Balázs kormánybiztos egészen hihetetlenül nyálasan elképesztőt alakított).

Meghallgattam az ellenzéki pártok képviselőinek riposztjait is, az egymás mellett elbeszélő, parttalan nyelvcsapkodásokat, ám a Kocsis Máté nevezetű, köztudottan nem buzeráns józsefvárosi polgármester alakítása mindenképpen megérne pár kiemelt szót.

Mindenekelőtt szeretném világossá tenni, jól jegyezzük meg: miután 266151 aláírás gyűlt össze az olimpiával kapcsolatos népszavazás kiírása érdekében (nem az olimpia ellen, a népszavazás mellett!) a fideszes többségű, Tarlós Pista által elnökölt grémium elutasította az ellenzék ama javaslatát, hogy vegyék napirendre az olimpiai pályázatról szóló népszavazás kiírását. Vagyis az egyedüli logikus lépést rúgták szájba azt követően, hogy biztosra vehető, Budapest kellő számú polgára szeretne erről az ügyről érdemben dönteni. Hogy országosan is hasonló a helyzet, arról a legfrissebb közvéleménykutatási adatok több, mint beszédesek.

Azt talán felesleges ecsetelnem, hogy a nagy fideszes egyetértés a nemzeti ügy szertefoszlásáról és emiatt az ellenzék főbűnössé nyilvánításáról szólt anélkül, hogy akár egyetlen szó esett volna arról, hogy tulajdonképpen mégiscsak nemzet is kellene a nemzeti ügy mögé még akkor is, ha én személyesen viszonylagos óvatossággal nevezném ezt a népet nemzetnek.

Tehát a Fidesz (az elmúlt napok elkeseredett időhúzásából szárba szökkent összevissza beszélés mellett) magasról tesz a népakaratra, ehelyett a Kocsis Máténak nevezett szolga politikai nyilatkozatának megvitatását tűzte napirendre. Kocsis Máté nyálverése ugyanis felülírja 266 ezer ember akaratát, más magyarázatot nem találok erre. Az, hogy milyen penetráns, személyeskedő, a vele szemben ülő MSZP-s képviselőtársa (Horváth Csaba) elleni kirohanásra futotta a megszólalásából, az csak annyiban érdekes, hogy szervesen kapcsolódik nevezett vergődéshez.

Amely elkeseredés arra vitte rá Kocsist, hogy a saját maga által jegyzett három pontos előterjesztéssel próbálja a Fideszt felmenteni a felelősség alól. A lényeg:

  • a 2024-es budapesti nyári olimpia és paralimpiai játékok pályázata mögött ez idáig fennállt nemzeti egység és konszenzus felbomlott;
  • ezért a helyzetért a felelősség mindazokat a pártokat és politikusokat terheli, akik a korábbi években támogatták a budapesti olimpia rendezését, de most alkalmi politikai haszonszerzés reményében korábbi véleményükkel szembefordultak;
  • a polgármestert folytasson tárgyalásokat a MOB-bal és a kormánnyal annak tisztázása érdekében, hogy a megszűnt nemzeti egységre tekintettel van-e értelme a pályázatot fenntartani.

Az időhúzás, taktikázás, hazudozás és a péniszerdőben tátott szájjal szaladgálás mellett nyilvánvalóan látszik, hogy – miután Tarlós bejelentette, hogy végleges álláspontját az Orbánnal való ma esti egyeztetés után alakítja ki – ezt a forgatókönyvet találták ki arra, hogy ne kelljen népszavazást kiírniuk. Ez a határozat fogja legitimálni azt a gyáva döntést, amit egyébként már most is borítékolni lehet.

Kocsis Máté tehát a nap trágyaelhárítója (aki Tarlóshoz hasonlóan kiemelte, hogy nem, dehogy a Momentummal van itt a baj, hanem a köcsög ellenzékkel)  jegyzi tehát a kétharmados hatalom gyáva megfutamodását bizonyító dokumentumot. Mert azt hiszik továbbra is töretlenül, hogy ha valamiről nem beszélnek, akkor az nincs.

