Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Dilettánsok teszik tönkre az országot, miközben fenyegetnek, megfélemlítenek, és bíznak az örökéletben

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Olvasom, hogy minden a helyére került az országban, csak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház dolgozói nem férnek a bőrükbe. Ezért az intézmény igazgató-főorvosa akcióba lendült és – egy a Tumblr mikroblogra felkerült hivatalos levél tanúsága szerint – enyhén szólva is fenyegető stílusban adta a beosztottai tudomására, hogy polgári, esetenként büntetőjogi következményei lesznek annak, ha a Facebookon vagy más közösségi oldalakon megosztanak, kommentelnek vagy lájkolnak olyan posztokat, amelyek az intézeti dolgozókkal vagy más szakmai kérdésekkel foglalkoznak.

Fotó: Tumblr/KOSULLO2

Fotó: Tumblr/KOSULLO2

A nem túl jó minőségű fotón így is kivehető a lényeg: elvtársak, nem tűrjük a saját kórházunkban uralkodó állapotokkal összefüggő szabad véleménynyilvánítást, akinek ilyen irányú kínja és keserve van, ajánljuk figyelmébe a tisztes szolgálati út betartását, amely az Intézet Vezetéséhez (így, nagybetűkkel, hogy másképp?) visz közvetlenül.

Hogy nehogy véletlenül már az elején félreértsük egymást: teljesen rendjén valónak tartom, hogy egy munkáltató elvárja az alkalmazottaitól, hogy olyan tartalmakat ne tegyenek közzé, amelyek kárt okozhatnak az intézménynek. Semmi kivetnivaló nincs abban sem, hogy egy kórházigazgató utasítja esetleg az alkalmazottait a szolgálati út betartására. Tartok tőle, hogy itt egyáltalán nem erről van szó.

Az elvi, általános kommentelés/lájkolás/megosztás ilyen hangnemben történő betiltása arra enged következteni, hogy a főorvos-főigazgató úr fejében igen komoly zavarok vannak. Mondanám, hogy semmi jelentősége nincs a dolognak, de nem lenne igaz. Dr. Csiba Gábor ugyanis nem közönséges földi halandó és szakember, hanem. Ő a KDNP politikusa, aki nem egyszerűen egy magyar kórház igazgatója, de az állampárt elkötelezett híve és lelkes propagandistája. Aki az általa vezetett intézményben elhalálozott kilenc koraszülött csecsemő ügyében saját hatáskörben megállapította, hogy semmilyen szakmai hibát nem követett el. Aki a BAZ megyei közgyűlés narancssárga tagjaként, a KDNP egyik frontembereként 2013-ban egy rádióműsorban magyarázta el, hogy a felesége és a lánya tőle függetlenül nyert négy trafikkoncessziót, akit 2013. október 23-án már a békemenet első sorában csapta pofán a fülkeforradalom még mindig friss szele és aki CÖF-ös nyílt levelek lelkes aláírója

Aki a 300 forintos vizitdíj esküdt ellensége volt, később a csipszadó ötletgazdájaként mondott brutális okosságokat: aki tudatosan olyan termékeket fogyaszt, amelyek ártanak az egészségnek, az igenis vagy előre fizesse meg a gyógyítása költségeit ebben a plusz adó formájában vagy szokjon le. Mert Csiba doktor úrelvtárs szerint tudatosság kérdése, hogy a lakosság nagy része pár száz forintos sajtburgerrel, szalonnával, avagy egészségtelen zsíroskenyérrel tömi tele a bendőjét, miközben lazacot is ehetne kandírozott istenharagjával. Igen, doktor Csiba meg volt győződve arról, hogy nagyszerű javaslata nyomán kevesebben betegszenek meg, kevesebben kerülnek rossz állapotban a kórházba, és kevesebben terhelik az ellátórendszert, ergo neki nem lesz baja velük. A sok önhibájából beteg rohadjon is meg, nem? De. 

Nos, ez az empatikus kiváló szakember és tehetséges pártnyalonc mára oda fejlődött, hogy a kórházi dolgozók facebookos tevékenységével összefüggésben büntetőjogi következményeket helyez kilátásba. Mi a jó büdös franc van? És mégis milyen alapon tiltja meg a doktor úr a dolgozónak, hogy bármit közzétegyen vagy megosszon a közösségi oldalán? Mi a vádpont, amiből büntetőügy lesz? Rágalmazás? Hitelrontás? Miért is? Mert a kórházban tényszerűen rohad minden? Csiba, te szánalmas lábtörlő-oligarcha! Gratulálok, egy mozdulattal felszámoltad az egészségügy minden problémáját. Már csak az a kérdés, hogy Orbán Viktor, a Fidesz-KDNP és a magyar kormány Facebook-oldalát szabad lájkolni? Igen? Vagy azt melegen ajánlott? Értem.

