Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


Ahol húsz éve ugyanezeket a Döbrögiket választják újra meg újra

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nemhír: miközben Lázár János mindenen túl is mindenes miniszter feljelentést tett a 4-es metró ügyében és modoros felsőbbrendűséggel elmagyarázta, hogy ez itt egy jogállam, ahol a korrupció nem marad szárazon büntetlenül és külön a szocialista elmúlt nyolc év, zajlik az élet az arrogancia és cinizmus elefántcsonttoronyától távol is. Olyan kistelepüléseken, ahol a lelkes polgárok 20 éve ugyanazokat a Döbrögiket választják polgármesternek. Mert ők így szeretnek élni. Döbrögikkel a nyakukon.

izsak

A mai nap Döbrögije az aranyszájú talpig becsületes Mondok József, aki 1998 óta élvezi a Bács-Kiskun megyei 5600 főt számláló Izsák lakóinak bizalmát. A település egyetlen benzinkútját üzemelteti, a trafikos buliból sem maradt ki és vadászmester. Az alábbi tanulságos videó segíthet eligazodni annak megértésében, hogy kiről is beszélünk:

2014-ben a helyi Döbrögi (Mészáros Lölö demo változata) egyik cége, a Mondok Kft. EU-s forrásra pályázott a Darányi Ignác Terv egyik pályázatán: 35 millió forintot nyertek egy vadászház építésére. A vadászház felépült, nyilvántartásba is vették az izsáki önkormányzat honlapján szálláshelyként. Ámazonban a helyiek szerint Mondokék soha nem hirdették, hogy az ingatlanba vendégeket várnak, és az interneten sehol nincs nyoma annak, hogy a vadászházban meg lehetne szállni -írja az ügylet nyomába eredt 444.hu. Döbrögi természetesen gyűlöli a sajtót, bujkál, elérhetetlen. Pedig nem volna rossz megtudni, hogy ezt mégis hogy gondolta.

Addig is, ameddig Lázár János a soron következő kormányinfón bejelenti, hogy ugyan nem milliárdokról van szó, de mégiscsak a település fejlesztésére elnyert több tízmilliós nagyságrendű európai pénzek alakultak át magántulajdonná – már amennyiben Döbrögi Józsi saját bevallása szerint a betörésektől való félelmében egyszerűen beköltözött a panzióba és sajátjaként kezeli azt -, beszéljünk egy kicsit a Mondokhoz hasonló földesurak által vadászházanként, parcellánként, trafikonként felélt országról.

Mondok Józsefet zsinórban ötször választották polgármesterré, négyszer függetlenként, legutóbb már Lezsák Sándor fideszkádéenpés kulturális magasles, a térség parlamenti képviselője ajánlott neki támogatást. És bejött. Az embert újra megválasztották, és – a ko(ó)rképet forgatva – az az érzésem, hogy legközelebb is megválasztják. Ha nem akar indulni valami csoda folytán, majd könyörögnek neki, és beadja a derekát.

Ez a talpig tisztességes polgármester – akinek a rengeteg vállalkozása mellett csoda, hogy egyáltalán jut ideje a település kínzó és idegesítő ügyeivel is foglalkozni – annak a pusztító mentalitásnak a megtestesítője, ami a legtöbb kárt okozza ennek az országnak. Akinek a lopás, mutyizás, ügyeskedés és sunnyogás az érvényesülés legtermészetesebb módját jelenti. A vályú körül mindig ugyanazok sündörögnek, nincs helye a piaci versenynek, az egyszerű kispolgár pedig tudomásul veszi, hogy a földesúrnak előjoga van mindenre, úgy van jól, ahogy ő mondja, és különben is milyen áldott jó ember: már a kocsmából kijövet sem kell fejreesni, mert hogy megcsinálta a járdát. Meg még térkövezett is. Meg a Pityunak is van közmunkája.

