Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Hamarosan eljön az idő, amikor a cruisereken megtett világ körüli utaknál sokkal nagyobb luxusra vágyódik majd a nyugati ember is

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A turizmus legdinamikusabban fejlődő ágazata az óriás óceánjáró hajók piaca.

Jövőre, az előrejelzések szerint – csakhogy össze ne zúzzam a nehezen leépített imidzsemet, és túl okosnak tűnjek, hadd bocsássam gyorsan előre, leginkább is a Guardian átfogó cikkéből okosodtam ki – 24 millióra nő az elképesztő méretű luxus óceánjárókon utazók száma, s az összesen 167 darab üzemben lévő gigász nagyjából 120 milliárd dolláros forgalmat generálhat 2017-ben. 120 milliárd dodó, az nagyjából 36 ezer milliárd forint – hm… nem is olyan vészes, úgy a tizenkétszerese a Magyarországon néhány éve szőrén-szálán elsuvadt magánnyugdíj-pénztári vagyonnak: amiből újra csak tisztán látszik, hogy mindent összefüggéseiben kell szemlélni, no… A profit mellett azonban ezek az úszó városok (a nemrég épült Harmony of the Seas például 16 fedélzetszintes, 120 ezer tonna a vízkiszorítása, 362 méter hosszú, és 6780 utas számára biztosít luxuskörülményeket, 2100 fős személyzet bevetésével) minden képzeletet felülmúló csillogásuk mellett minden képzeletet felülmúló mértékben szennyezik a környezetet – elsősorban persze a levegőt, a tengereket és az óceánokat, de a part menti településeket se kímélik, igen hosszú a bűnlajstromuk.

A már említett, a későbbiek árnyékában meglehetősen cinikus névválasztású Harmony of the Seas négy emelet magas motorjai 250 ezer liter, azaz mintegy 210 tonna nehézolajat égetnek el naponta – ráadásul ez az egyik leggonoszabb hatású üzemanyag, amit csak ismerünk, amit szárazföldön különösen veszélyes hulladékként kellene kezelni. Pár hihetetlen adat: egyetlen ilyen óceánjáró annyi szén-dioxidot juttat a levegőbe, mint 84 ezer autó; nitrogén-oxidból annyit, mint 420 ezer személykocsi; az egészségre különösen veszélyes kisméretű szemcsékből többet köpnek ki, mint egymillió autó; és akkor kapaszkodjunk, nem elírás: a szintén nem épp kellemes kén-dioxidból 376 millió autó kibocsátását produkálja (nem nehéz megérteni, ha tudjuk, a nehézolaj 3500-szor annyi ként tartalmaz, mint a normál dízelolaj). Ezt teszi egyetlen cruiser, még egyszer mondom.

Ennyit a légszennyezésről – és akkor pillantsunk rá kissé, mit művel a Tengerek Harmóniája, a Kristályharmónia és a többi csodálatos nevű monstrum a vizekkel. Egy környezetvédő szervezet szerint 2010-ben a cruiserek legalább 3.8 millió köbméternyi hulladékot öntöttek a tengerekbe, s ezen felül még 30 millió köbméter szürke, azaz a kabinok vécéiből, zuhanyozóiból, a hajók konyháiról származó szennyezett vizet. Ha figyelembe vesszük, hogy 2010 óta legalább a másfélszeresére nőtt a luxusutakat élvező utasok száma, akkor könnyen kiszámolhatjuk, mi a jelenlegi helyzet – s elképzelhetjük azt is, mi a jövő. Hogy ez utóbbi minimum szörnyűséges, ahhoz nem sok kétség fér – ám amíg pár száz ember dollármilliókat kasszírozhat az iparágban, sok ezren pedig a megélhetésüket köszönhetik a környezetet gyilkoló szörnyeknek, túl sok esély nincs rá, hogy jelentős változás jönne e téren.

Az egyik üzemeltető cég például nemrégiben bebukott: kiderült, hogy évtizedeken keresztül tudatosan vezették félre a hatóságokat, hamisították meg az adatokat, s ontották a szennyet az óceánba. Negyvenmillió dolláros büntetést kaptak – ez nagyjából olyan mélységű fájdalmat okozott a cégnek, mintha mondjuk minket negyven forintra büntetnének egy autós kihágásért… Mármost én tudom, hogy Áder Jánoson kívül lényegében senki nem hiszi el, pláne nem látja, de sajnos ettől még olyan biztos, mint hogy egyelőre még felkel a nap: épp az óceánjáróknak is köszönhetően igen hamarosan eljön az idő, amikor a cruisereken megtett világ körüli utaknál sokkal nagyobb luxusra vágyódik majd a nyugati ember is – mondjuk egy korty iható vízre, pár slukk tiszta levegőre. Igaz, ez nálunk sokkal, de sokkal szerencsétlenebb sorsú embertársainknak, százmillióknak már ma is, sőt, évtizedek óta fájdalmasan elérhetetlen álmuk…

Szerző: Boda András

Facebook-oldal: https://www.facebook.com/hetlovet

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.