Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ehhez az ostobasághoz képest még Kósa is egy szellemi atomreaktornak tűnik

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Miután jól kialudta magát a főnök valóban fárasztó, évértékelőnek csúfolt igehirdetésén, Kósa Laller becsörtetett a Kossuth rádióba és a maga rendjén szónokolt egy vadat. Csodálatos agyának menését ma sugározta a közpénzeket elnyelő, közszolgálatinak változatlanul nem nevezhető csatorna. Leginkább a hangos sikerekről áradozott ő a tőle megszokott bölcsesség hangján, sőt arra is jutott idő, hogy minden kupakok legkiválóbb szakértője az ellenzék pszichológiai mélyelemzését is elvégezze 18 másodpercben. Ez így hangzott:

Az ellenzék hozzájárulása Magyarország sikereihez a füttyszó és a kiabálás.

Mivel én távolról sem vagyok annyira intelligens és tisztán látó, mint Kósa, hogy egyetlen mondatban össze tudnám foglalni az ellenzék természetrajzát, úgy gondolom, disztingváljunk Juhász Péter majdnem egyszemélyes, kitartóan fütyülő ellenzék és az egyebek között.

Beszéljünk ma egy magát ellenzékinek nevező (az én olvasatomban leginkább álellenzéki), a Schiffer András nevű sztárügyvéd és erkölcsi alapvetés súlyos örökségét hurcoló pártról, amely tegnap értékelte ugyanazt az évet, amit Orbán egy nappal korábban. Az egyébként teljesen érdektelen esemény nagyjából semennyire nem érte el a média ingerküszöbét, de erről természetesen nem a párt tehet. Ja, de.

Az LMP két társelnöke – Hadházy Ákos és Szél Bernadett – egyetértett abban, hogy Magyarországra rátelepedett a régi, lejáratódott politikai elit, de pártjuk a választóvonal, amely a jövő kormánya lehet, amellyel az országnak esélye van cselekedni. Az történt Szél szerint, hogy a rendszerváltás jogfosztást hozott az embereknek, a választók emiatt elfordultak az öncélúvá vált politikától. Az LMP célja ezért az, hogy minél több embert hívjon vissza oda.

Magyarországnak ma idealistákra van szüksége, olyanokra, akik nem fogadják el, hogy a dolgokat nem lehet megváltoztatni.

Alig telt egy kis idő, olyan két és fél óra, vagy három, és az LMP – miközben az egyik képviselőjüket éppen egy agresszív polgár fejelte le az – az alábbi közleménnyel adott a szombat délután és az idealizmus pofájára:

lmp

Nem rejtem véka alá, nehéz is lenne, hogy Schiffer András keserves örökségének gondolatára egyébként is egy egész hideg borsóleves szokott futkározni a hátamon, kivételesen most sem tévedtem nagyot.

Tehát Schiffer kolléga 2013 júliusában még feltételes módban kért menedékjogot ugyanennek a Snowden nevű embernek (már akkor sem volt nagyobb nyomorúságunk), tegnap az LMP már követelte ugyanezt. Én pontosan tudom, hogy az LMP még véletlenül sem tartozik az ellenzék fütyörésző és kiabáló részéhez, de mi a franc ez a menedékjogos agyhalál? Tegnap túl sok volt a pia meg a fű, vagy éppen ellenkezőleg, az absztinencia mellékhatásai ezek? Mit tolnak ezek az emberek a zöld pártban, ami a remény színe?

B@sszátok meg, azt értem, hogy a lejáratódott, szemkilövető és ki tudja még milyen baloldalt egy lapon emlegetitek és nagyon gyakran összemossátok a Fidesszel. Na jó, nem értem. Azt se értem, hogy ha egyszer Schiffer állítólag visszavonult (az alkotmánybírók megválasztása ürügyén a parlamentben ugatta le éppen Varju László fejét), akkor miért ordibál a kispadról még hangosabban, mint azelőtt, amikor még az elvileg ugyanabba az irányba focizóknak a bokáját rugdosta. Azt viszont végképp nem értem, hogy ha egyszer az LMP szerint állítólag a történelem legnagyobb szinten szervezett kormányzati lopássorozata zajlik (nekem kétségem nincs efelől egyébiránt), akkor mi a büdös istennyila közünk van nekünk Edward Snowden-hez?

