Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Fuck, hát egyszer már, ráadásul nem is olyan rég bejött és bejöttek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az Orosz Tudományos Akadémia állásfoglalása szerint is áltudomány a homeopátia.

Vannak bizonyos gyógyítási módszerek, amikkel szemben vannak apróbb-nagyobb kételyeim – speciel a közel kétszáz éve létező homeopátia is épp közéjük tartozik. A módszert ismerem csaknem harminc éve, azt is tudom, nagyon sok tisztességes és kiváló orvos ajánlja és alkalmazza, mindazonáltal nekem már akkoriban is az volt róla a véleményem, mint ma: szimpla placebo – sok hatóanyag nincsen benne, vagyis túl nagyot nem árthat, ráadásul ha ügyesen elhiszed, akár még segít is.

Amúgy viszont a homeopátiás szerek annyiban rendkívül hasonlóak a gyógyszerekhez, hogy kétségkívül azoknak az egészségével teszik a legjobbat, akik sikeresen eladják azt az évi szerény pár milliárdnyi kis bogyót… Néhány éve világszerte eléggé megerősödtek azok a hangok, amelyek azt mondták, elég volt a tudományosan megalapozatlan módszer térhódításából – most, meglepetésre az Orosz Tudományos Akadémia is hallatta hangját. Ez egyfelől azért érdekes, mert az (ottani) akadémia elszántságát mutatja: bár már a korábbi években is igen sok orosz tudós és akadémista ostorozta a homeopátiát, ezzel mindössze annyit értek el, hogy az akadémia ellenfeleinek sikerült szinte teljesen tönkre tenniük az intézményt.

Elvették az akadémia csaknem teljes vagyonát, alaposan megtépázták függetlenségét, össze akarták vonni más szervezetekkel. Ráadásul az is köztudott, hogy Oroszországban az áltudományok állami támogatása meglehetősen erőteljes – nemrég tüntették ki azt a „biológus szakértőt”, Irina Jermakovát, aki rendszeres szereplője az állami televízió legkülönfélébb műsorainak: na, ő például meggyőződéssel vallja, hogy a férfiak hermafrodita amazonoktól származnak. Ezen axióma alaposabb megértéséhez kicsit fejlesztenem kell az orosznyelv-tudásomat, de reményeim szerint hamarosan eredetiben fogom olvasni ezt a tézist, s akkor majd bővebben beszámolhatok…

Mindezzel igazából csak annyit akartam mondani, hogy azért ne irigykedjünk, az oroszoknak is bőven megvan a maguk Nógrádi Györgye, Georg Spöttléje, Scho(ol)bert Norbertje, Szaniszló Ference, Pataky Attilája, hogy csak néhányat említsek a különféle területeken kutató nagy koponyáink közül. S akkor még egyetlen szót sem ejtettünk a haza bölcseiről, akik oly zavarba ejtő bőkezűséggel szórják elénk sziporkázó szellemük kincseit… De hadd kanyarodjak még egy percre vissza az oroszokhoz – akik egyébként, döbbenet, de ismét csak kezdenek a legjobb barátaink lenni: fuck, hát egyszer már, ráadásul nem is olyan rég bejött és bejöttek… tudom, emlékszem, ne is vágjátok a fejemhez, valami elkeseredett pillanatomban írtam valahol, nekem ehelyett, ami most van, már az is bőven megfelelne, ha gyarmatosítanának, de azt kikötöm, ne ez legyen a kormányzó vagy helytartó, amúgy nem nagyon érdekel, ki lesz a gazdánk vagy a bérlőnk… na jó, azért ebben a konstellációban már eléggé érdekelne…

Szóval Putyin személyes tanácsadója, Mihail Kovalcsuk meg arról tart előadásokat, hogy Nyugaton olyan humán alfajt „fejlesztenek”, amely kevesebbet eszik, és csak parancsra szaporodik… Na… persze érzek én ebben a félmondatban némi iróniát és a kiégett, eszeveszett fogyókúrába és féktelen szadomazóba temetkező, amúgy is rothadófélben lévő (a 742 Ezer Forintos Bankszámla Fölött Diszponáló Mindig Igazat Mondó Ember legújabb gondolatfúgája szerint abból az irányból is megindulnak hamarosan a liberalizmus elől a vastagon kent vajas kenyér reményében hozzánk menekülni vágyó szerencsétlenek) nyugati társadalmak burkolt kritikáját – de azért mindent összevetve se gyenge, ha tudjuk, hogy az egyik nagyhatalom feje ettől a pajkos tudóstól szerzi be a tanácsokat, nem gondoljátok?

Igaz… ha a magyar miniszterelnök már emlegetett stábjára gondolok, ez a Kovalcsuk minimum Nobel-díjas kell legyen – ha más nem, hát a magyar alternatív meglesz neki, miért is ne… Merjünk nagyot álmodni, tisztelt hölgyeim és uraim: ugyan miért is ne csinálhatnánk meg mi a következő Nobel-díj jelölést és átadó ceremóniát??? A svédek adják csak szépen ide a pénzt, a többit majd intézzük mi: jut eszembe, az orvosit és a közgazdaságit, összevonva nagyon is megérdemelné Mészáros Keopsz, a felcsúti polgáz-mester nyolcad-unokatestvére, aki épp két hónap múlva indította el homeopátiás szereket készítő üzemét. Úgy tudjuk, az orosz piacra is termelnének… meg az iránira… úgyhogy várható itt még pár meglepő tudományos fordulat…

Szerző: Boda András

Facebook-oldal: https://www.facebook.com/hetlovet

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.