Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Mindenki jól gondolja meg, amikor atomerőművet rendel áfonyával, jól átsütve

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A bolgár devizatartalék három százalékát utalták át egy orosz atomerőműépítő cégnek.

660 millió euróról, azaz nagyjából 200 milliárd forintról beszélünk: nem rossz kis lóvé, pláne, ha hozzávesszük, hogy szegény bolgároknak istenigazából azért kellett kicsengetniük, mert 2008-ban az akkori kormány megrendelt egy atomerőművet az oroszoktól, aztán 2012-ben, nyilván egy másik kormány, inkább mégse akarta a bizniszt.

Az orosz cég bírósághoz fordult, és a svájci döntőbíróság úgy foglalt állást, hogy 620 millió euró és a kamatok illetik meg a Roszatom leányvállalatát. A bolgárok tanakodtak egy kicsit, majd úgy határoztak, az lesz a legjobb, ha ezt a szerény összeget kifizetik – a semmire. Persze, tudom, nem arra, nyilván pontosan kimutatható, milyen jellegű és mekkora kár érte szerencsétlen oroszokat – mindnyájan tudjuk, ha egy megrendelt hotelszobát vagy repülőjegyet mondunk le, arra is elég szépen fizetünk, pedig igazából nem koptattuk az ágyat, s nem égett el miattunk egy csepp kerozin sem. A hotelben húszezret kérnek, az atomcégnél 200 milliárdot: ez van, srácok, mindenki jól gondolja meg, amikor atomerőművet rendel áfonyával, jól átsütve.

Amúgy nem tudom, érezhető-e: mintha lenne itt egy icipici áthallás – nekem meglehetősen vérfagyasztó. Legjobb tudomásom szerint a rendkívül felelős, imádott népéért, a magyar zemberekért mindenre képes kormány szintén rendelt két blokkfelújítást. Az évszázad üzlete – mondta a rókamosolyú Lázár János, és kivételesen nem hazudott, mert nekik valóban az lesz/lett, nem tudom pontosan, mikor utalnak.

Korábban már elmeséltem, ezer bocsánat, hogy ismétlem magam, de ilyen esetekben talán nem árt, szóval mostani tudásunk szerint Paks második üteme olyan 4000 milliárd forintba fog (nagyon) fájni mindannyiunknak, az átlagos, hogy úgy mondjam, szokásos korrupciós ráta az állami megrendelések esetében 13 százalékos (atom-beruházásoknál viszont magasabbra becsülik), tehát nagyjából 520-700 milliárd forint csúszkál majd el erre-arra, természetesen láthatatlanul: mondjuk lesz majd egy előzetes tanulmány a Gamma-sugarak hatásáról a százszorszépekre, írta Csókos Matild, százmillióért, na, ugyan miért is ne, ő ennyiért dolgozik, mit van mit tenni, drága, de minőségi áru, tessék megnézni, a számlája teljesen hivatalos, rajta van a krumplibélyegző, szép a dátum, olvasható az aláírás, becsületes adózó állampolgárról beszélünk, aki okosan visszaosztja a nyolcvan százalékot, és a többi, és a többi, a szokásos módon, minden törvényes, tökéletesen, és ha netán nem, hát Főbácsi a két dolgos kezével csinál paragrafust bármikor, ha kell, éjszaka is, vadiújat.

Ha tehát megvalósul Paks II, akkor eldurran összességében mondjuk olyan 6000 milliárd – nem, nem elírás, ha most 4000-nek néz ki, mire elkészül, minimum ötven százalékkal lesz több, de ki tudja, megáll-e egyáltalában ennyinél. A 2017-es magyar vizes világbajnokság kezdetben egy 8 milliárd forintos „úszópalota” kialakításának tervével indult, de ez az összeg már a bejelentés másnapján 24 milliárd lett, nem sokkal később már 50 milliárd, most, ha jól emlékszem, épp a duplájánál tartanak, úgy százmilliárd táján. Nem téma. Ez a világbajnokság a „főpróbája” a budapesti olimpiának, ami talán nemzetmentőink legvérfagyasztóbb terve – na, ha az is összejön, tényleg ideje lesz menekülni, ki merre lát.

De vissza Pakshoz – a másik szcenárió, hogy bármilyen okból kifolyólag lemondjuk a felújítást: ebben az esetben látjuk, mire számíthatunk, pláne így, hogy már egy győztes precedensper is a Roszatom dossziéiban lapul… Igaz, kicsit sajogna az a 2-300 milliárd is – de az ismét csak a nagyjaink zsebébe vándorló ezermilliárdokhoz képest mégis nagyságrendekkel jobban járnánk.

A végére még elmondom a másik oldalt: egy átlagos házhoz egymillió forintért egész parádés kis naptelepet lehet kiépíteni. Ha (csak) a 4000 milliárdot elosztjuk azzal az 1 millával, 4 milliót kapunk. Azaz Paks árából lényegében az összes magyar háztetőn lehetne egy tisztességes napelemes rendszer, ami elég szépen bele tudna dolgozni egy családi háztartás áramfelvételébe. S hogy vajon miért is nem repül rá erre a megoldásra a polgárbarát magyar állam? Hát például mert akkor nem kéne vásárolnod az áramot, nem fizetnéd az árában az áfát, nem függnél a rezsicsökkentők vagy a kapcsológombnál állók kénye-kedvétől, nem fizetnéd az áram díjában például egy újabb giga-gazdaságos atomberuházás költségét és hasonló apró mulatságokat…

Vagyis jó lenne nekünk – ez pedig, bármiről legyen is szó, errefelé az egyik legbiztosabb kizáró tényező…

Szerző: Boda András

Facebook-oldal: https://www.facebook.com/hetlovet

adomany

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.