Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ameddig időről-időre valaki előáll és elmagyarázza, hogy miért kéne egy vályúba önteni az addig külön vályúban tárolt moslékot

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szerintem óhatatlanul kell arról valamit gondolni, amit a süllyesztőben eltűnt, fogalmam nincs, onnan miért előkapott Medgyessy Péter ex-miniszterelnök az ATV mélyrepülését fémjelző Magánszféra című műsor beharangozójában mondott:

  • Az ellenzéki pártoknak el kell dönteniük, mi a fontosabb: a parlamenti helyük bebiztosítása vagy a szekértáborok feletti összefogás.
  • Orbán Viktor csak akkor győzhető le, ha három párt – MSZP, DK, Jobbik – összefog.
  • Enélkül nincs kormányváltás, és aki ezt nem veszi tudomásul, az csak magát okolhatja, illetve el kell számolnia a nép felé.
  • Ebben a helyzetben egyik oldal sem lehet finnyás.

Akkor nézzük, miről beszél Medgyessy Útelágazodáshozérkeztünk Péter, akiről jut is eszembe, hogy éppen tavaly télvíz idején vett át Szijjártoporzéktól egy rangos kitüntetést, majd elmesélte a Magyar Időknek, hogy a fideszes korrupció szintje megegyezhet a Gyurcsány–Bajnai-kormányok idejében tapasztalttal. Hogy aztán úgy magyarázkodott utólag, hogy kutyafuttában mondta ezt a hülyeséget egy telefoninterjúban, tehát igaz se volt, hagyjuk is. Minden szava aranyat ér ennek az áldott jó embernek is, csak azt nem tudom, minek beszél.  

Medgyessy Péter arról beszél most hirtelen, hogy az ATV kíváncsi a véleményére, hogy mindegy mi van, csak ne a Fidesz legyen, mert Orbán takarodj!, aki meg nem érti, hogy ezért az anyánkat is nyugodt lelkiismerettel el kellene tudnunk adni, az idióta. Medgyessy Péter baloldali világítótorony szerint a Jobbikkal való összefogás finnya (!) kérdése. Medgyessy Péter innentől kezdve az én olvasatomban ugyanúgy nem ért semmit a világból, ahogy fénykorában sem igazán értett. Ez a stratégia nem stratégia, drága Péterem, mert az még mindig kurvakevés, hogy mi ne legyen, azt kéne végre kitalálni, hogy mi legyen helyette. A jelenlegi kormány politikának alig nevezhető ténykedésével szemben még mindig nincs alternatív, következetes, és választói aktivitást/elköteleződést generálni képes koncepció a másik oldalon. Kib*szott unalmas már ezt ismételgetni, de ez van.

Igen, ma már én is készséggel elismerem, hogy a magyar politika legszélsőségesebb pártja páratlan napokon már nem a Jobbik, hanem a Fidesz, és ha felapplikáljuk az orrcsipeszt, akkor miért is ne lehetne összeborulni a Toroczkai László-féle rasszista, idegengyűlölő nácikkal? Nem, b*zmeg, nem lehet, még technikailag sem lehet. És akkor sem lehetne, ha a matematikai törvényszerűségek úgy érvényesülnének a politikában, ahogy nem érvényesülnek akkor sem, ha Medgyessy Péter a feje tetejére áll. Ott, ahol a demokratikus baloldal még egy csoportkép erejéig sem tud összefogni, ahol már több ízben látványosan megbukott az összefogás, ahol a kevés számú hiteles és népszerű politikust azonnal megpróbálják elgáncsolni a többiek, ahol nem a racionális érvek, hanem a személyi kérdések írják felül a hosszú évek óta tartó általános vergődést, ott mi a francról beszél a süllyesztőből előkapott Medgyessy Péter?

Akkor is baromság, komolytalanság – és megkockáztatom: gazemberség – lenne egy ilyen javaslat, ha esetleg Orbánnak már meglenne a kihívója, aki mögött érdemben felsorakoztatható tömegek állnának. De ilyen nincs, és ha már az elvi politizálásnak nyoma sem maradt ebben a NER-nek nevezett, az állampárt irányába erősen lejtő rendszerben, akkor az ilyen ágy alóli böffentésektől meg lehetne kímélni a közvéleményt.