Revideálok: nem tudom, hogy mennyire kiváló szakember dr. Csiba Gábor. De ha remek orvos lenne, és elsősorban orvos csak utána elkötelezett pártkatona, akkor így december havában, ünnepek előtt valószínűleg embereket gyógyítana és nem a beosztottait cseszegetné ezzel az elmúltnak vélt, sötét időket idéző hányinger tempóval. De nem, Csibának még véletlenül sem az a baja, hogy rohad az egészségügy, hanem az, hogy a közvetlenül érintettek beszélnek róla. Ha kilépünk a korrupcióellenes nemzetközi programból, megszűnik a korrupció. Ha kilépünk a PISA-mérésből, fellendül a magyar közoktatás, ha a kórházi dolgozó nem osztja meg, hogy beesik az eső a kórterembe, akkor az egészségügy talpraáll.

A hamisítatlan pártállami berögződések, az üres megfélemlítés kiválóan működik. Nem polgárokra van itt szükség, hanem alattvalókra, akiket ilyen alja módon utasítgatni lehet. Egy kórházigazgatónak nem az a dolga, hogy adott esetben az általa vezetett intézmény nagyobb figyelmet kapjon, ha ott működésbeli gondok lépnek fel, hanem hogy elhallgattassa, megfigyelje, ellenőrizze az egyébként is meghurcolt, alulfizetett dolgozókat, akik ezt nyilvánosságra hozzák. Mert Csiba elvtársnak jelentenie kell a pártközpontba, hogy minden frankó, mindenki elégedett, csak így tovább.

Becstelen, arrogáns, undorító megnyilvánulás ez, és pontosan mutatja, mennyire mélyre süllyedt ez az ország, milyen ocsmány közhangulat uralkodott el, ha ilyen típusú levelek megszülethetnek. Mindenki tudja, aki benne van, vagy nem fordította el a fejét, hogy milyen állapotok uralkodnak a magyar egészségügyben, de nem az kapja a sallert, aki felelős mindezért, hanem a rendszer legkiszolgáltatottabb láncszemei.

Túl azon, hogy mennyire jogellenes nonszensz mindaz, ami ebben a levélben áll, mennyire lehet kretén agyhalott az az igazgató, aki büntetőjogi következményekkel fenyegeti egy súlyos munkaerőhiánnyal küzdő ágazat alulfizetett, elképesztő körülmények között dolgozó alkalmazottait? Akik – feltételezem – nem dr. Csiba meztelen fotóit szokták feltolni a világhálóra, hanem a betegellátást érintő tartalmakat. És akkor mi van? Kirúgják őket? Esetleg a kollégáikat is meg kell figyelniük preventíve, amikor a főigazgató nem ér rá? És egyáltalán meddig lehet fokozni ezt a súlyos pusztító agybajt?

Ez az áporodott mentalitás is pontosan mutatja, mekkora szükség lenne az egészségügy reformjára és mekkora baj az, hogy a kormánypárt mindenhova ilyen buzgó propagandisták révén ette be magát. Aki szakmai alapon mindent megfelelően csinált, akinek nem kell a mocskos, szakadt mundér nem létező becsületét védenie, annak meg sem fordulna a fejében egy ilyen gyalázatos ötlet.

De Csiba elsősorban pártaktivista, után orvos és kórházigazgató. A BAZ megyei kórháztól a miniszterelnökségig mindenhol ez megy. Dilettánsok teszik tönkre az országot, miközben fenyegetnek, megfélemlítenek, és bíznak az örökéletben. Vajon meddig lehet mindenkit megfenyegetni, és mikor következik be az, hogy az ilyen rosszemlékű rezsimekből ittmaradt kövületeket kiröhögik az alkalmazottaik ahelyett, hogy rettegve azon gondolkodnának, mit oszthatnak meg a Facebookon, és miből lesz baj. Pedig egyszerű ez: nem lehet egy egész országot a végtelenségig fenyegetni és félelemben tartani!

adomany

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.