Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem jól van ez így, Feri!

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hát akkor magamra vállalom a rosszfiú szerepét, és egyenes testtartással várom a gyomrosokat. A vasárnapi ebéd helyett meghallgattam, és az az élmény teljessége érdekében meg is néztem Gyurcsány Ferenc évértékelő beszédét. Akinek van mintegy 40 fölösleges perce, annak feltétlenül ajánlom megtekintésre.

Először is: az öncélú, zsigeri gyurcsányozástól óvni szoktam és most is óvok mindenkit. Nem érdekel az őszödi beszéd, az ócska bezzeg Gyurcsány 1 milliárdos osztalékot vett fel, miközben drága Viktornak egy kazáncserére elegendő pénz sincs a számláján típusú, kötelező és kiszámítható fideszes ostobaságok pedig úgyszintén nem érik el az ingerküszöbömet. Olyan jó hely ez az ország, hogy már azért is elismerést érdemel egy politikus, ha nem tagadja le/nem a kiskorú gyerekének nevén tárolja a vagyonát. Viszont.

Röviden annyit kellene írnom, hogy pofázás, és önimádó, modoros stand-up helyett ki lehetett volna állni a Nyugati aluljárójába aláírásokat gyűjteni, és beállni a Momentum mögé, mellé. Nem a rivaldafénybe, Feri, hanem a futószalag mellé. Kicsit hosszabban pedig azt írom, hogy számos kérdésben egyetértek veled. Kezdem is ezekkel a kérdésekkel, hogy aztán a lényegről is beszélhessünk.

Igazad van, Feri. „Magyarország nem erősödik, hanem szétmállik”, a „vakká tett álmokért, a reménytelenségért, a sikert hazudó csődért” pedig Orbán a felelős, akit én is ugyanúgy megvetek, mint te. Igazad van, Feri: Orbán nem vezető, hanem bűnöző, nem miniszterelnök, hanem egy beteg ember. Már ha a betegség alatt nem felmentést keresünk neki. Részemről nem azt keresünk. Abban is igazad van, Feri, hogy nincs, vagy legalábbis nem lehetne szó kompromisszumról, önfelmentésről, tolvajokkal való együttműködésről, „akkor sem, ha az országot, földet lopják, és akkor sem, ha a metró pénzét”. Értettem a célzást, helyeslem is: akkor sem, ha Orbánról, akkor sem ha Medgyessyről van szó.

Azt mondod, politikai ellenfeleid – sőt a demokraták némelyike is – egy évtizede akarnak becsukni vagy eltávolítani, börtönbe zárni vagy kizárni a politikából. Azt mondod, ha érdemeltél is büntetést – nem, szerinted nem érdemeltél -, akkor azt kitölötted és nem tartozol vádlóidnak, csak magadnak és a hazádnak.

Azt üzened ellenfeleidnek, nem érdekelnek, mert te maradsz. Teszed a dolgod, és sikeres pártot csinálsz a Demokratikus Koalícióból. Azt mondod, akinek ez nem tetszik, az járja a maga útját.

Azt mondod, Feri, hogy te Magyarország egyik vezetője voltál, vagy és maradsz is. Azt mondod, tiszteségesebb, jobb, őszintébb vagy ellenfeleid többségénél, és elég erőd is van, hogy bebizonyítsd: jobban látod és képviseled az ország érdekeit, mint ők.

Úgy értettem azonban, hogy összeesküvés-fóbiád is van, Feri: azt mondod, az MSZP, az Együtt, a Párbeszéd valamint Botka László egy kéretlen királycsináló invitálására (köszönjük Gréczy Zsoltnak, hogy ma elárulta, kire gondoltál sokat sejtetően tegnap – Lengyel Lászlóra) titkos tárgyalásokat folytat, ami szerinted nincs rendben. Mert ti, a DK, távol vagytok a cselszövéstől, titkos alkuktól. Mert ti nem így politizáltok. És ha ők (a többi ellenzéki párt) így viselkednek, akkor ti előbb teszitek nélkülük rendbe az országot, mint ők nélkületek.

Azt mondod, a demokratikus oldal pártjai közti küzdelem normális, de kit érdekelnek a pár évvel ezelőtti hibák, tévedések, mondatok, „hol van ez ahhoz képest, hogy ellopjánk a hazánkat?!” Azt mondod, aki nem tudja magát túltenni a sérelmeken, menjen pszichiáterhez. És még azt is mondod, Feri, hogy „nagyon sok demokrata akar kormányváltást, a demokratikus létezés lényege, hogy nem egy a tábor és egy a zászló.”