A Medgyessy által felsorolt pártok összefogását sürgetni és azt Orbán megbuktatásának egyedüli lehetőségeként feltüntetni pontosan azzal az öngyilkossággal egyenértékű, amit 2014-ben már Jobbik nélkül tető alá hoztak az ellenzéki pártok. Az MSZP most éppen azon ügyeskedik, hogy eltapossa azt a Botka Lászlót, aki a megújulni képtelen, rossz arcokkal még mindig vastagon borított párt talán egyetlen olyan képviselője, aki annak ellenére képes pártállástól független szavazatokat hozni, hogy MSZP-s. Nem azért, hanem annak ellenére. Aki a pragmatikus, elvi politizálás híveként ki merte mondani azt, amiről az összefogáspárti bohócok kussolni szoktak, vagy hülyét kapnak: hogy Gyurcsány annyit visz, mint amennyit hoz, hogy a választók statisztikailag releváns többsége alapvetően elutasítja és akkor sem szavazna rá, ha ő lenne az egyedüli jelölt széles e hazában. Mert ezek a hamis összefogást szorgalmazó felkent idióták Medgyessyvel az élen ma sem értik, hogy a pozíciók szétosztása a DK és az MSZP között nem alternatíva Orbánnal szemben. Erre az értetlen, sehova nem vezető marakodásra jönne rá most az, hogy egy antidemokratikus párttal kellene összefogni a demokratikus intézményrendszer visszaállítása érdekében? Komolyan ez megoldást jelenthet, van élő ember, aki ezt elhiszi?

Értem én, hogy a Fidesz ellen még az ördöggel is, de mit nem értünk azon, hogy ezek között a pártok között a szavazóbázisukat tekintve nem olyan evidens az átjárás, ahogyan leegyszerűsítve gondolják sokan. Tény, hogy a Jobbik az MSZP kárára nyert szavazatokat az idők során, tény, hogy egy komolyan vehető közös program – amiben a teljes elszámoltatásnak és a kétharmados disznóságok eltörlésének kötelezően helyet kell keríteni – mellett nem feltétlenül szükséges összeborulni, de ki fog erre a szövetségre szavazni? Hányszor kell még elmondani, hogy a Jobbik meg az MSZP meg a DK szavazóinak matematikai összege nem hoz választási győzelmet, mert ezek a csoportok politikai értelemben nem összeadhatóak. Még az MSZP sem adható össze a DK-val, nemhogy a Jobbikkal.

A politikusok összeborulását nem követi szükségszerűen az, hogy a választók is követik őket ebben az igyekezetben. Akik ma a Jobbikot támogatják, legalább annyira távol esnek a magukat baloldaliként definiáló pártoktól, mint a Fidesztől. De ha belegondolunk, akkor talán még annál is távolabb. Akik pedig az MSZP-t vagy a DK-t támogatják, azoknak legalább annyira elfogadhatatlan a Vona-Toroczkai-féle cuki Jobbik, mint Orbán és a fasisztoid beütésekkel bíró Fidesz. Akkor miről beszélünk? Ki fogjon össze kivel? Mi a közös Gyurcsány és Vona programjában?

Itt megint arról nem esik egy büdös szó sem, hogy azokat ki fogja megszólítani, akiket ezek a pártok külön-külön sem tudtak megszólítani? Azt a közel 40%-nyi apátiában fetrengő magyart, akinek tele a hócipője a leharcolt, hiteltelen arcokkal, akik külön-külön sem Gyurcsányban, sem Vonában, sem Molnár Gyulában nem látnak alternatívát.

Ameddig ezt a kérdést nagyvonalúan lesöpörjük az asztalról, ameddig időről-időre valaki előáll és elmagyarázza, hogy miért kéne egy vályúba önteni az addig külön vályúban tárolt moslékot, hogy a Jobbik nem is náci csak kicsit náci, addig az lesz, hogy semmi nem lesz. Addig annak fogja az önérzetes szavazó kivájni a szemét, aki szóvá teszi, hogy ez a fogjunk össze mindegy kivel, mindegy mi lesz elv nem vezet sehova, addig Orbán röhögve húz be egy újabb mandátumot. Még egyszer: külön lista, feddhetetlen emberek, a jelenlegi kollaboráns semmittevésen túlmutató, komolyan vehető elszámoltatási program. Amíg a magyarok nem hiszik el, hogy ez külön-külön bármelyik pártnak célja és sikerre is tudja vinni, addig azt sem fogják elhinni, hogy összeborulva menni fog. Ennyi, haladjunk.

adomany

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.