Hány ember tudja ma Magyarországon, hogy ki az az Edward Snowden? Hány embert érdekel ma Magyarországon, hogy ki az az Edward Snowden? Egyáltalán az LMP-nek vannak olyan választói, akik úgy gondolják, hogy egy komolyan vehető ellenzéki pártnak szombat délután Edward Snowden menedékjogával kell bekerülnie a híradásokba? Egy olyan évértékelő másnapján, mint amit a küldetéstudat pénteken lenyomott?

Nagy tisztelettel szemlélem Hadházy Ákos kormányzati korrupciót feltáró munkásságát, azt is nagy eredménynek tartom, hogy Szél Bernadett kiperelte Szijjártóékból a moszkvai nagykövetségen folyó vízumügylet mocskát, amelynek valóban nemzetbiztonsági kockázatai is lehetnek. De mennyire van már szétcsúszva az a párt, amelyik jódolgában már csak Snowden – minket, ugyanúgy mint 2013-ban, semmilyen módon nem érintő – menedékjoga kapcsán képes a kormányt bírálni? Mi az, hogy a változatosság kedvéért, egyszer az életben álljon a jó oldalra? Ennél már annak is több értelme lett volna, ha azt közlik bele az Országos Sajtószolgálatba, hogy legalább egyszer az életben Orbán ne lopja el azt, amit még nem lopott el.

Az én fogalmaim szerint egy ellenzéki pártnak (hacsak nem őfelsége igen hasznos ellenzékéről van szó) a valósan mellbevágó problémák megoldására kellene törekednie, nem pedig újakat/nem létezőket generálnia. Legközelebb majd mit követelnek? Hogy a kormány szüntesse be a gravitációt, vagy vezesse be az örök tavaszt? Tényleg nem értem. Nincs kismillió reális, megoldásra váró probléma? Nincs normálisan kitűzhető célja az LMP-nek? Választóvonal? A jövő kormánya? Ez valami hülye vicc? Tulajdonképpen nem is a Kétfarkú a viccpárt?

Még akkor is lefejelném az asztalt, ha egyébként ennek a konkrét követelésnek akár diplomáciai, akár jogi, akár bármilyen értelemben lenne valami alapja, de semmi alapja nincs, és ezt az LMP is vágja. Feltéve, hogy már hallottak legalább egyszer az életben kiadatási egyezményről és hasonló, lefordíthatatlan szójátékokról (by Bődöcs). És tökmindegy, hogy én mit gondolok arról, hogy az ember hős, avagy hazaáruló, és hogy mit gondol az a további 998 ember, aki képben van azzal, hogy ki ő, mit csinált, és az kinek jó, meg kinek rossz.

Értem én, hogy szükség van ma idealistákra, de szerintem ennek az országnak elsősorban tisztességes, de lehetőleg egyidejűleg pragmatikus, azaz reálpolitikusokra van szüksége. Viccnek is rossz, hogy az LMP ilyen kretén, sokadrangú, nem létező témákban találja meg a hangját, és még el sem röhögik magukat. Ez nagyon nincs rendben, és akkor se lenne rendben, ha nem lenne tök világos, hogy 2018 után eltűnik az LMP a süllyesztőben. A jelenlegi helyzetben szerintem ez az ország az idealista viccegyleteket már nem engedheti meg magának, van az az ostobaság, ami már luxus.

És persze tök nagy dolog a 23 ezer aláírás, amit az LMP a Momentumnak összekapart (köszönik is), de ez a Schiffert idéző bomlott, skizofrén tempó sehova nem vezet. Vagyis de. Orbán hátradől és kér egy kávét. Nem kell ehhez már ő sem, az ellenzék nélküle is szétszop@tja magát. Ha az LMP valóban elkötelezett a demokrácia értékei és az átlátható kormányzás fontossága mellett, akkor azt kurvára nem Edward Snowden menedékjoga oldaláról kellene megközelíteni.

adomany

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.