Mondok nem egy szerencsétlen, eltévelyedett kivétel, ő maga a rendszer. Amely kicsiben is pontosan ugyanúgy működik, mint nagyban. Igen, tudom, bezzeg az elmúlt nyolc évben is ugyanez volt. Nem, nem volt ugyanez, de ha ugyanez lett volna sem mentene fel senkit az alól, hogy 35 millió forintos uniós támogatást úgy kezeljen, mintha a sajátja lenne. Márpedig. Itt nincs olyan nap, hogy ne derülne ki egy-egy ilyen szóra sem érdemes nemhír. Ahonnan 35 milliót lehet lenyúlni, onnan 35 milliót fognak lenyúlni, nem 1-2 milliót. (Nem mintha az rendben lenne.) Ha 100 milliárdos a tét, nem 3 milliárdnak fog lába kelni. Mindent visznek, minden kell nekik.

Az izsáki polgár pedig nem érti, hogy minden egyes nap az övét viszik. Mert az európai adófizetők pénze az az ők pénze, nem a tekintetes úr zsebpénze. Azért kapja Magyarország ezeket a pénzeket, hogy fejlődjenek a települések és felzárkózzanak az európai színvonalhoz. Ehhez képest túlárazott haszontalanságokba, most konkrétan a vadászpolgármester panziójának falaiba kerül az a pénz. Azért, hogy őkelmének legyen hol bebaszcsizni hétvégén a cimborákkal. Dehát miért is sajnálnánk ettől az aranyembertől azt a kis pénzt, hát hiszen a polgármesteri hivatal biztosít neki terepjárót is. Igen, az is jár neki. A rengeteg vállalkozásból nem futotta neki egy nyomorult autóra, előfordul. De azért szeretjük, jó ember ez. Ha a település költségvetésének felét magára költené, azért sem haragudnánk rá, mi ezt megszoktuk, így szeretünk élni.

Ez a természetes. Hogy igen sokan azért fizetnek adót, hogy villája, panziója, mifenéje legyen a polgármester úrnak. Legalább nem más nyúlta le a pénzt, nem igaz? Meg hát mindenki ezt csinálja, ennyi év után az a legkevesebb, hogy ilyen módon háláljuk meg azt a rengeteg munkát, amit értünk végzett. Hogy el sem éri az ingerküszöbünket. Nem az országos korrupciós ügyek, de az sem, ami a szemünk láttára történik. Igen, ez az a mentalitás, ami fenntartja és önjáróvá teszi a rendszert.

Belegondolni is fájdalmas, hány ilyen panzió, vadászház, közösségi ház, isten haragja épült az elmúlt években, ahova soha egyetlen (fizető)vendég nem tette be a lábát, amit soha egyetlen percig nem használtak rendeltetésszerűen, viszont helyi kiskirályok magáncéljait szolgálják. Ha valaki azt hiszi, ez egy elszigetelt eset, azt hiszem, mélységesen téved. Ez a szabály. A szabály követésébe meg már az sem fér bele, hogy a törvényesség látszatát fenntartsák. Hogy legalább ne költözzön bele, ha már úgyis rátette a kezét.

Valami egészen szürreális kép ez is a korrupció nevű betegségben szenvedő, erkölcstelen vezetők, politikusok mindennapi ténykedéseiről, de legalább annyira az őket hatalmon tartó tömegek zsibbadt közönyéről. És nem az a tragédia, hogy a Polt Péter elsikálóművész által irányított független magyar ügyészség ingerküszöbéig sem jutnak el ezek az ügyek, hanem az, hogy egy Stockholm-szindrómás – az öntudatos, felelős polgári létezéstől fényévekre vegetáló ország – évtizedeken át szavaz bizalmat ugyanazoknak a Döbrögiknek.

Utóirat, ez sem hír: 2012 óta először került 50 pont alá (48) Magyarország a globális korrupcióérzékelési listán. Ez 3 pontos romlás az előző évhez képest, az elmúlt nyolc év utáni elmúlt hét év legrosszabb eredménye. Szlovákiával, Horvátországgal, Malajziával, Jordániával vagyunk egy szinten. Romániával is egy szintre kerültünk, csak itt ellentétes a mozgás: Románia felfelé, Magyarország lefelé halad.

adomany

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.