Igazad van Feri, miközben ki kell hogy ábrándítsalak: számos ponton tévedsz. Évek óta folyamatosan, és amint látom, a tévedéseidből egy milliméternyit nem vagy hajlandó tanulni. Ráaádásul érzek némi kis zavart és ellentmondást az érvelésedben. Ha egyszer világossá tetted, hogy te mindenképpen maradsz és nem vagy hajlandó alkut kötni, akkor nem mindegy, hogy mit tesznek a demokratikus ellenzéki pártok? Nem mindegy, hogy ki a királycsináló? És ha Lengyel László nem lenne, akkor Orbán Viktort lazán megvernéd a következő választáson? Vagy csak arról van szó, hogy Botkát nem tudod elviselni, mert Botka alkamas lehet esetleg arra, amire te már soha nem leszel? Ha nem egy a tábor és nem egy a zászló, akkor mivégre ez a paranoia? Tehát megint ugyanott tartunk, ahol eddig is? Vagy mindenki elfogadja, hogy te pártot és Gyurcsány Ferencet építesz, vagy ha nem, akkor cselszövés és tisztességtelenség?

Nem jól van ez így, Feri! Hosszú évek álltak rendelkezésedre, hogy sikeres pártot csinálj a DK-ból. Eddig mi akadályozott abban, hogy ezt megtedd? Miből gondolod, hogy ezt az országot Gyurcsány Ferencen kívül más nem teheti rendbe? Miért van az, hogy ennyire nem vagy képes együtt rezonálni a közvéleménnyel? Hogy lehet az, hogy még mindig nem érted, bár a statisztikák következetesen ezt mutatják: az elkötelezett híveiden kívül a demokraták nagy része nem kér belőled? Bármennyire is egyetértek veled mindenben, amit az Orbán rezsimről gondolsz, ez az igazság. És ha nem orbáni küldetéstudattal reflektálnál önmagadra, akkor ezt régen beláttad volna.

Én tudom, hogy nem te bontottad le a jogállamot, hanem Orbán. Hogy nem te szántottad be a demokráciát és hoztad el az illiberalizmust, hanem Orbán. Hogy nem te intézményesítetted és nevezted ki legfőbb politikádnak a korrupciót, hogy aztán strómanjaid révén te legyél a legfőbb haszonélvezője mindennek, hanem Orbán. Hogy nem te hajolsz földig a világ legsötétebb diktátorai előtt, hanem Orbán. Hogy nem te költötted az adófizetők pénzét a gyerekkori traumáid kezelésére, hanem Orbán. Hogy nem te nyírtad ki a független, kormánykritikus médiát, hanem Orbán. Hogy nem az elmúlt nyolc év miatt rohad minden, hanem az elmúlt hét éve maffiakormányzása miatt. Reggelig sorolhatnám. De az, hogy én ezzel tisztában vagyok, az nagyjából senkit nem érdekel. A párt nélküli demokraták, ha úgy tetszik, az átlagemberek zöme ezt nem így gondolja. Nélkülük meg nem lehet választást nyerni. Senkinek, neked sem.

Az a helyzet, hogy a DK-ból egy egyszemélyes pártot csináltál, Feri. Nem a háttérbe vonulva irányítottál és építkeztél, hanem a pódiumon, a reflektorfényben marketingeled magad évek óta. Majdnem ugyanazzal a küldetéstudattal, mint Orbán. És nem vagy hajlandó tudomásul venni, hogy miközben legfeljebb 5-6-7%-ot vagy képes mozgósítani, legalább 15-20%-ot viszel. Nem érted, hogy a megcsömörlött magyar társadalomnak elege van abból a két oldalból, ami közül választhat. Ha közted és Orbán között kellene választania, akkor ugyanúgy elfordítaná a fejét.

Engem még a teátrális, nárcisztikus manírjaid sem érdekelnének, ha valami halovány jelét látnám annak, hogy közel engedted magadhoz a valóságot. De nem. Te tényleg elhiszed, hogy Orbánnak érdeke téged börtönbe zárni. Baromság, ostobaság. Orbán belőled él, Feri. És abból, hogy senki nem hiszi el rólad, hogy újjászülettél. Nélküled Orbán sem lenne, Feri, ez a gyászos, büdös nagy igazság. Vagy megfordítva: ameddig te vagy, és az első sorban követelőzöl, addig Orbán is lesz. És ezt akkor is ki kell mondani, ha ezért kitapossák az ember belét. A magyarok többsége számára nem vagy opció és nem vagy alternatíva, Feri.

Viszont ha tényleg fontos lenne a hazád, ha valóban az a nagy formátumú, bölcs politikus lennél, mint akinek hiszed magad, most nem öklöt rázva hirdetnél háborút a baloldal ellen, és vizionálnál összeesküvést ott, ahol nincs. Hanem kevesebb manírral, dumával és reflektorral körítve lapátolnád a trágyát és csendben maradnál. Mert nem te vagy a lényeg, nem az ellenfeleid a fontosak, nem a baloldali pártok a lényegesek, hanem azok, akik évek óta üzenik, hogy Orbán nem kell, de rád sem tudnak jó szívvel szavazni. Meg sehogy.

adomany

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.