Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Hogyan dobjunk ki az ablakon 81 millió forintot

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Miután rendes magyar polgár nem beszél milliárdul, de még százmillióul sem, menjünk lejjebb, a kisebb összegek felé. Egy ősi dakota közmondás szerint: sok kicsi akkor is sokra megy, ha a te pénzedet szórják. A Miniszterelnöki Kabinetiroda feltöltötte a honlapjára az idei (2016.10.01.-2017.12.31.) érvényes szerződéseit. Csemegézzünk egy kicsit.

Több érdekes, de legalábbis elgondolkodtató szerződést találhat az ember, ha veszi a fáradságot és átnyálazza a listát, de én most kiemelek kettőt, mert ezeken akadt meg a szemem. A Miniszterelnöki Kabinetiroda szerződést kötött a Batthyány Lajos Alapítvánnyal „Hungarian Review kéthavonta megjelenő angol nyelvű folyóirat széles körben való figyelemfelkeltő terjesztése, valamint az aktuális számokból készítetett összefoglaló szemlék megjelentetése” céljából, bruttó 39 370 000 forintért, 10 hónapra. Tehát a kabinetiroda havi bruttó 3 millió 937 ezer forintot szán ennek a folyóiratnak a figyelemfelkeltő terjesztésére és az aktuális számokból összefoglaló készítésére.

figyelemfelkeltő terjesztés nem tudom, mit takarhat. Lehet, hogy időnként üvöltve hozzávágnak valakihez egy ilyen lapszámot. Hogy egy eleve is kéthavonta megjelenő akármit mi a búbánatért kell még kivonatolni is, miért kell belőle összefoglalót írni és kinek, ki lehet az az elfoglalt aki két hónap alatt képtelen végigolvasni ezt a cuccot, azt sem tudom megmondani. Sőt, a print változat megjelentetési darabszámát sem ismerem. Az online kiadásra havonta 20 ezer ember repül rá. A Hungarian Review (Magyar Szemle) kiadójaként a mai napig Granasztói György neve szerepel. Granasztói 2011 óta miniszterelnöki főtanácsadó volt, Magyarország címerének és zászlajának használatáról, állami kitüntetéseiről szóló törvény végrehajtásával kapcsolatos, a kultúra és a művelődés szakterületeit érintő eseti feladatok ellátásáért felelős miniszterelnöki megbízott. 2011 áprilisától a Magyar Corvin-lánc Irodájának vezetője volt. Tagja volt a Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottságnak, 2013-tól a Nemzeti Örökség Intézet keretein belül működő Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottságnak is. Granasztói György 2016 augusztusában hunyt el.

A másik szerződés szintén a Batthyány Lajos Alapítvánnyal köttetett. „Internetes lapszemlék, az angol és nem nyelvű BudaPost, valamint a Metazin portál 2016.évi megjelentetésének, működésének támogatása” címmel, buttó 41 500 000 forint értékben 2016.01.01.-2016.12.31. között időszakra, tehát 12 hónapra. Jelzem, nem én felejtettem el magyarul, az  „angol és nem nyelvű” így jelent meg a hirdetményben. Remélhetőleg még az idén kiírnak egy pályázatot és meg is kötik a szerződést – mondjuk Mészáros Lölövel – a kiírások nyelvtani ellenőrzésére. Egymilliárdért.

De most maradjunk a  41 500 000 forint, azaz havi 3 millió 458 ezer 333 forintnál, amiből megjelenik és működik ez a két neves portál. Az egyiknek a neve  BudaPostangol és német nyelven olvasható az az egy cikk, amit naponta publikálnak. Illetve cikknek sem nevezném, mert pár sor az egész, de az a pár sor minden pénzt megér. Van is olvasottsága kegyetlenül, a SimilarWeb havi 783 olvasót lelt. Gyanítom, a BudaPost munkatársainak családja és baráti köre kattingat, már amennyiben. Mert úgy tűnik, hogy ezt a döbbenetes olvasottságot úgy tudta elérni a remek portál, hogy a havi 783 kattintás nagyjából 35 százalékáért fizettek. Ez is megért minden fillért, nem azt mondom. budapost

Egyedül is bőven megérdemelné azt a bő 41 milliót a portál, de sajnos osztozniuk kell a pénzen. Mégpedig a  Metazin portállal. Itt kétnaponta jelenik meg egy cikk. Illetve cikkecske – ami a hosszát illeti -, de legalább az olvasottsága szárnyal. metazin

Illetve nem is tudom, kinek kell osztoznia kivel, ha megnézem a két portál munkatársait.

A Metazin olvasottsága a SimilarWeb adatai szerint 7 400 élő olvasó havonta. Vagyis ennyi kattintás. Igaz, hogy mindössze 14 százalék alatt van a vásárolt kattintások száma, tehát mondhatni, önerőből produkálják ezt az olvasottságot.

A dolog lényege: közpénzből (már amennyiben nem a magyar kormány tagjai dobják össze ezt a pénzt az adózott jövedelmükből) támogatjuk ezt a három darab portált évi bruttó 80 millió 870 ezer forinttal azért hogy…na, itt kellene folytatni, de semmiféle ok, vagy indok nem jut eszembe, ami elfogadhatóvá tenné ezt a brutális összeget. Senki által nem olvasott, ismeretlen és totálisan érdektelen oldalakról beszélünk, őrületes közpénzekkel kitömve. A három portál összesen, havonta 28 ezer olvasót produkál majdnem 81 millió forintból. Kb. annyit, mint a Szalonnaegy átlagos keddi napon reggel hattól délig.

A kérdés már csak az, hogy miért is éri meg nekünk – tudom, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ez (is) a mi pénzünkből megy – ilyen eszelős összegekből finanszírozni ezeket a portálokat. Fogalmam sincs, nem leltem a megoldást. Mindenesetre innen is szeretnék szívből gratulálni Betlen Jánosnak és Pogonyi Szabolcsnak. Ügyes.adomany

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.