Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


Mivel sem ostoba MSZP-s, sem DK-s szélsőséges nem vagyok

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Na, akkor lehet nyugodtan nekem esni, de sőt. Kell is. Schiffer András magas lóról beszóló és lesajnáló, egyben rendkívül népszerű Facebook-bejegyzését is ide teszem, hogy teljes legyen a kép és legyen világos, miről beszélünk, íme:

Mivel sem ostoba MSZP-s, sem DK-s szélsőséges nem vagyok, ráadásul pont nem érdekel, hogy Schiffer András most éppen miért frusztrált azóta is, azt hiszem beszélhetünk érdemben a tegnapi nap leginkább szóra érdemes történéséről. Ami nem a hagyományosan tök felesleges csütörtöki kormányinfó volt, ahol újra szembesülhettünk azzal, hogy Lázár János mennyire ostobának tartja ezt a népet (nem csupán az MSZP-seket, mint Schiffer kolléga). Hanem az, hogy az LMP mégiscsak a Fidesz alá muzsikált az alkotmánybírák ügyében. Vagy valami hasonló.

Az történt, hogy a négy megüresedett alkotmánybírói hely leendő betöltőinek személyéről hárompárti egyezség született, amennyiben a KDNP még mindig külön pártnak számít valamiért. Ez azt jelenti, hogy az LMP segítségével jövő kedden megválaszthatják (és minden bizonnyal meg is fogják választani) az új alkotmánybírákat és az Alkotmánybíróság új elnökét.

A konkrétan nevesített és a Fidesz-KDNP-LMP baráti konszenzusával elfogadott személyeken túl – Marosi Ildikó bíró, Horváth Attila jogtörténész, Schanda Balázs alkotmányjogász és Szabó Marcel ombudsmanhelyettes – egy dolgot érdemes ebből megjegyezni: kétharmad híján a Fidesz csak az LMP asszisztálásával tudja betölteni a hiányzó alkotmánybírók és a testület elnökének helyét. Tekintve hogy a szocialisták elzárkóztak az egyeztetés elől, a Jobbikkal pedig a személyekről nem tudtak megegyezni.

Előrebocsátom, hogy nem forró fejjel rontottam neki a témának csak azért, hogy foglalkoztassam Schiffer András sértődött majdnem forradalmárt és meg nem értett zsenit. Még azt az elégtételt sem szeretném megadni neki, hogy elkezdjem árulózni az LMP-t. Főleg úgy nem, hogy az ostobák és szélsőségesek álláspontja mellett Hadházyék érveit is elolvastam, tisztában vagyok azokkal, meg azzal is, hogy a jelöltekről tavaly decemberben még Schiffer részvételével kezdődtek el az egyeztetések és már februárban megvolt az a négyfős jelölti lista, amit a Fidesz-frakció hosszas gondolkodás után elfogadott ezen a héten.

Azt is tiszteletben tartom, hogy nálam jóval okosabb jogászok véleményére támaszkodva az LMP úgy tudja: a jelenlegi 11 bíróból négyről azt lehet mondani, függetlenül hozza a döntéseit, a többi hét bíró kerüli a konfliktust a kormánnyal. Tehát azzal, hogy most az LMP által javasolt-elfogadott 4 független bíró kerül a 15 fős testületbe, a kiherélt intézmény tulajdonképpen visszanyerheti Ab-jellegét. Azt biztos mindenki tudja, hogy ezeket a drága jó embereket 2012-től a Fidesz akaratából a korábbi 9 helyett 12 évre nevezik ki. Hogy a taláros testület hogyan ment át kézivezérelt végrehajtóvá, arról ide kattintva lehet tanulságos információkkal gazdagodni.

Mindezek ismeretében, az elmúlt súlyos illiberalizmusba süllyedt évekre visszatekintve, és emlékeztetve Szél Bernadett társelnök asszonyt arra is, hogy milyen minősíthetetlen módon söpörte le Orbán Viktor legutóbb hétfőn az ő és az összes többi ellenzéki párt Rogán Antalra vonatkozó kérdéseit az asztalról (és ez csak egyetlen példa), mélységesen megvetek bárkit, aki asztalhoz ül és egyezkedik a Fidesszel. Milyen megbeszélnivalója lehet bárkinek egy olyan állampárttal, amely kétharmados felhatalmazásával maximálisan visszaélve hosszú évek óta nem hajlandó senkivel érdemben egyeztetni, aki zsarol, és aki bármilyen ellenállás esetén hazaárulót kiált?

