Egy darab ilyen kormányhívő van, a többiek sokkal okosabbak

Kép: Skitterphoto Kép: Skitterphoto

Hideg van. Nagyon hideg. A kormány bejelentette, hogy minden segítséget és forrást biztosítottak ahhoz, hogy legyen elég melegedő, mindenki eljusson a hajléktalanszállóra és kérik a lakosságot, hogy amennyiben utcán alvó embert, fedél nélkül élőt, vagy bajban lévő idős embert látnak, vagy tudomást szereznek ilyen emberekről, hívják a megadott telefonszámokat.

Arról nem láttam közleményt, hogy a sokat emlegetett keresztény egyház megnyitná a templomokat a fagyhalál szélén lévők előtt. Pedig nem lenne baj az ilyen gesztus, mert nagy szavakkal és melldöngetéssel már eléggé teli van a padlás és azt gondolom, hogy ne csak a markát tartsa az, aki a hitre hivatkozik. De ez csak az én magánvéleményem.

A kormány közösségi oldalán azonban olyan kommentet láttam, amitől elállt a szavam és nem akartam hinni a szememnek. Hozom.

„azokkal a “hajléktalanokkal” mikor kezdenek valamit akiket a baloldal és vona pénzel hogy ezzel is lejárassák az országot??

Sok baromságot olvastam és hallottam már minden oldalról, de nálam feltétlenül ez a hozzászólás viszi a pálmát. Mennyire kell gyengeelméjűnek lenni ahhoz, hogy valaki komolyan gondolja és le is írja ezt az ostobaságot? Hogyan hihet valaki abban, hogy lényegében a hajléktalanok, az éhezők, a szegények nem is léteznek, kizárólag a Jobbik és a baloldal kitalációja az egész? Sőt, fizetnek is ezeknek az ebereknek, hogy éljenek az utcán (adott esetben külön prémium fejében haljanak is meg a hidegben), hogy éhezzenek, fázzanak.

Örömmel elfogadnám a kínálkozó megfejtést: egy darab ilyen kormányhívő van, a többiek sokkal okosabbak. Pedig nem, nem egy ilyen van és nem okosabbak. Sőt, meggyőződésem, hogy a Fidesz nagyon is tudatosan célozta meg a tanulatlan, alapvetően sem túlságosan intelligens réteget, mert ők bármit elhisznek és őket lehet fanatizálni. Gyakorlatilag a végtelenségig.

Miközben ezt a cikket írom, a kollégám levélváltásba keveredett egy hithű fideszessel. Lényegében szociológiai érdeklődésből csacsog a honfitársunkkal, de mután egy darab szerkesztőségi e-mail fiókban lakunk, én is jól látom a történéseket. Hozom ezt is. Így kezdődött a kapcsolatfelvétel:

„Kib……ul idióta vagy!”

Ezt kaptuk. Ez a megszólítás és a mondanivaló is egyben. Néhány perccel később elkezdett kibomlani a dráma:

„Nem tudom kik vagytok de jobb lenne a kaptafánál maradni és ne hozzatok szégyent Kolozsvárra persze ha igaz,hogy ott tépitek a szátok és ne foglalkozzatok Magyarországgal.Felháborító minden férc művetek !”

Majd pedig jött a csúcspont, a mindent megdöntő, kikezdhetetlen, újszerű érvek sora:

„Magyarországon béke és nyugalom van!Az elmúlt években nőttek a bérek,csökkent a munkanélküliség,a családok támogatása egyedi az Eu_ban,ingyen étkeznek a gyermekek iskolába ovban ingyen tankönyv rezsicsökkentés és még sorolhatnám.Segítik a határon kivül élő családokat válalkozókat!!Még nem beszéltem környezetünk és patináns épületeink megújúlásáról.Hiába pocskondiázzátok és terjesztítek az álhíreket a kormányról meg Orbánról az ország nagy részét nem érdekli sőt egyenesen felhborító hogy partvonalon kivülről ugattok.Továbbra is jobb olddal !!!!Nem kérünk a ballibsikből soha!!!Remélem eltűntök a süllyesztőben!”

Ha még azt is hozzáteszem, hogy a levelek írója intellektuálisan kimagaslik az átlag-hívők közül (olyan e-maileket kapunk időnként, hogy még mi sem hisszük el), akkor sok minden érthetővé válik. Elég belenézni bármilyen fórumba, ahol nagyobb számban fordulnak elő szektatagok. Bármitől – még a témától is – függetlenül fel lehet ismerni őket a magyar nyelvtannal ápolt viszonyuk, a bőségesen alkalmazott írásjelek és a mindenhonnan, mindig gazdagon ömlő sablon-propaganda alapján. Megtanulják azt a néhány kifejezést, amit Habonyék jó alaposan megcsócsáltak előtte és ezzel elvannak bárhol, bármikor.

Ők könnyen és jól fanatizálhatóak és ez az egyenes következménye annak, hogy valaki odáig jut, ahová a cikk elején megénekelt hozzászóló. Hajléktalanok márpedig nincsenek, azokat csak az ellenség (mindenki ellenség, aki nem szektatag) találta ki és pénzeli. Ez az a szint, ahol már a vitának sincs értelme, mert nincs kivel vitatkozni. Úgy vetkőznek ki az emberségből, ahogy a lepke vedli le a bábját. Csak ebben az esetben nem egy szép pillangó lesz a végeredmény, hanem egy torz világképpel rendelkező, a saját, alternatív alóságában élő, gyűlölködő, de önmagát keresztényi értékekkel ékes hazafinak tartó szektatag kel ki a lárvából. Elég baj az nekünk.adomany