Az én olvasatomban a legfontosabb kérdés az, hogy a jelenlegi közhangulat ismeretében a népszavazás kiírása, mint az egyedüli demokratikus és logikus következmény (igen, a visszavonás is bizonyos értelemben az lenne, mégha módfelett hasznos beismerő vallomás is), bukta lenne a Fidesz számára. Ha ők lennének azok, akik a fővárosi közgyűlésben leszavazzák a népszavazás kiírását (ahhoz kellett volna egyáltalán napirendre tűzni), nyilván a felelősséget is nekik kellene vállalniuk. Márpedig a cél az, hogy mivel a természetesen semmiért nem hibás Momentumra nem lehet, az ellenzékre kell kenni a fekáliát.

Nyomatékosan fel szeretném hívni a figyelmet ennek a közjátéknak a legfontosabb tanulságára, ami a Kocsistól Tarlósig terjedő tengely legfőbb sajátossága (a háttérben Habony Finkelstein kottájából vezényel), és előbb-utóbb mindig kiderül: a Fidesz egysejtű, gondolkodásra alkalmatlan, önálló akarattal nem rendelkező bábokként tekint a polgárokra. Egyetlen felszólaló fideszes kerületi polgármester nem vette a szájára a 266 ezres számot, egyetlen pillanatra nem volt szó ezeknek az embereknek a kinyilvánított akaratáról: arról, hogy szavazni akarnak az olimpiáról. Ugyanúg, ahogy joguk lett volna szavazni a vasárnapi zárva tartásról és megannyi kérdésről, amivel kapcsolatban nem kérdezték meg őket.

Valami extrém módon gyomorforgató ez a nemzeti egységezés, és nagyon jó lenne folyamatosan belenyomni ezeknek az önértékelési zavarokkal küzdő, önkritikára képtelen politikusoknak az orcájába azt a tényt, hogy amit egymás között eldöntöttek és lemutyiztak a holdudvar szintjén, az eddig sem volt, ezután sem lesz nemzeti egység. Egy megnyugtató részvétellel zajló, érvényes népszavazás által szavatolt megerősítés nélkül ez olcsó, szánalmas, hülye duma. Az, hogy Horváth Csaba mikor mit mondott, hogy az MSZP mikor miként vélekedett az olimpiáról, ebben a pillanatban ezredrangú kérdés, mert ennek a zűrzavarnak a hátterében nem az MSZP, hanem 266 ezer ember és a Momentum Mozgalom áll. Ha a nem létező nemzeti egység megbomlott, akkor az emiatt van, és senki másra nem lehet ráfogni.

Az a Fidesz, amelyik hetedik éve mindent a hazára, a nemzetre, az egységre, és a korlátlan felhatalmazásra hivatkozva nyom át a falon, most azt állítja, hogy néhány ellenzéki párt képes volt megtörni ezt az egységet. Kocsis Máté tulajdonképpen azt állítja ebben a végtelenül szánalmasra összeizzadt előterjesztésben, hogy az ellenzék hívó szavára több mint negyedmillió ember esőben, hóban, sárban, fagyban, szippantós autókon, rendőrsorfalakon, megfélemlítési kísérleteken és elborult elméjű agresszív honpolgárokon túlverekedve magát élt alkotmányos jogával és írta alá a népszavazási íveket csak azért, hogy a nemzeti egységet megbontsa.

Nevetséges, kiszámítható és cinikus viselkedés. Nem csak az, hogy egy politikai közhelyekkel és csúsztatásokkal teletűzdelt fecni felkerülhet a napirendre, 266 ezer ember akarata viszont nem, hanem ez a talpig férfiatlan, csúszómászó kocsiskodás. Időhúzás, félrebeszélés, kivárás, megúszás: Fidesz a neved. Egy nincs közöttük, aki el merné vinni a balhét. Várják, hogy a begyógyszerezett szellemi és erkölcsi toprongy kitalálja, mi legyen. Addig is és éppen ezért 266 ezer ember akarata nem népakarat, Kocsis Máté bomlott elméje viszont szóra érdemes napirendi pont.

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.