Szabad egy asztalhoz ülni egy olyan párttal, amely fennállása óta még a saját szövetégeseit is bedarálta/kinyírta (MDF, FgKP), amely deklaráltan autokratikus-fasisztoid államot épít, amely megpuccsolta az alkotmányt, a köztársaságot és amely a saját maga által hozott törvényekre is nagy ívben tesz? Amely kopasz verőemberekkel és gyűlöletkeltéssel ássa alá a demokráciát és egy érvénytelen népszavazást mindent elsöprő felhatalmazásként értelmez? Amely semmilyen megállapodást nem tart be, amelyet nem lehet bírálni, amely a parlament falai között is hétről-hétre leköpi, hülyének nézi a politikai ellenfeleit? Egy olyan kormánypárttal, amelynek feje a hozzá intézett kínosan kényelmetlen kérdésre azt válaszolja, hogy nem értette, miközben kétpofára röhög, mert tudja, hogy a kérdező idiótának a házszabály értelmében nincs lehetősége újra feltenni azt?

Mit remél az LMP egy olyan állampárttól, amelynek legsürgősebb ténykedései a közjogi méltóságok pártkatonákra cserélése volt, amely évek óta arra használja a kibővített, ám jogkörét tekintve hazavágott Alkotmánybíróságot, hogy a jogállam ellenében a saját érdekeit (alaptörvény, választási eljárási törvény, egyházi törvény, a sor végtelen) védje?

És itt baromira nem arról van szó, hogy egy ellenzéki pártnak az lenne a dolga, hogy mindig mindenben ellenkezzen és szembemenjen a többség akaratával. Itt arról van szó, hogy ameddig a Fidesznek nem volt szüksége semmilyen ellenzékre, mert kétharmados mámorában egymaga dönthetett mindenről, addig lerombolt mindent, ami lerombolható volt. Most meg, amikor már nem minden disznósághoz elég az egyszerű többség, zsigerből kurvaanyázza, haza- és nemzetárulózza azokat, akik nem kívánnak asszisztálni a még most is rájuk kényszeríteni kívánt döntésekhez. És akkor jön az LMP és visszaállítja a jogállamot.

Nem, tisztelt Schiffer úr! Ezt az Alkotmánybíróságot ebben a formában nem kiegészíteni, hanem új alapokra helyezni kell. Egy olyan testületet, amely évek óta nem tölti be a funkcióját, amely a látszat kedvéért legfeljebb összeveti, hogy az Orbán akaratából született törvények összhangban vannak-e az Orbán akaratából született alaptörvénnyel, azt nem kiegészíteni, hanem új alapokra kell helyezni. Egy valódi ellenzéki pártnak ezzel lehetne dolga, semmi mással. Ez nem együttműködés, hanem az elmúlt nyolc év utáni elmúlt hat év legitimálása. Az alámuzsikálás tudniillik. Álszentség, butaság, balekság, vagy simán gazemberség. Más lehetőség nincs.

Még egyszer: nem azért, mert az ellenzéknek békeidőben az lenne a dolga, hogy duzzogva és beletörődve el- és kivonulgasson, mert úgysem tehet semmit, hanem mert hetedik éve háború van, önkény van, és ennek kivétel nélkül mindenki vesztese. Aki szakmai egyeztetésre és az ország érdekére hivatkozva leül tárgyalni azzal, aki eddig mindent egyedül saját magával tárgyalt meg, az nem jó fej, nem kemény ellenzéki, hanem olcsó opportunista.

És ugyan a legkevésbé sem érdekel, hogy az LMP hogyan számolja fel önmagát, de azért tisztázzunk egy dolgot: az elmúlt évek ámokfutása alapján nyilvánvaló, hogy ezzel a rezsimmel legfeljebb arról lehet érdemben tárgyalni, hogy svájci bicskával, vagy fanyelű konyhakéssel álljon neki elvágni a torkunkat. Következésképpen aki bármiről leül egyeztetni és állítólagos kompromisszumokat kötni, az nem érti, hogy ez a nemzeti együttharácsolási rendszer csak a teljes elutasítás útján dönthető meg.

Persze el lehet intézni ezt azzal is, hogy aki nem tapsol az LMP pragmatikus politizálásához, az ostoba MSZP-s vagy szélsőséges DK-s, csak attól, hogy Schiffer alkotmányjogi panaszok szerzője így gondolja, attól nem lesz igaz. Az Alkotmánybíróság kiegészítése nem az ország, hanem kizárólag Orbán érdekét szolgálja. Mégpedig azzal, hogy fenntartja a jogállam és demokrácia látszatát. Ennyi. adomany

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.